Gökçedam, Osmaniye

Hemite, Çukurova’nın yukarı kısmında Osmaniye İline takriben 23 km uzaklıktadır. Osmaniye İlini Kadirli İlçesine bağlayan karayolunun Ceyhan nehri ile kesiştiği köprü başı mevkiinde, Osmaniye’nin kuzeybatısında kurulmuştur. Gökçedam Köyünün Güneyinde Sakarcalık, Batısında Orhaniye ve Selimiye, Kuzeyinde Gökçe dağ , Doğusunda Hitit ve Bizans İmparatorluğundan kalma Hemite Kalesi yer almaktadır. Hemite, ünlü şair ve romancı Yaşar Kemal'in doğduğu yerdir. İnce Memed romanının konusu bu yörede geçer.

Hemite

Osmaniye'nin Türkiye'deki konumu
Hemite
Hemite'nin Osmaniye'deki konumu
Ülke Türkiye
İl Osmaniye
İlçe Merkez
Coğrafi bölge Akdeniz Bölgesi
Rakım 2 m (6 ft)
Nüfus
 (2000)
  Toplam 3,239
Zaman dilimi UTC+03.00 (UDAZD)
Resmî site

Tarihi

Köyün ilk sakinleri hakkında fazla bir bilgi yoktur. Köyün sınırları içinde çeşitli tarihi eserler oldukça çoktur. Gökçedam Köyünde yapılan tetkiklerden anlaşıldığına göre; buralarda Hitit ve Bizans İmparatorluğu hüküm sürmüştür. Eskilerde köyün halkı göçebe bir hayat sürermiş. Hayvancılıkla geçinir, Yaz aylarında Andırın veya civarına yaylaya gidermiş. Kış aylarında ovaya inermiş. Eski ismi Gökçeli olan ve adını Kuzeyinde bulunan Gökçe dağdan alan, daha sonra Hemite olarak isim değiştirilmiştir.

Tarihi Mekanlar

En önemli tarihi kalıntıyı Leleğlerden kalma M.Ö. 4500 yıllarında yapıldığı tahmin edilen kale teşkil eder. Köyün 2 km güneyinde Mira kayası denilen yerde kütle halinde kaya üzerinde Hitit krallarından Asitavandos’un kabartma resmi yer alır. Tarihi kalıntı yerleri zaman zaman turistler tarafından ziyaret edilmektedir. Arkeoloji çalışmalarında Gökçe dağ eteklerinde 3 ila 8 odalı mezarlara rastlanmıştır. Bu mezarların üstü kubbe şeklinde kapatılmış olup üzeri kireçle ve toprakla kapatılmıştır. Sümbüllü burun civarında Ermeniler dönemine ait bir saray kalıntısı bulunmakta olup zamanla tahrip edilmiştir. Kesin olarak kimin tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmeyen Hamite Kalesi'nin 800-900 yılları arasında Bizanslılar zamanında yapıldığı söylenmektedir. Hemite Kalesi Osmaniye - Kadirli yolu üzerinde ana yoldan 3 km mesafede olan Hemite Köyünün doğusunda Ceyhan Nehrine yakın bir tepede kurulmuştur. Kalenin şu an birinci katı sağlamdır. Korunmayan diğer katları deprem gibi doğal afetler, definecilerin kaçak kazıları nedeni ile tahrip olmuştur. En büyük özelliği Kalenin taban kısmında üst katlara bir geçitle bağlandığı fakat zamanla kapandığı bilinmektedir. Kale halen koruma altında değildir. Gün geçtikçe aşınmakta ve tahrip edilmektedr

Coğrafya

Köyün bulunduğu havzada çeşitli sebeplerle arkeolojik kazılar yapılmıştır. Etüt sahasının verileri hakkında sıhhatli bilgilere sahip olmak için Osmaniye, Kadirli, Kozan ilçelerinin arasında kalan bir bölgeye bağlı ise de Ceyhan çöküntü ovasının devamını teşkil eder. Köy sınırları içerisinde yer alan yükseltilerden Gökçe dağ, adaca, Harnup burnu tepesi karstik kalkerlerden oluşmuş, açık gri renktedir. Karstik Kalkerlerin temelinde yer yer radyarit ve serpantin vardır.

Nüfus[1]

Yıllara göre köy nüfus verileri
2019 610
2018 708
2017 632
2016 665
2015 689
2014 717
2013 764
2012 714
2011 730
2010 757
2009 760
2008 789
2007 750
  1. "GÖKÇEDAM KÖYÜ NÜFUSU, OSMANİYE MERKEZ". www.nufusune.com. 22 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2020.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.