Form faktör (cep telefonu)

Form faktör bir cep telefonunun boyut, şekil ve stilinin yanı sıra, ana bileşenlerin yerleşimi ve konumudur.[1] Kalıp telefonlar, çevirme telefonları ve kayar kapılar gibi üç ana form faktörü yanı sıra bu formların alt kategorileri ve bazı atipik formlar vardır.[2]

Kalıp

Bir kalıp (ayrıca bir kütük, blok, kalıp şeker olarak da bilinir) telefon genellikle köşeleri yuvarlatılmış ve / veya kenarları olan bir küp şeklinde, şeklini alır.[3] Adı, boyutu ve şekli bir kalıp çikolata kaba benzerlikle türetilmiştir. Bu biçim faktörü Nokia ve Sony Ericsson gibi çeşitli üreticiler tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Kalıp tipi cep telefonlarında genellikle tek bir yüz üzerinde ekran ve tuş takımı bulunur.[4] Samsung SPH-M620, çubuğun her iki yanında da farklı cihazlar sunan benzersiz bir kalıp tarzına sahiptir: bir tarafında bir telefon ve diğerinde bir dijital ses çalar. Sony Ericsson'un ünlü bir 'MarsBar' telefon modeli CM-H333 de vardı.

Tuğla

"Tuğla", neredeyse her zaman büyük, eski kalıp tipi telefonları, çoğunlukla büyük pil ve elektroniği olan erken cep telefonlarını ifade etmek için kullanılan bir argo terimidir.[5] Bununla birlikte, "tuğla", daha genel olarak kalıp tipi olmayan faktörler (kaydırma, çevirme, döndürme, vb.) dahil olmak üzere ve hatta erken dokunmatik ekranlı telefonlarda olduğu gibi, boyutları ve fonksiyonelliklerinin yeni modellere göre az olması nedeniyle daha eski telefon modellerine uygulanmıştır.[6] Motorola DynaTAC gibi bu tür erken cep telefonları, küçük antenler ve daha ince pil paketleri sayesinde daha taşınabilirlik sunan yeni daha küçük modellerle yer değiştirmiştir.

DynaTAC 8000X
DynaTAC 8000X

Arduvaz / Dokunmatik ekran

Bir kayrak veya dokunmatik ekranlı telefon, bir tablet bilgisayarı gibi, bir dokunmatik ekrana ve bir ekran klavyesine dayanarak birkaç fiziksel düğmeye sahip olduğu kalıp biçiminin bir alt kümesidir. İlk piyasada bulunan dokunmatik ekranlı telefon, 1994 yılında piyasaya sürülen IBM Simon Personal Communicator idi.[7] 2007'de piyasaya sürülen iPhone, şu anda tasarlandığı gibi bu tasarımın başarısı ve etkilenmesinden büyük ölçüde sorumludur.

2010'ların ortalarından beri neredeyse tüm akıllı telefonlar "dokunmatik ekranlı" arduvaz formundadır.

Phablet

Phablet veya smartlet, kalıp şeklinin bir alt kümesi olan arduvaz / dokunmatik ekranın bir altkümesidir. Telefon ve tablet kelimelerinin bir birleşimi olan phablet, bir akıllı telefonun ve tabletin işlevlerini birleştirmek veya askıya almak için tasarlanmış bir mobil cihaz sınıfıdır. Phablet'lerin tipik olarak ekranları 5.5 inç ve 7.9 inç arasında ölçer (çapraz olarak). Zamanın en üst düzey / amiral gemisi dokunmatik ekranlı akıllı telefonlarından (mesela Samsung Galaxy Note 2 smartlet'e karşı Samsung Galaxy S III akıllı telefona kıyasla) daha büyük olmasına karşın tablet bilgisayarlardan daha küçük olmasına rağmen birinin giyim ceplerine sığabiliyorlardı.

Kapaklı

Bir çevirme veya kapaklı telefon, menteşelerle bağlanan iki veya daha fazla bölümden oluşur ve telefonun daha sıkı hale gelmesi için kapağı açıp kapatabilmesini sağlar. Açık olarak çevrildiğinde, telefonun hoparlörü ve mikrofonu kullanıcının kulağına ve ağzına daha yakın yerleştirilerek kullanılabilirlik geliştirilir. Kapalı kapandığında, telefon kullanım için açıldığında olduğundan daha küçük ve taşınabilir hale gelir.[8]

Motorola, bir zamanlar kapaklı telefon terimi için bir marka sahibiyken kapaklı telefon terimi, genel konuşma biçiminde kapakçık yerine jenerik hale getirilmiş ve daha sık kullanılmıştır. Motorola, ünlü Motorola StarTAC çevirici telefonun üreticisiydi.

Motorola, 2010 yılında Motorola Backflip akıllı telefonuyla farklı türde bir kapaklı telefonu tanıttı. Kapatıldığında bir taraf ekran, diğeri fiziksel bir QWERTY klavyesi idi. Menteşe, kısa kenar yerine telefonun uzun kenarı üzerinde durur ve ekranı çevrildiğinde klavyenin üstündedir.

Kapaklı terimi, bu form faktörü için genel olarak kullanılmaya başlandı. Çevirmeli telefon, dikey eksende açılan telefonlara yönlendirildi. Kapakçıklar piyasadan kaybolduğunda, terimler yine belirsizleşti. Kapaklı tasarım, 12 basamaklı tuş takımı ile basit cep telefonlarını ("zırhlılar") barındırmak için en iyisidir, ancak cep telefonları daha karmaşıklaştığında (yani akıllı telefonlar gibi) daha yaygın hale gelen QWERTY klavyeler için daha azdır.[9]

2000'lerin ortalarından itibaren, "kapaklı" tasarımları mevcudiyetlerinin zirvesine ulaştı ve sonradan tamamen yerine kalıp (özellikle kayrak / dokunmatikli) telefonlar geldi.

Motorola StarTAC
Sony Ericsson W350i
Motorola Ming

Kızaklı

Kaydırmalı veya kızaklı telefon, genellikle iki, ama bazen daha fazla, raylar üzerinde birbirinin üzerinden kayan bölümlerden oluşur. Çoğu kızaklı telefonu, çağrı yapmak için kullanılan hoparlörü ve telefonun ekranını barındıran bir ekran bölümüne sahipken, başka bir bölümde tuş takımı veya klavye bulunur ve kullanılmak üzere dışarı kayar.[10] Kızaklı bir form faktörünün amacı, operatöre taşınabilirliği bırakmadan tam fiziksel klavyeden veya tuş takımlarından yararlanmalarını sağlamak için, kullanılmadığı zamanları telefona geri çekerek sağlamaktır. Birçok farklı şirkette kayan telefonlar geliştirildi: Samsung Corby ve BlackBerry Torch.

Siemens SL10, 1999'da ilk sürgülü cep telefonlarından biriydi. Bazı telefonlarda, tuş takımını yerleştiren otomatik kaydırıcı bulunur. Birçok telefon, kullanıcı telefonunuzu birbirinden ayırmaya başlar başlamaz tuş takımı bölümlerini açıyor.[11] Eşsiz modeller, kayan yukarı veya aşağı kayan farklı işlevler sağlayan 2 yollu kaydırıcıdır: Nokia N85 veya Nokia N95 bu örnektir.

Kaydırıcı form faktörünün, yan kaydırıcı veya QWERTY kaydırıcının bir versiyonu, alt segmentteki klavyenin dikey erişimini kullanır. Yan kaydırıcı form faktörü öncelikle iki başparmak ile klavyeye daha hızlı erişmeyi kolaylaştırmak için kullanılır.[12] Motorola Photon Q, Danger Hiptop, Sony Mylo ve HTC Touch Pro dört temel örnektir.

Kaydırmalar, dokunmatik ekran arayüzleri henüz emekleme aşamasındayken, üreticilerin daha fazla tuş takımı düğmelerini ve özelliklerini (özellikle yan kaydırıcıyı veya QWERTY kaydırıcıyı, özellikle akıllı telefonlara uyan sürgüyü) aynı form faktörüne yerleştirmelerine izin verdikleri için, kapak şeklini değiştirdi.[13] 2000'lerin sonlarına doğru, "kızak" tasarımları popülerliklerinin zirvesine ulaştı ve daha sonra tamamen geliştirilmiş dokunmatik arayüzlere sahip kayrak / dokunmatik biçim faktörlerinin yerini almasıyla azaldı. 2015 yılında BlackBerry (daha önce RIM) birkaç yıldır ilk ana kızaklı telefon olan BlackBerry Priv'i piyasaya sürdü (şu ana kadar sattıkları Blackberry işletim sistemini değil, Android'i temel aldı).[14]

BlackBerry Torch 9800 kaydırmalı telefon
Motorola Droid kaydırmalı QWERTY telefon

Olağandışı biçim faktörleri

Aşağıda, cep telefonu pazarında kısa ömürlü (Saat hariç) bazı olağandışı biçim faktörleri yer almaktadır.

Döner

Dönen telefon, merkez ekseni etrafında birbirine dönen birden çok, genellikle iki bölümden oluşur. Döner form faktörünün kullanımı kaydırıcınınkiyle aynı hedefleri taşır, ancak bu form faktörü daha az kullanılır. Örnekler: Amoi 2560, Danger Hiptop, LG U900 + 960 + V9000, Motorola Flipout + V70 + V80, Nokia 7370, Philips 968, Siemens SK65, Sharp SX862 ve Sony Ericsson S700i + Sony Ericsson W600'dür.

Taco

2003 yılında piyasaya sürülen Nokia N-Gage, yaklaşık taco şeklindeki form faktörü için plastik taco ve cihazın yan tarafında mikrofonların yerleştirilmesi olarak biliniyor. Bir taco yeme görünümü veren, cihazın yanına konuşmak gerekir. Diğer modeller Nokia 3300 ve Nokia 5510'u içerir.

Saat

Kullanıcıya telefon görüşmesi yapma olanağı veren tam 4 bantlı GSM ve Bluetooth desteğine sahip bir kol saati, genellikle bir akıllı saat veya saat telefonu olarak anılır.

Karışık

Nokia N90 veya Panasonic FOMA P900iV gibi bazı telefon modelleri, hem bir döner hem de bir çevirme ekseni kullanır.

Çoklu ekran

Motorola Flipout çoklu ekran telefon
N-Gage QD
Nokia N93 miks telefon

Tipik çok ekranlı telefon faktörü, telefonun her iki tarafında iki dokunmatik ekran ile kayraktır. Bunun örnekleri Yotaphone ve Siam 7X'tir. Önlerinde normal dokunmatik ekrana sahipken arkada ise düşük güç tüketen kitap okumak gibi durumlarda kullanım olanağı sağlayan elektronik mürekkep ekranı var. Birçok ekranlı form faktörü ana ekranın üstünde küçük, ayrı ekrana sahip olan LG V10 veya LG V20-dir.

Kaynakça

  1. "Arşivlenmiş kopya". 3 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2017.
  2. "Arşivlenmiş kopya". 29 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2017.
  3. "Arşivlenmiş kopya". 13 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2017.
  4. "Arşivlenmiş kopya". 3 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2017.
  5. "Arşivlenmiş kopya". 15 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2017.
  6. https://www.revolvy.com/main/index.php?s=Form%20factor%20(mobile%20phones)
  7. "Arşivlenmiş kopya". 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2017.
  8. "Arşivlenmiş kopya". 19 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2017.
  9. "Arşivlenmiş kopya". 9 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2017.
  10. "Arşivlenmiş kopya". 26 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2017.
  11. "Arşivlenmiş kopya". 18 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2017.
  12. "Arşivlenmiş kopya". 1 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2017.
  13. http://www.ebay.com/gds/What-Are-the-Differences-Between-Flip-Slide-Candy-Bar-and-Swivel-Mobiles-and-Smartphones-/10000000178358636/g.html
  14. "Arşivlenmiş kopya". 3 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2017.

Ayrıca bakınız

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.