Heroes of Newerth

Heroes of Newerth (HoN) (Türkçe anlamı: Newerth'ın Kahramanları), S2 Games tarafından Microsoft Windows, Mac OS X ve Linux için yapımcılığı yapılmış bir MOBA oyunu. Oyun 12 Mayıs 2010 tarihinde yayımlanmış ve 29 Temmuz 2011 tarihinde bir ücretsiz oyun olarak yeniden yayımlanmıştır.

Heroes of Newerth 3.0
Geliştirici S2 Games 
Yayımcılar S2 Games
Yapımcı S2 Games
Tasarımcılar James Fielding
Alan Cacciamani
Pu Liu
Brent Wiedmer
Matthew Knizacky
Sanatçılar Jesse Hayes
Joseph Crack
Bruce Glidewell
Aaron Holley
Jeremy Moe
Carlos Muchaca
Ari Targownik
Besteci Arnej Šećerkadić
Motor K2 engine
Platformlar Linux, Mac OS X, Windows
Çıkış 12 Mayıs 2010
Tür Çevrim içi çok oyunculu savaş arenası
Mod Çok oyunculu oyun 

Warcraft III: Frozen Throne'un DotA (Defence of the Ancients) haritasının ilkeleri kullanılarak Icefrog'un rızasıyla çıkmıştır. DotA'dan belirli sayıda kahraman aynen alınmış, bazı kahramanlarsa küçük değişikliklerle oyuna eklenmiştir. Oyunda birçok özgün kahraman bulunmasının yanı sıra, artık DotA'dan kahraman eklenmiyor.

Oyunda yeşil temasıyla iyileri temsil eden Legion ve kırmızı temasıyla kötüleri temsil eden Hellbourne olmak üzere 2 takım vardır. Oyun aslında bir nevi hikâye üzerine kuruludur ve her şey üç haritada gerçekleşir. Bunlar; Caldavar Ormanı (Forest of Caldavar), Meydan Savaşı (Mid Wars) ve Çatlak Savaş (Rift Wars) haritalarıdır. Her kahramanın kendine özgü hikâyesi ve özellikleri vardır.

Oyuna yeni başladığınızda oynadığınız oyunlar kaydedilmez ve size tecrübe ve sadece oyun içinde kullanıp kostüm gibi market eşyaları alabileceğiniz silver, yani gümüş kazandırır. 3. seviyeye geldiğinizde artık "Ranked" yani rütbeli oyuncu olursunuz ve oynadığınız oyunlar kaydedilir. İlk 10 oyunda yüksek puan kazanırsınız. Daha sonra bu normale döner.

Kahramanlar

Oyundaki kahramanlar türlerine Direnç (Strength), Çeviklik (Agility) ve Zeka (Intelligence) olmak üzere 3 ana gruba, saldırı türlerine göre de menzilli (ranged) ve menzilsiz (melee) olmak üzere 2 gruba ayrılıyor. Direnç karakterlerinin dikkat çekici özelliği sağlamlıklarıdır. Genelde menzilsiz olurlar ve takım savaşlarını başlatırlar. Çeviklik karakterleri saldırı ve hareket hızlarıyla dikkat çekerler. Oyun başlarında etkilerini pek gösteremeselerde oyun sonlarında fark yaratabilirler. Hemen hemen eşit sayıda menzilli ve menzilsiz karakter vardır. Zeka karakterleri verdikleri ani hasarlarıyla dikkat çekmesiyle birlikte, sağlık değerlerinin düşük olmasından dolayı çabuk ölebilen karakterlerdir. Çeviklik karakterlerinin aksine, oyun başında etkisini çok gösterip, oyun sonunda bu etkiyi kaybedebilirler. Genel olarak menzilli olurlar. Şu anda (26.05.2014) oyunda 121 karakter bulunuyor. Son gelen karakter ise Riptide isimli Direnç karakteridir.

Eğer saldırı türüne göre gruplandıracak olursak, menzilli ve menzilsiz karakterler vardır. Menzilli karakterlerin saldırı menzili genelde 350 ile 600 arasında değişirken bu değer bazı karakterler için artış gösterebiliyor. Örneğin; Flint Beastwood. Menzilsiz karakterlerin de menzili 128 olarak sayılıyor.

Kahramanların ortak özelliklerine bakacak olursak; her kahramanın belli bir sağlık ve mana değeri vardır. Sağlık değeri kahramanın canlı kalmasını sağlarken, mana değeri ise büyü kullanmasına yardımcı olur. Bunun dışında her karakterin belli bir saldırı hasarı değeri vardır. Bu saldırı fizikseldir. Fiziksel denmesinin sebebi, oyunda iki çeşit saldırı türünün olmasıdır. Birisi sihirsel yani büyü hasarı iken, diğer fiziksel hasardır. Saldırı hasarının iki çeşit olmasından ötürü, her karakterin iki çeşit zırh değeri vardır. Bunlardan birisi fiziksel defans, diğeri ise sihirsel defanstır. Defans değerlerinden sonra, her karakterde Direnç (STR), Çeviklik (AGI) ve Zeka (INT) değerleri vardır. Direnç değeri ne kadar çok olursa karakterin sağlık değeri o kadar yüksek olur. Çeviklik değeri ne kadar yüksek olursa karakterin fiziksel defans ve saldırı hızı o kadar yüksek olur. Zeka değeri ne kadar yüksek olursa karakterin mana değeri o kadar yüksek olur. Eğer herhangi bir türdeki karakterin, sahip olduğu özellikteki değer artarsa, doğru orantılı olarak saldırı hasarı değeri de artar. Örnek verecek olursak; Zeka türündeki bir karakterin Zeka (INT) değeri artarsa, saldırı hasarı da doğru orantılı olarak artış gösterir. Her karakterin kendine özgü bir başlangıç saldırı ve hareket hızı vardır. Saldırı hızı değeri saniyede 0.65 ile 0.85 arasında değişirken, hareket hızı 285 birim ile 330 birim arasında değişiklik gösterebiliyor. Normalde maksimum hareket hızı 522 iken, Blitz'de bu 602'ye kadar çıkabiliyor. Tabii alınan eşyalar, kullanılan büyüler ve karakterin seviye atlamasıyla bu değerler artış gösterebiliyor.

Oyundaki her karakterin kostümleri (alt avatar) bulunuyor. Kimisinde 8 tane iken kimisinde 2 kostüm olabiliyor. Kostümler eşleştirme oyunu oynayarak kazandığımız gümüş para veya gerçek parayla alınan altın parayla satın alınıyor. Devamlı olarak yeni kostümler geliyor.

Her kahramanın bir veya birden fazla görevi (rolü) bulunuyor. Kimi karakterler destekçi (support) iken, kimileri oyunu taşıyan (carry) karakterlerdir. Kimi karakterler savaşları başlatırken (initiator), kimi karakterler takımla birlikte (ganker) oynar. Aynı zamanda bazı karakterler hem savaş başlatırken, hem de oyunu taşıyabilir. Ama bir rolü daha baskın olur. Oyunun durumuna göre başka görevlerde olabilir.

Yetenekler

Oyunda her karakterin genel olarak 4 yeteneği bulunuyor. Aynı şekilde genel olarak bu yeteneklerin kısayol tuşları ise "Q, W, E, R" şeklinde oluyor. Son yeteneğe ultimate (ulti) deniyor ve genelde 6, 11 ve 16. seviyelerde açılıyor. Midas ve Revenant karakterleri istisnadır ve 4,8,12. seviyelerde açılabilir. Yetenekleri aktif ve pasif olarak iki gruba ayırabiliriz. Aktif yetenekler tıklanarak aktifleştirilen yeteneklerdir. Genelde belli bir mana değeriyle aktifleştirilirler. Pasif yetenekler ise, mana istemez ve sizin aktifleştirmenize gerek olmayan yeteneklerdir. Bazı istisnai durumlarda pasif olan bir yetenek aktifleştirilebilir. Örneğin; Predator'un ultimate yeteneği bir yaratığa 4 kez saldırdıktan sonra aktifleşiyor. Her yeteneğin ayrı bir ismi vardır. Bazı karakterlerde 4'ten fazla yetenek olabilir. Örneğin; Nomad'da 5 yetenek vardır. Bunlardan biri pasif iken 4'ü aktif yeteneklerdir.

Yeteneklerin bir diğer özellikleri ise verdikleri hasar türleridir. Bazı yetenekler sihirsel (magic) hasar verirken, bazı yetenekler fiziksel hasar verirler. Bunun dışında Lodestone'un ikinci (Headsmash) ve ultimate (Shatterstorm) yetenekleri karışık (mixed) hasar verir. Bunun anlamı hem fiziksel hem de sihirsel hasar demektir.

Oyundaki her yeteneğin farklı özellikleri vardır. Bazı yetenekler, diğer yeteneklerle birlikte etkisini gösterirken, bazı yetenekler rakibi yavaşlatır (slow), bazı yetenekler rakibi sersemletir (stun), bazı yetenekler takımı güçlendirir, onlara hareket hızı, sağlık ve benzeri özellikler verebilir.

Genelde en iyi ve en etkili yetenek ultimate yeteneğidir. Özellikle zeka türündeki karakterlerde ultimate yeteneği çok etkili olur. Karakterlerin görevleri genelde sahip oldukları yeteneklere ve özellik artışlarına göre belirlenir. Örneğin; destekçi bir karakterin sahip olduğu yetenekler genelde takım arkadaşına yardım eden yetenekleri vardır. Taşıyıcı görevindeki bir karakterin yetenekleri genelde oyunun ilerlemesiyle birlikte etkisini gösteren, karakteri hızlandıran ve güçlendiren yeteneklerdir.

Eşyalar

Oyundaki eşyalar, 10 ayrı grupta inceleniyor. Bunlardan 5 grupta tek tek eşyalar satılırken, diğer 5 grupta bu eşyaların birleştirilmesiyle oluşan eşyalar bulunuyor. Oyundaki her eşyanın ayrı özellikleri bulunuyor ve hepsi sizi daha güçlü yapıyor. Her karaktere en fazla 6 eşya alınabiliyor. Bunun sebebi sadece 6 eşya yeriniz olduğu içindir. Alınan eşyalar belli bir süre içinde aynı ücretle geri satılabiliyor. Eğer bu süre zarfında eşyayı satmazsanız, eşyanın ücreti yarı yarıya düşüyor.

Bazı eşyalar birleştirilirken, reçete (recipe) denilen bir kağıda ihtiyaç duyarlarken, bazıları reçeteye ihtiyaç duymadan alınıyor. Reçeteye ihtiyaç duymadan alınan eşyalar istenirse tekrar parçalarına ayrılabiliyor.

Oyundaki eşyalar, oynanılan karaktere göre kasılıyor. Burada kasılma terimi "satın alınma, sahip olma" anlamında kullanılıyor. Eğer oyuna yeni başladıysanız, eşyaları, sistemdeki rehberlere göre kasmanız sizin yararınıza olacaktır.

Eşyaların bahsedilmesi gereken diğer özelliği ise düzenleyici özellikte olan eşyaların da olmasıdır. Bazı eşyalar sizin saldırılarınızı değiştirirken, bazıları aktifleştirilme özelliğindedir. Aynı türde iki eşya, aynı anda kullanılamaz. Bunu daha kolay bir şekilde açıklarsak; yeşil elma ile yeşil erik aynı anda kasılamıyor. Yani aynı türdeki iki eşya aynı anda işe yaramıyor. Düzenleyici eşya türlerinden bazıları; Attack Modifier (Saldırı Düzenleyici), Activation Modifier (Aktivasyon Düzenleyici), Searing Modifier (Parlama Düzenleyici), Firebrand Modifier (Ateş Düzenleyici), Movement Speed (Hareket Hızı) vb. Bu tür eşyalardan aynı düzenleyici olanlar aynı anda işe yaramazlar. Eşyaların bu özelliklere sahip olup olmadığını oyun içinde eşyanın üzerine gelince renkli yazıyla yazılmış olduğunu görebilirsiniz.

Haritalar

Oyunda Caldavar Ormanı (Fores of Caldavar), Meydan Savaşı (Mid Wars) ve Çatlak Savaş (Rift Wars) olmak üzere üç farklı harita bulunmaktadır. Ama oyunu tanımlamak gerektiğinde, Caldavar Ormanı'nı asıl harita olarak seçebiliriz. Oyun bu harita üzerine kurulmuştur diyebiliriz. Her haritanın farklı özellikleri ve boyutu vardır. En büyük olanı Caldavar Ormanı'dır.

Üç haritanın da farklı konseptleri vardır. Caldavar Ormanı'nda 3 hat bulunurken, Meydan Savaşı haritasında tek hat vardır. Caldavar Ormanı'nda en içteki kuleyi yıkınca oyun bitiyorken, Çatlak Savaş haritasında oyun başında verilen 5000 puanı kaybettiğinizde oyun bitiyor.

Caldavar Ormanı (Forest of Caldavar)

Oyundaki en önemli ve büyük haritadır. 5'e 5 oynanır ve alt, orta ve üst olmak üzere 3 hat bulunur. Oyunun amacı en içerdeki büyük yapıyı yıkmaktır. Hangi takımın yapısı yıkılırsa o takım yenilmiş sayılır. Aynı zamanda oyunun 15. dakikasından sonra hangi takım pes ederse o takım kaybeder. Legion takımında en içteki yapının adı World Tree (Dünya Ağacı) iken Hellbourne takımında bu yapının adı Sacrificial Stone (Kurban Tapınağı)'dur. Her iki takımda da en içteki yapıyı koruyan 11 kule bulunmaktadır. En dışardaki kuleler en zayıf olanlarıdır. İçerdekiler ise daha çok sağlığa, saldırı hızına ve saldırı hasarına sahiptir. Her iki takımında kendi baz istasyonları vardır. Buraya gelen oyuncular sağlıklarını yenileyebilir ve eşyalarını üzerlerine alabilirler.

Her iki takımın da kendine ait ormanı vardır. Bu ormanlarda altışar tane yaratık kampı vardır. Bu kampların da zorluk seviyeleri vardır. Kampları yıldızlarla değerlendirecek olursak, tek yıldızlı kamptan birer tane, 2 yıldızlı kamptan ikişer tane, 3 yıldızlı kamptan ikişer tane ve 4 yıldızlı kamptan birer tane bulunmaktadır. En güçlü kampa Ancients (Atalar) deniyor. Öldürülmesi en zor kamp olmasıyla birlikte, en çok para kazandıran kamptır.

Oyunun en güçlü yaratığı Kongor'dur. Goril şeklindeki bu yaratık, yüksek sağlık ve saldırı hasarına sahiptir. Kongor'u kestikten sonra yere Token of Life (Yaşam Bileti) adında bir eşya düşer. Bu eşyayı alan oyuncu, öldükten birkaç saniye sonra öldüğü yerde tekrar tam sağlık ve mana ile doğar. Bu eşya 5 dakika boyunca oyuncunun üstünde kalır. Eğer 5 dakika içinde o oyuncu ölmezse eşya otomatik olarak kaybolur.

Her takımın 7 önemli barakası bulunur. Bu barakalardan 3 tanesi rakibin menzilsiz yaratıkların güçlenmesini önlerken, 3 tanesi menzilli yaratıkların güçlenmesini önler. Geriye kalan 1 tanesi her ne kadar diğerleri kadar önemli olmasa da mancınıkların güçlenmesini önler.

Oyunun 2. dakikasından başlamak üzere, her çift dakikalarda altta veya üstte rünler (rune) çıkar. Bu rünler kahramanlara belirli bir süre için çeşitli özellikler verir.

Her 5 dakikada bir harita yenilenir. Bunun anlamı, kesilen ağaçlar tekrar ortaya çıkar, yaratıklar daha da güçlenir. Her 1 dakikada ise öldürülen kamplardan yeni yaratıklar çıkar.

Haritada baz istasyonlarındaki mağazalar haricinde 2 tane dış karakol (outpost) ve 2 tane de gözlemevi (observatory) bulunuyor. Dış karakolda belli başlı eşyalar satın alınabilirken, gözlemevinde sadece gözetim (ward) ve tedarik eşyaları satın alınabiliyor.

Her 7.5 dakikada bir, zaman dilimi değişir; gündüz ise gece olur, gece ise gündüz olur. Gündüz iken kahramanların görüş alanı geceye göre daha fazladır.

Son olarak bu harita neredeyse War Craft III: Frozen Throne'daki DotA haritasıyla aynıdır. Ufak tefek, ayrıntıda değişiklikler olsa da genel olarak görünüş aynıdır.

Meydan Savaşı (Mid Wars)

Bu harita oyundaki en küçük haritadır. Oyunda tek bir hat vardır. Her iki takımın oyuncuları ortada buluşur ve savaşırlar. Bu haritada oyunun kazanmanın yolları Caldavar Ormanı'yla aynıdır. Ya en içteki yapı yıkılmalı ya da rakip pes ettirilmelidir.

Her iki takımda ortada toplanır ve 5'e 5, büyük bir savaş başlar. Bu haritada diğerinden farklı olarak, her dakika bir rün çıkar ve kule sayısı dışarıda ve içeride 2 tanedir ve 3 tane baraka bulunur. Haritada sadece 1 tane kamp bulunur. En güçlü yaratıklar Transmutanstein ve onun yavrusu Zorgath'tır. Her iki takımında baz istasyonunda 1 tane ışınlanma noktası vardır. Zevk için oynanan bir haritadır.

Çatlak Savaş (Rift Wars)

Bu harita orta büyüklükte bir haritadır. Aslında 3'e 3 oynanan bir harita olmasına karşın, 5'e 5 oynanıyor. Bu haritanın konsepti biraz daha farklıdır. Oyuna başlarken her iki takıma da 5.000 puan verilir. Eğer bir kahraman ölürse 100 puan, eğer bir kule yıkılırsa 200 puan kaybedilir. Puan 0'a düştüğü anda ölen oyuncular yeniden doğmazlar ve canlı kalan oyuncular son kez savaşırlar. Eğer 0 puan var iken bütün takım oyuncuları ölürse oyun biter ve diğer takım kazanmış sayılır. Oyun eskiden "Grimm's Crossing (Grim Kavşağı)" adındaki harita üzerine kurulmuştur. Normalde 3'e 3 haritası olmasına rağmen 5'e 5 oynanıyor.

Oyunda üst ve alt olmak üzere 2 hat bulunuyor. Haritanın tam ortasında bir tane rün çıkma noktası bulunuyor. Diğer haritalarda "Boss" denilen yaratık var iken bu haritada böyle bir yaratık bulunmuyor. Haritada 3 yukarıda 3 aşağıda olmak üzere 6 tane yaratık kampı bulunuyor. Aynı zamanda haritada 2 tane ışınlayıcı bulunuyor. Her iki takımında 2 dışarıda, 3 içeride olmak üzere 5 tane savunma kulesi bulunuyor. Haritada 1 gözlemevi ve 1 dış karakol bulunuyor. Her iki takımında beşer tane barakaları bulunuyor.

Oynanış

Bunu, Caldavar Ormanı'na göre anlatacağım. Haritada 3 hat ve 5 oyuncu bulunduğu için 6 çeşit dizilim vardır. Normalde 2 kişi üste, 2 kişi alta ve 1 kişi ortaya gider. Bu ilk dizilimdir. Bunun dışında 2 kişi uzun hatta, 1 kişi ortaya, 1 kişi ormana ve 1 kişi kısa hatta gidebilir. Aynı zamanda 1 kişi uzun hatta, 1 kişi ortaya, 1 kişi ormana ve 2 kişi kısa hatta gidebilir. Dördüncü olarak 3 kişi kısa hatta, 1 kişi ortaya ve 1 kişi uzun hatta gidebilir. Beşinci olarak 3 kişi uzun hatta, 1 kişi ortaya ve 1 kişi kısa hatta gidebilir. Son olarak 2 kişi ortaya giderken diğer oyuncular diğer hatlara dağılabilir.

Normal şartlarda her iki takımda da 1 taşıyıcı (carry), 1 destekçi (support), 1 takım oyuncusu (ganker), 1 başlatıcı (initiator) bulunmalı. Son oyuncu hangi rol daha zayıfsa o rolde olmalı.

Her takımın kendi bölgesinde, eşya satın alabilecekleri bir mağaza bulunur. Sahip olduğunuz altın ile eşya satın alırsınız. Altın kazanabilmek için oyundaki yaratıkları, kahramanları öldürmelisiniz ve kuleleri yıkmalısınız. Eğer herhangi bir yaratığa ya da kahramana son vuruşu yaparsanız, parasını kazanırsınız. Kule yıkıldığında da yüksek miktarda para kazanırsınız. Eğer kuleye son vuruşu yaparsanız daha çok para kazanırsınız.

Oyunda ortaya giden oyuncu tek kasılacağı için, daha çok tecrübe kazanacaktır. Çünkü; eğer 2 oyuncu aynı yerdeler ise, yaratıklar öldüğünde kazanılan tecrübe paylaşılıyor. Ortada tek olan oyuncu bu tecrübenin hepsini kendi alacağı için daha hızlı kasılacak ve seviye atlayacaktır. Bu nedenle ortaya giden oyuncunun mümkünse seviyeye ihtiyacı olan ve takım oyununda etkili olan bir kahramana sahip olmalıdır. Kısa hatta olan karakterin ise taşıyıcı olması takım için daha iyi olacaktır. Çünkü; kısa hatta kasılmak, savunma kulenize yakın olduğunuz için, daha kolaydır.

Oyunun ilk 15 dakikasına başlangıç faslı (Early Game) deniyor. 15 ile 30. dakikalar arasında oyun ortası (Middle Game) ve 30. dakikasından sonra oyun sonu (Late Game) deniyor.

Ortalama bir oyun 25-30 dakika civarında sürer.

Destekçi olan karakter taşıyıcı olan karakterin kasılmasında yardımcı olur. Buna bakıcılık (babysitting) denir. Taşıyıcı olan karakteri iyi kasılırsa oyun sonlarında etkisini en iyi şekilde gösterir ve kaybedilen oyunun kazanılabilmesini sağlayabilir. Takım oyuncusu görevindeki karakterin olabildiğince çok harekete geçmesi oyun terimiyle "gang atması" gerekiyor. Son olarak başlatıcı görevindeki karakterin de doğru zamanlarda, doğru yerlerde savaşı başlatması gerekiyor.

Oyunun bitmesi için ya karşı takımın pes etmesi gerekiyor ya da en içerdeki büyük yapıyı yıkmanız gerekiyor. İstediğiniz kadar eziliyor olun, içerdeki yapıyı kim yıkarsa o takım kazanır.

Modlar

Oyunda Serbest Seçim (All Pick), Üçlü Seçim (Single Draft), Yasaklı Seçim (Banning Pick) ve Dengeli Rastgele (Balanced Random) olmak üzere 4 mod bulunuyor.

Serbest Seçim modunda herkes istediği karakteri seçip oynayabiliyor. Oyuna 603 altın ile başlıyorsunuz.Üçlü Seçim modunda her oyuncuya bir Zeka (INT), bir Çeviklik (AGI) ve bir Direnç (STR) kahramanı veriliyor. Bunlardan birini seçiyorsunuz. Oyuna 603 altın ile başlıyorsunuz. Yasaklı Seçim modunda mavi ve pembe renkteki oyuncular üçer kahramanı yasaklar. Daha sonra oyuncular kalan kahramanlardan seçim yaparlar. Oyuna yine 603 altın ile başlanır. Dengeli Rastgele modunda 5 oyuncuya da kısmen rastgele kahraman verilir. Kısmen olmasının sebebi, her iki takıma da 1 tane destekçi, 1 tane başlatıcı, 1 tane taşıyıcı ve 1 tane takım oyuncusu olmak üzere 4 kahraman verilir. Son oyuncuya ise tüm kahramanlardan rastgele olarak verilir. Oyuna 853 altın ile başlanır.

Eğer bir oyuncuya istemediği bir karakter gelirse ya başka bir oyuncuyla değiştirebilir, buna "swap" deniyor, ya da 250 altın karşılığında yeni bir karakter seçebilir, buna "repick" deniyor. Yeniden karakter isteyen birisi değiştirme (swap) özelliğini kullanamaz ve o karakteri kullanmak zorunda kalır.

Ürünler

Oyunda Çifte Hasar (Double Damage), Yenilenme (Regeneration), Çabukluk (Haste), İllüzyon (Illusion) ve Görünmezlik (Invisibility) olmak üzere 5 çeşit rün (rune) bulunur. Her rünün ayrı özelliği vardır. Rünler oyunun 2. dakikasından itibaren her iki dakikada bir çıkar. Eğer bir rün 2 dakika boyunca alınmamışsa, yenisi çıkmaz. Rünler, Şişe (Bottle) denilen eşyanın içinde belli bir süre saklanabilir.

Çifte Hasar rünü, belli bir süre saldırı hasarınızı iki katına çıkarır. Yenilenme rünü, belli bir süre size sağlık ve mana yenilenmesi sağlar. Eğer hasar alırsanız veya sağlık değerleriniz tamamen dolarsa rünün süresi biter. Çabukluk rünü hareket hızınızı belli bir süre maksimum seviyeye çıkarır. İllüzyon rünü sizin belli bir süreliğine 2 tane kopyanızı çıkarır. Daha az hasar verirler ve daha çok hasar alırlar. Görünmezlik rünü sizi belli bir süre görünmez yapar.

Oyunda 2 noktadan birinde rün çıktığı için, rün çıkmayan noktada Serinleme (Refreshment) rünü çıkar. Bu size belli bir sağlık ve mana değeri verir; eğer Şişe eşyasını aldıysanız bunu 2 kere doldurur.

Mağaza

Her oyunda olduğu gibi bu oyunda da oyun dışı mağazası bulunuyor. Her oyuncunun altın ve gümüş parası vardır. Oyuna yeni başlayan herkese belli bir altın ve gümüş para verilir. Bu paraları oyundaki mağazadan bir şeyler almak için kullanabilirsiniz. Mağazada, kostümler, spikerler, 'taunt'lar, hesap ismi değişikliği, ikonlar vb. şeyler bulunur. Mağazadaki her şeyin belli bir değeri vardır. Bunları satın almak için ya gümüş paranızı ya da altın paranızı kullanırsınız. Altın para gerçek parayla alınan bir şeydir. Gümüş para ise oyun oynayarak kazanılan bir şeydir.

Mağazada alınan bir şeyi aktifleştirmek için kasayı açıp aktifleştirmeniz gerekiyor.

Dış bağlantılar

Kaynakça

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.