Gürgendağ, Düzköy

Gürgendağ, Trabzon ilinin Düzköy ilçesine bağlı bir mahalledir.

Gürgendağ
Ülke  Türkiye
İl Trabzon
İlçe Düzköy
Coğrafi bölge Karadeniz Bölgesi
Rakım 1.194 m (3.917 ft)
Nüfus
 (2007)
  Toplam 1,010
Zaman dilimi UTC+03.00 (UDAZD)
İl alan kodu 462
İl plaka kodu 61
Posta kodu 61390

Tarihçe

Gürgendağ Köyü'nün eski adı Kalkiyadır. Deniz seviyesinden 840 m yüksekliktedir. 1990 Yılına kadar Akçaabat ilçesine bağlıyken; bu tarihten itibaren Düzköy ilçesine bağlanmıştır. İlçeye uzaklığı 4 km dir. 2000 yılı nüfus sayımına göre yaklaşık 940 kişilik bir nüfusa sahiptir. 1916 yılında Rusların mahallesi işgal etmesiyle köy halkı 2 yıl süreyle mahallesi terk ederek Harşit, Terme ve Merzifon dağlarına kadar göç etmişlerdir. Daha sonra rus ihtilali ile Rusların çekilmesi sonucunda Köy yeniden kurulmuştur. Mahallenin bilinen en eski kabilesi Kuşoğullarıdır. Ruslarla savaş esnasında Rusların mevzileri ; Ballıkıran ve Hacıağa tepesi, Türk Kuvvetlerinin ise Çoban mezarı ve Karaaptal tepesidir.

Genel bilgiler

Mahallenin bitki örtüsü ormanlıktır ve ilçenin en büyük gürgen ormanları buradadır. Mahallede 8 derslikli bir ilköğretim okulu vardır. 160 civarında öğrencisi bulunmaktadır. Mahallede ekonomik hayat tarıma dayanır. Köy halkının geneli yurt dışında çalışır. Mahallede iki cami mevcuttur.

Coğrafya

Trabzon iline 38 km, Düzköy ilçesine 3 km uzaklıktadır.

Nüfus hareketleri açısından yayla ve mezra(mezere)lar önem taşımaktadır.

Halkın büyük bir bölümü Haziran ayının ilk haftası-sonbahar başlarına kadar mezra ya da yaylalara göç etmektedir. Köy topraklarının % 80'i engebeli bir bölge özelliğine sahiptir. Köyümüzün işlenebilir arazisinde ise mısır, patates, fasulye ve benzeri tarım ürünleri yetiştirilmekte,ekonomi tarımsal ve hayvansal üretime dayanmaktadır.

Köyümüzün kuzeyinde Düzköy ilçesi, doğusunda Maçka, Batısında Çiğdemli, Çal-Alazlı Güneybatısında Alazlı,Çayırbağı Köyleri ve Tonya ilçesi bulunmaktadır.Doğusunda Düzköy Yaylası Güneyinde Gürnedağ Maçka İlçesi bulunmaktadır. Köyümüz Trabzon'a 39 km uzaklıkta ve komşu ilçemiz Akçaabat'a ise 32 km. uzaklıkta bulunmaktadır. Ulaşım yolu asfalt olup, Düzköy ile asfalt yolla bağlantısı dışında daha iç kesimlere bağlantısı yoktur.

Gürgendağ Yayla Formasyonu

Tanımı ve Dağılımı: Bu formasyon inceleme alanında başlıca Düzköy mezraları, Ağaçbaşı, Ortakıran ve Helvakıran sırtları ile Kaleci Tepe, Ballının Kıranı ve Gürgendağ Yayla dolaylarında yüzeyler. Birim tipik olarak Gürgendağ Yayla dolaylarında gözlendiği için Gürgendağ Yayla formasyonu olarak adlandırılmıştır.Litolojik Özellikleri ve Tıp Yeri: Birim, seyrek olarak kristalize kireçtaşı mercekleri içeren, ayrışmış bazalt,andezit lav ve piroklastları ile spilitleşmiş bazaltlardan meydana gelmiştir. Formasyon morumsu rengiyle diğer birimlerden kolayca ayırt edilir. Alınan örneklerin mikroskopik incelemelerde tamamının mikrolitik porfirik, vakuoler mikrolitik porfirik ve mikrolitik fluidal porfirik dokular gösteren, ayrışmış boşluklu bazalt ve ayrışmış andezit oldukları anlaşılmıştır.Kireçtaşı mercekleri ise sarımsı bej renkli olup çoğunlukla kristalize olmuşlardır. Birimin tip yeri Güngendağ Yayla'dadır.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007 1,010
2000 877
1997 987

Diğer bilgiler

Kalkiya ismi: İsim Rumca kökenlidir. Köy Türklerin Anadolu'ya göçünden önce kurulduğu için Türkçe olma olasılığı yoktur. 1583 yılı Osmanlı nüfus kayıtlarında köyün adı "Kalkyo" olarak geçer. Ve nüfus kaydında görülüyor ki tarihte gayrimüslimler, köyde baskın yer tutar. Bu gayrimüslimlerin Rum olduğu bilindiğinden sözcüğün Rumca olduğu anlaşılır.

Mahalleye Ait Soyadlar: Babuşcu, Gülle, Kuru, Kuri, Tosun, Demir, Durmuş, Asan, Çubukcu, Aydın, Kayıkcı, Koç, Cudunoğlu, Öztürk.

Mahalledeki Yer Adları: Yayla: (Tobana, Keramaltı, Honefterüstü, Sarbiya, Ballikıran, Arbalıkboğazı, Kayalık Kireç kuyusu, Manişak ırmağı, Sarbiye boğazı, Sakoğun tepe, Mineşin Suyu vs.) Mezere: (Argena, Çayıtlar, Keyiktaşı, Karanlıkgürgen, Baltalartaşı, Ziyaretsuyu, Çökmeler, Çatmalar, Karasu, Mollanınsuyu, Hasbininsuyu, Hatibin suyu, Oturaktaşları, Mahalleyolu, Sufilik, Geçitler, Çevizlik, Liforluk, Mazirınyatağı, Sugözü, Piyalidalık, Selen, Seller, Düz, Bozonun ırmağı vs.) mahalle: Babuçili, Gülleli, Durmuşli, Kıran, Mahbera, Kayıkçili, Tosunli, İslav, Kurulli, Kale, Ayvasıl, Dereyanı, Kogov, Harmancık, Karaaşli, Yalakoba, Mal çayırları, Volarlar, Kibarli, Longoz, Emerina kırani, Köralinin kabani, Yedigülgen tepesi, vs.)

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.