Fransa-Suriye Savaşı

I. Dünya Savaşı sonrası yapılan bir savaştır. Fransa'nın Suriyeli Araplara verdiği vaatleri tutmaması sonucu meydana gelen bu savaşa Maysalun Savaşı da denir.

Fransa-Suriye Savaşı
Tarih23 Temmuz 1920
Bölge
Sonuç Fransız zaferi
Taraflar
Fransa Suriyeli Araplar
Komutanlar ve liderler
Henri Gouraud Faysal
Yusuf el-Azme Paşa
Güçler
9.000 3.000
Kayıplar
Bilinmiyor 2.000

Arka planı

Britanyalı kuvvetleri, Osmanlı kuvvetlerini kolaylıkla yenebilmek için Orta Doğu'daki Araplar ile anlaşmış ve Arapların Britanyalılar kuvvetlerine yardım etmesi durumda işgal edilecek olan Osmanlı topraklarında bağımsız Arap devletleri kurulacaktı. Bu doğrultuda Araplar Britanyalı kuvvetlerine destek verdi. Britanyalılar ve Araplar I. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru Osmanlı kuvvetlerini 30 Eylül 1918 yılında yenilgiye uğratıp Şam'ı ele geçirdi. Osmanlı Mondros Ateşkes Antlaşmasını imzaladı. Bunun üzerine I. Dünya Savaşı sırasında verilen vaatlere dayanarak Suriyeliler Suriye Kongresini topladı ve 8 Mart 1920'de Filistin ve Lübnan toprakları da dahil olmak üzere bağımsızlık ilan etti. Ama bu vaade rağmen 1 ay sonra toplandıkları San Remo Konferansında Lübnan ve Suriye Fransızlara, Filistin toprakları ise Britanyalılara verildi.

Savaş

Maysalun Savaşı

Bu karardan sonra Fransız kuvvetlerinin komutanı General Henri Gouraud 14 Temmuz 1920 tarihinde Faysal'a teslim olması için ültimatom verdi. Faysal bu ültimatoma uymadı. Bunun üzerine Fransız güçleri harekete geçti ve 23 Temmuz 1920 yılında Yusuf el-Azmah komutasındaki Suriye ordusunu yendi. Savaş sonucunda Suriye Ordusu'nun çoğu yok oldu.

Şam Kuşatması

Maysalun Savaşı sonrası Fransız Ordusu ilerlemeye devam etti ve Şam'ı kuşattı. Araplar herhangi bir direniş göstermediğinden Fransızlar 24 Temmuz 1920 yılında Şam'ı kolaylıkla ele geçirdi. Fransa ilk iş olarak Maysalun'da direniş göstermesi için emir veren Faysal'ı sürgüne gönderdi ve Suriye Arap Krallığı'nı dağıttı. Bunun yerine Fransız Suriye ve Lübnan Mandası'nı kurdu.

Ayrıca bakınız

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.