Haluk Tarcan

Halit Halûk Tarcan (1931 - 31 Aralık 2020), Türk halkbilimci, bilimsel araştırmacı, yazar, müzikolog ve piyanisttir.

Kabataş Erkek Lisesi'ni bitirdikten sonra, Ön Türk kültürü, dili ve tarihi üzerine araştırmalar yapmış halkbilimcidir. Fransa'da yaşamakta ve o zamanlar Sorbonne Üniversitesi'nin VI. seksiyonunda bulunan CNRS kısaltmasıyla da anılan Centre National de la Recherche Scientifique'te bilimsel araştırmacı olarak çalışmış ve 2005 yılında temelli olarak Türkiye'ye dönmüştür. Zamanın bölünmezliğini, geleneksel Anadolu Türk Halk Müziği'nin karakteristiği olan aksak tartılardan hareketle açıklamış olduğu toplam teorisiyle 1962 yılında buraya 56 kişi arasında tek kişi olarak girmiştir.

Babası askerî hekim olduğundan Mustafa Kemal Atatürk tarafından Urfa Askerî Hastanesi'ne yönetici olarak tayin edilmiştir. Halûk Tarcan bu sebeple aslen 1925 yılında Urfa'da doğmuştur, Selim Sırrı Tarcan'ın yeğeni, Mimar Öğr. Gör. Ercüment Rıza Tarcan ile Türkiye'nin ilk beyin cerrahı ve bestekâr Prof. Dr. Bülent Tarcan'ın kardeşidir.

Üçlü bir eğitimden geçmiştir: Piyano, sanat tarihi, etno/müzikoloji.

Müzik eğitimi; İstanbul Belediye Konservatuvarı piyano bölümünden Ferdi Statzer'in piyano öğrencisi olarak pekiyi derece ile mezundur. Roma ve Siena'da Guido Agosti ile Salzburg'ta Carlo Zecchi, Paris'te Jacques Février ile çalışmıştır.

Sanat tarihi; İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Sanat Tarihi Bölümü'nde, Türk -İslam sanatı, Bizans sanatı, Rönesans sanatı ve Tanzimat edebiyatı.

31 Aralık 2020 tarihinde COVID-19 nedeniyle 89 yaşında ölmüştür.[1]

Eserleri

  • Ön-Türk Uygarlığı (taslak 1992), bu kitap 1998'de Kaynak Yayınlarından çıktı
  • Ön-Türk Tarihi, 1998 Kaynak yay. İstanbul (360 sayfa)
  • Ön-Türk Uygarlığı 2001, Mustafa Kemal Derneği İstanbul (70 sayfa)
  • Ön-Türk Uygarlıgı; Resmi Tarihin Çöküşü, 2003-2007 5.baskı Töre yay. İstanbul (360 sayfa)(Kaçak baskı)
  • Evrensel Uygarlıkların Köken Kültürü, Ön-Türk Uygarlığı -1A-
  • Evrensel Uygarlıkların Köken Kültürü, Ön-Türk Uygarlığı -1B-
  • Kökenindeki Ön-Türk Kültürünü Bilmeyen Avrupa Birliği -2-

Kaynakça

  1. "Yeni yılın dinleyicisiz konserleri". www.cumhuriyet.com.tr. 6 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2021.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.