Ekmek makinesi

Ekmek makinesi ekmek yapımı için kullanılan bir mutfak aletidir. Makine önceden ölçülmüş ve makinenin tavasına konulmuş malzemeleri, elektronik kumanda panelinden belirlenmiş özellikler çerçevesinde hazırlar. Hamur yoğurma süresi, dinlendirme süresi, pişirme süresi, ekmek kabuğunun rengi gibi makinenin ekmeği hazırlanması için gerekli tüm kontrol parametreleri, önceden kumanda panelinden seçilen bilgilere göre ekmek makinesinin gömülü sisteminden belirlenir. Bazı ekmek makinelerinin kontrol panelinde ayrıca sadece hamur yoğurma, reçel yapma, ekmeğin kabuğunun renginin seçimi, 13 saate kadar bekletme, 58 dakikada ekspres ekmek yapma gibi çeşitli program seçenekleri de vardır.

Bir ekmek yapma makinesi

Tarihi

Raku Raku Pan Da "Dünyanın ilk otomatik ekmek yapma makinesi"

İlk ekmek yapma makinesi bir yıllık araştırmanın sonucunda Matsushita Electric Industrial Co. (günümüzdeki adı Panasonic) firmasının proje mühendisi

Hamur yoğuran ekmek makinesi ve pişirilmiş bir ekmek

ve yazılım geliştiricisi Japon Ikuko Tanaka tarafından 1986'da icat edildi. Ikuku Tanaka bunun için Osaka International Hotel'in baş fırıncısından ekmek hamurunun nasıl yoğurulacağı, içine nelerin konulacağı konusunda eğitim aldı ve makinenin içine özel kaburgaların nasıl ekleneceği konusuyla ilgilendi.[1]

Funai Electric şirketinin makineleri pişirme işleminden sonra ekmeği soğutmak için tam gözetimsiz çalışmaya imkan veren bir fan ekledi ve bu nedenle Raku Raku Pan adıyla satılan dünyanın ilk tam donanımlı tam otomatik ekmek yapma makinesini ürettiği iddia edilir. Japonya'da 1987'de Raku Raku Pan Da [2] ve ABD'de Dak Auto Bakery modeli FAB-100-1 olarak satıldı. On yıl sonra Birleşik Krallık, Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde popüler hale geldiler. Sabit somun şekli ve sınırlı görev çevrimi nedeniyle ticari kullanım için uygun olmasa da ekmek makineleri evde kullanım için çok uygundur ve yoğurulmuş hamurla çalışırken en iyi sonucu verir.[3]

Kullanımı ve özellikleri

Ekmek yapmak için önce malzemeler makinenin tavasına ölçülerek konulur. Malzemelerin tavaya konulmasında önce sıvılar sonra katılar sırası izlenir. Bu sıra önemlidir çünkü ekmek makinelerinde kullanılan ve bilimsel adı Saccharomyces cerevisiae olan ekmek mayası su ile temas edince aktifleşir bu nedenle makinenin elektronik programı başlayana kadar su ve maya ayrı durmalıdır.

Makinenin ekmeği yapması seçilen programa göre 3 ile 4 saat arasında bir zaman alır. Malzemeler önce dinlendirilir ve mayalanma için en uygun sıcaklığa getirilir. Sonra malzemeler tavanın tabanındaki dönen kısa bir kürekle karıştırılarak hamur haline getirilir. Daha sonra hamur ideal sıcaklık kontrolü altında mayalanır ve ardından mayalanmış hamur pişirilir. Ekmek pişince tavasıyla makineden elle çıkarılır.

Genellikle ekmek makinelerinde yapılan ekmek ticari fırınlardaki gibi hamuruna koruyucu katılmadığından daha çabuk bayatlar. Ancak bu durum ekşi mayalı ekmek mayası olan lactobacillus kullanılarak düzeltilebilir.

Ekmek makinesinin yaptığı ekmeğin ağırlığı genellikle 700 gramdır.

Kaynakça

  1. See the case study of the breadmaker's development, as an example of knowledge management and innovation, in Nonaka, I. and Takeuchi, H. (1995), The Knowledge-Creating Company, Oxford University Press.
  2. "History". funai.jp. 5 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2020.
  3. The King Arthur Flour test kitchen uses bread machines extensively in their recipe testing; for more details, see King Arthur Flour Baker's Companion, Countryman Press, 2003.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.