Görentaş, Bozkurt

Görentaş, Kastamonu ilinin Bozkurt ilçesine bağlı bir köydür.

Görentaş

Ülke Türkiye
İl Kastamonu
İlçe Bozkurt
Coğrafi bölge Karadeniz Bölgesi
Nüfus
 (2018)
  Toplam 109
Zaman dilimi UTC+03.00 (UDAZD)
İl alan kodu 0366
İl plaka kodu 37
Posta kodu 37660
Resmî site
-

Tarihçe

İlçenin Güney Batısında Yakaören (ilişi), Günvakti (Guvatta), Kocaçam (Izırma) köyleri ile komşu, ilçe merkezinden 13 km. uzaklıktadır. Bir dağ yamacında kurulu bulunan köy arazisinin büyük kısmı, dik ve eğilimlidir.

Arazinin büyük kısmı ormanlarla kaplıdır. %20'lik kısmı ekilebilir durumdadır.

Görentaş (Gerdiç) köye hem kuzeyden, hem de güneyden ulaşmak mümkündür. Kuzeyden Yakaören (İlişi), Mahmutköy, Keçecihasan Mahallesi güzergahından; güneyden ise Kocaçam (Izırma), Köyü yolundan ulaşılabilir.

köyün nüfusu, yaşanan göçten sonra büyük oranda erozyona uğramıştır. 2000 yılı Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre, köyde bulunan 81 hanede 143 kişi yaşamaktadır. Köyün kimler tarafından ve ne zaman kurulduğu hakkında bilgi mevcut değildir. Köyün tarımsal alandaki en büyük gelir kaynağı fındıktır. Daha sonra sırasıyla, kestane ve ceviz diğer önemli gelir kaynaklarını oluşturur. Köyde her hane, en azından kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek maksadı ile birkaç hayvan yetiştirir. Son yıllarda da arıcılığa önem verilmeye başlanmıştır.

köye 1957 yılında açılan okul, o yıllarda 150 öğrenciye eğitim vermekte iken, yaşanan yoğun göçler sonunda bu gün öğrenci yetersizliği ve 8 yıllık zorunlu eğitim nedeni ile kapanmıştır. Öğrenciler Yakaören'deki ilköğretim Okulu'na devam etmektedir. Köy nüfusuna kayıtlı kişilerden 1980 yılına kadar 4 olan yüksek okul mezunu, bu gün 80 kişiyi aşmıştır. köyün okur - yazarlık oranı %100'ler seviyesindedir.

1985 yılında elektriğe kavuşan köyde telefon şebekesi mevcuttur. İçme suyu, dağlardaki kaynaklardan evlere çekilen su tesisatları vasıtasıyla temin edilmektedir.

Uluyol Türbesi, Tarihi Köy Camii, Köy Lokali, Ezan Kayası, Harman Kayası, Tarihi Ahşap Evler ve köyde bulunan su değirmenleri gezip görülebilecek yerlerdir.

İstanbul'da bulunan Görentaş (Gerdiç) Köyü Kalkındırma ve Dayanışma Derneği Ekim 1995 tarihinde Beykoz'da kuruldu. Derneğimiz köyün ihtiyaç duyduğu bayram yeri, köy lokali, mutfak, gasılhane ve tuvaletlerin yapımını sağlamıştır. Bir bütün halinde hareket edilmesini sağlamak ve kaynaşmak maksadıyla her yıl "Kestane Günü, Dernek İftarı, Köy İftarı" gibiözel günler düzenleyerek hemşehrilerimize bir arada tutmaya çalışmaktayız. Köy muhtarı Mehmet TURAN'dır.

Kültür

Köyün gelenksel yemekleri etli ekmek kara lahana dolması güveç sayılabilir.kestane zamanı gençler kendi araların da hemin adlı gelenksel oyunu oynarlar.ayrıca aşure zamanı kazanlarla aşure pişirilir ve köylüye dağıtılır.ramazan ve kurban bayramların da dernek lokalinde etli pilav pişirilir bu gelenek yüzyıllardır devam etmektedir.köyün derneği ekim 2.pazarı beykoz daki lokalin de kestane kebap günü yapmaktadır bu güne köyün ileri gelenleri millet vekilleri mülki amirler büyük itibar göstermektedir.

Coğrafya

Kastamonu iline 111 km, Bozkurt ilçesine 13 km uzaklıktadır.

Yetişen Ürünler

1) FINDIK 2) KESTANE 3) CEVİZ 4) KİVİ 5) ARICILIK - BAL 6) PATATES 7) SOĞAN 8) SALATALIK 9) DOMATES 10) KARA LAHANA (MANCAR) 11) TAZE KABAK 12) BAL KABAĞI 13) BİBER ÇEŞİTLERİ 14) PATLICAN 15) MARUL 16) MISIR 17) YEŞİL SOĞAN 18) MANTAR ÇEŞİTLERİ 19) FASULYE 20) KARPUZ 21) KAVUN 22) MAYDANOZ 23) KİREN 24) BÖĞÜRTLEN 25) ÇİLEK 26) ARMUT ÇEŞİTLERİ 27) AYVA 28) DUT ÇEŞİTLERİ 29) ELMA ÇEŞİTLERİ 30) ERİK ÇEŞİTLERİ 31) ŞEFTALİ 32) KAYISI 33) KİRAZ ÇEŞİTLERİ 34) ÜZÜM ÇEŞİTLERİ 35) İNCİR ÇEŞİTLERİ

bkz:Görentaş'ta yetişen ürünler

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 118
1997 143

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.