Doğançay, Mezitli

Doğançay, Mersin'de yer alan küçük bir köydür. Mersin'in ikinci büyük (nüfus olarak) belediyesi olan Mezitli ilçesinin bir parçasıdır. Toros Dağları'nın eteklerinde yer almakta ve Mersin'e uzaklığı 38 kilometredir. Nüfusu 2018 itibarıyla 150'dir. Köy sakinlerinin ana geçim faaliyeti; üzüm, zeytin, armut ve badem yetiştiriciliği de dahil olmak üzere hayvancılık ve tarımsal faaliyetlerdir. Köyün özel üretimi olan “şıralı” üzümleriyle ünlüdür. Toprağının killi ve su tutan yapısından dolayı, üzüm hasat mevsiminin sonunda içindeki Fruktoz oranı çok artar. Bu sebeple yüksek talep gören mahsul elde edilir.

Kültürel etkinlikler

  • Baharın gelmesiyle birlikte, köylüler toplu olarak halk dansları gerçekleştirmekte, bazı geleneksel yemekler pişirmekte ve başka bir köyün sakinlerine ya da Mersin'in her yerinden gelen misafirlerine dağıtmaktadır.
  • Bu festivaller sırasında köylüler eğlencenin yanı sıra mevcut siyasi meseleleri ve gelecek planlarını konuşmaktadır.

Doğançay'da yetişen meyve ve sebzeler

Üzüm, köyün sahip olduğu toprak nedeniyle lezzet bakımından diğer köylerden ayrılır ve özel bir yere yerleşir. Bu özellik; üzümün, özellikle Akdeniz'de, Türkler arasında çok popüler olan eşsiz pekmeze dönüşmesini sağlar.

  • Üzümlerin diğer kullanım alanları şarap endüstrisidir. Çoğunlukla Eylül ayı başında hasat mevsimi tamamen açılır ve şarap endüstrisine üzüm sunulur. Üzümlerin büyük bölümü şaraba dönüşmektedir.

Zeytin, erik ve badem de diğer ürünlerdir.

Önemli insanlar

  • Nuri Yüce, yerel diller ve diğer edebiyat konuları hakkında onlarca makale ve kitap yazan, edebiyat ve Türkoloji profesörüdür.
  • Mustafa Keşli, takma adı “Cıncık” olan bir şairdir. Şiirlerini bir kitapta toplamış ve yayımlamıştır.

Kaynakça

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.