Dağlı, Erdemli

Dağlı , üç tarafı dağlarla çevrili olan köy ismini de buradan almıştır. Toroslar'ın Akdeniz'e bakan yamaçlarında kurulu olan Dağlı mahallesi, kalesi ile ünlü bir mahalledir. Kaleden Kıbrıs adasını görmek mümkündür. Kale, adeta tabiatın ve insanların tahribatına açık hale getirilmiş ve kale yıkılmaya yüz tutmuştur. Kale surları üzerinde kendiliğinden yetişen ağaçlar surları tehdit etmektedir. Köylüler, kaleden Çamlı mahallesine çıkan tünel şeklindeki bir mağaradan bahsetmektedirler.

Dağlı mahallesi
Ülke  Türkiye
İl Mersin
İlçe Erdemli
Coğrafi bölge Akdeniz Bölgesi
Rakım 520 m (1.700 ft)
Nüfus
 (2000)
  Toplam 910
Zaman dilimi UTC+03.00 (UDAZD)
İl alan kodu 0324

Mahallenin üst başında, Gavursuyu mevkiinde, 500-600 yaşında büyük bir çınar ağacı ve Romalılar'dan kaldığı varsayılan kesme taşlardan yapılma çeşme görülmeye değer yerlerdendir. Geçmiş dönemlerde Keşli yaylasına çıkan köylüler, hayvancılığı terk ederek tarıma başladıklarından dolayı yaylacılığı bırakmışlardır.

Tarihçe

Adını mahallenin kurulduğu d323 araziden almıştır.

Coğrafya

Erdemli'ye uzaklık 17 km'dir. Rakımı, 520 metredir. günün her saatinde araç bulunur. Özel araçlarla da ulaşmak mümkündür. Babaklar, Topraktepe, Bahçe, Yenimahalle ve Nalçalar olmak üzere beş mahalleden oluşan mahallenin merkezi Topraktepe mahallesidir.

Tarihi Eserler

Mahallenin üstünde bin rakımda kurulu Dağlı kalesi bulunmaktadır. Kale aslında bir Ermeni kalesi olmakla birlikte önceleri Roma veya Bizanslılarca da kullanılıldığı düşünülmektedir . Kale, iki kaya arasında taştan yapılma bir binadır. Kalede iki tuvalet, dört zindan, bir kraliçe odası, bir kral tahtı vardır. Kapı girişinde bir hamile kadın ve iki asker kabartma resmi vardır. Uzaktan heybetli görünen kalenin etrafı surlarla çevrilidir. Ancak surlar günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşamamıştır. Köy üstündeki tarihi taş yapı çeşme halen ayaktadır. Ayrıca mahallede mağara çoktur. Mağaralar, hayvanlar için kullanılan barınaklardır.

Nüfus

2000 yılı nüfus sayımına göre mahallenin nüfusu 910'dur.

Altyapı bilgileri

Mahallede bir ilköğretim okulu vardır. Çevre köylerden taşımalı gelen öğrencilere de hizmet vermektedir. Mahallede bir adet cami vardır. Mahallenin içme suyu pınarlardan sağlanmaktadır. Mahallede yeterli sulama suyu yoktur. Sulama suyu mahallede akan iki pınardan yapılmaya çalışılmaktadır, hatta sulama yapılamamakta olup, köylü kendi imkânlarıyla sondaj vb. kuyu yöntemiyle sulama yapmaya çalışmaktadır. (Evet köylünün bir dileği vardır lemas çayından sulama suyu temin etmek). PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

İçme suyu Mergin Deresinden gelmemektedir.Mahallenin kendi kaynaklarından sağlanmakta olup şebekeli içme suyu mevcut olup su darlığından yeteri kadar akmamaktadır. Özellikle yazın içme ve kullanma suyunda mahallede büyük problem yaşanmaktadır. Yapılmakta olan göletin biran evvel bitirilmesi ve hizmete sunulması ahalinin en büyük dileği olsa gerek.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.