Hijyenik ped

Hijyenik ped, kadınların âdet dönemlerinde kullandıkları kişisel bakım ürünü.

Hijyenik ped

Tarihi

Eski Yunan'da kadınlar, pamukları yuvarlayarak top haline getirdikleri iplikleri, Romalılar balmumlanmış ve yağlanmış ince yün tamponları kullanırdı. Eski Mısır'da ise, fil ya da timsah gübresini saran papirüs kullanılırdı. Kızılderili kadınlar kuşaklarını, kanı emmesi için temizlenmiş, ince ince doğranmış yosun, mısır yaprakları, hayvan derisi ya da ağaç kabuklarıyla doldururdu. Kumaş, her zaman âdet kanının emilmesinde büyük role sahip oldu. İnsanlar tarihte eteklerini, kanı emecek biçimde dikerdi. Asyalı kadınlar bugün bile, pirinç kağıdından yapılma tamponlar ve havlular bulunduğu halde, emici süngerler kullanır. Eskimo kadınları kar tavşanı postuna başvururken, diğer coğrafyalarda birçok kadın, eskiden olduğu gibi büyük yaprakları kullanır.

Tek kullanımlık hijyenik pedler ilk olarak 1886'da ABD'de üretildi. Seyrek dokunmuş bezle sarılı pamuktan oluşan "Bir Kadının Mahremi" adındaki bu bezler, ilk yıllarda büyük bir gizlilikle tezgâh altında saklanırdı.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.