D-Day

D-Day, Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetlerince askerî harekâtın başlangıç günü anlamıyla kullanılmış olan terim. Ancak Normandiya Çıkarması'ndan kullanıldıktan sonra 6 Haziran 1944 tarihi ile özdeşleştirildi ve sonraki askerî harekâtın başlangıç günü için kullanılmaktan kaçınıldı. Örneğin Leyte çıkarması için A-Day, Okinawa çıkarması için L-Day, Downfall Harekâtının ilk aşaması olan Kyūshū çıkarması (Olympic Harekâtı) için X-Day ve ikinci aşaması olan Kantō çıkarması (Coronet Harekâtı) için Y-Day adları kullanıldı.

Normandiya Çıkarması haritası. "D-Day" (6 Haziran 1944)'nin saat 24:00'ndeki Müttefik ve Alman birliklerinin konumlarını gösteren bu harita G.S.G.S (General Staff Geographical Section)'nin hazırladığı hava haritasını temele alınıp Mart 1944 tarihli T.I.S (Translation and Interpretation Services) raporunu göz önüne tutularak FUSAG (First US Army Group, sonraki 12. Ordu Grubu) Mühendis Bölümü tarafından hazırlandı.

Normandiya

İngiliz telsiz trafiğiyle İngiltere'nin Dover bölgesinde hayali bir müttefik ordusu yaratılmış ve çıkarmanın Fransa'nın Calais bölgesine yapılacağı izlenimi verilmiştir. Asıl çıkarma Cherbourg - Caen civarında 5 koldan gelmiştir. Bu saldırının bir aldatmaca olduğu düşüncesiyle Almanlar rezervlerini kıyıya yollamamış, Calais civarından asıl çıkarmayı beklemiştir. İlk günün sonunda hava bombardımanı Alman rezervlerini de yerine mıhlamış ve çıkarmanın kıyıda tutunmasına olanak vermiştir.

Omaha Sahili çıkarmanın 5 kolundan biridir. En şiddetli mücadele bu kıyıda olmuştur, diğer kollar kendi posizyonlarını sağlama alıp yardıma gitmeden Omaha çözülmemiştir.

Çıkarmanın kod adı Neptune (Neptün)'dur. Ayrıca Overlord Harekâtı tüm Avrupa stratejisinin adıdır.

Çıkarma, Müttefik Yüksek Komutanlığı (Supreme Headquarters Allied Expeditionary Force) bünyesindeki farklı ülkeler tarafından yapılmıştır.Batıdan doğuya doğru; Utah ve Omaha kod adlı sahillere tamamen Amerikan, Gold Sahiline İngiliz, Sword Sahiline İngilizler'le birlikte ağırlıklı olarak Özgür Fransız Ordusu ve Juno sahiline ise Kanada Ordusu ağırlıklı olmak üzere İngilizler tarafından beş koldan yapılmıştır. Çıkarma şiddetli geçmiştir. Özellikle Omaha (Saint Laurent) bölgesinde Müttefikler'i karada tutundurmamak için Mareşal Rommel'in öne sürdüğü "kuvvetler karaya çıkamadan deniz ve kıyı arasındayken çökertilirse çıkarma başarısız olur" görüşü sayesinde inatçı bir direniş gösterilmişse de ilk üç gün içinde batıda Cherbourg'a kadar bir köprübaşı kurulabilmiştir.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.