Caner Taslaman

Caner Taslaman (d. 1968, İstanbul), Türk akademisyen, Kur'an araştırmacısı ve yazar. Büyük Patlama teorisi, televizyon ve radyo programlarında din ve bilim tartışmaları ile tanınır. Bir zamanlar Adnan Oktar grubu ve Kızıl İmamcılar grubu içerisinde yer alan Taslaman, günümüzde Yıldız Teknik Üniversitesi'nde felsefe hocası olarak çalışmaktadır.[1][2][3][4]

Caner Taslaman
Doğum 1968 (52-53 yaşında)
İstanbul
Vatandaşlık Türkiye
Meslek Akademisyen
Etkin yıllar 2003-günümüz
Tanınma nedeni Kurancılık merkezli görüşleri ve yazıları
Resmî site canertaslaman.com
Akademik çalışmaları
Disiplin Felsefe
Alt disiplin Bilim felsefesi, Din felsefesi, Fizik felsefesi, Biyoloji felsefesi
Kurumu Yıldız Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü
Ana ilgi alanı Bilim-Felsefe-Din İlişkisi

Hayatı

Annesi kimya mühendisi, babası ise doktor olan Taslaman, küçük yaşlardan itibaren doğa bilimleri ile ilgilendi.[5] İlkokulu, ortaokulu ve liseyi İstanbul'da tamamladıktan sonra Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde üniversite eğitimini tamamladı. Üniversite eğitimi sırasında özellikle antropoloji, din sosyolojisi, din ve bilim gibi alanlarla ilgilendi.[5] Marmara Üniversitesi Felsefe ve Din Bilimleri bölümünde, Büyük Patlama Teorisi’nin felsefe ve teoloji ile bağlantısı üzerine yaptığı teziyle yüksek lisans, Evrim Teorisi’nin felsefe ve teoloji ile bağlantısı üzerine yaptığı teziyle doktora derecesini kazandı.[5]

Kuantum teorisinin felsefe ve teoloji ile bağlantısı üzerine yazdığı kitap ile doçent, bilim-felsefe-din üçgenindeki çalışmalarıyla 2014 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Felsefe Bölümü'nde ise profesörlük derecesini almıştır.[5] “Küreselleşme Sürecinde Türkiye’deki İslam” çalışmasıyla ikinci doktorasını İstanbul Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi’nde tamamladı. Tokyo Üniversitesi‘nde daha sonra Oxford Üniversitesi‘nde post doktora çalışmaları yaptı.

Harvard Üniversitesi‘nde ve Cambridge Üniversitesi‘nde misafir akademisyen olarak bulundu. Son dönemdeki çalışmalarında ve yurtdışında bulunduğu üniversitelerde en çok odaklandığı konu modern bilim-felsefe-din ilişkisi olmuştur. Yıldız Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümünde profesör öğretim üyesidir.

Adnan Oktar - Kızıl İmamcılar

1980'li yıllarda Adnan Oktar grubunun içinde yer alan Caner Taslaman, bu dönemde Adnan Hocacılar diye adlandırılan grupla yakın temasta olmuştur.[4] Daha sonra bu gruptan ayrılıp; devlet raporlarına göre şahsi nüfuz ve menfaat elde etme amacıyla kurulan dini Kızıl İmamcılar grubuna katılan Taslaman, faliyetlerine burada devam etmiştir.[2][6] TBMM tutanaklarına göre; 1998 yılında Türk güvenlik güçlerince bu grubun içerisinde yer aldığı için göz altına alınmış ve borsada yasaklı işlem yaptığı iddiası ile yargılanmıştır.[1][2] Adnan Oktar müridi olduğu döneme denk gelen 1986 yılında ise Atatürk'e hakaret ettiği gerekçesi ile 3 yıla kadar hapis istemi ile yargılanmış; bu davadan dolayı da Uygun olan soyadını Taslaman olarak değiştirmiştir.[7][3]

Kitapları

  • Ahlak, Felsefe ve Allah[8]
  • Allah, Felsefe ve Bilim[8]
  • Allah'ın Varlığının 12 Delili[8]
  • Arzulardan Allah'a[8]
  • Big Bang ve Tanrı[8]
  • Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi?[8]
  • Evren'den Allah'a[8]
  • Evrim Teorisi, Felsefe ve Tanrı[8]
  • Kuantum Teorisi, Felsefe ve Tanrı[8]
  • Kur'an ve Bilimsel Zihnin İnşası[8]
  • Küreselleşme Sürecinde Türkiye'de İslam[8]
  • Modern Bilim, Felsefe ve Tanrı[8]
  • Terörün ve Cihadın Retoriği[8]
  • İslam ve Kadın[8]
  • Neden Müslümanım?[8]

Kaynakça

  1. "TBMM Tutanağı" (PDF). Borsa yasaklısı olmasına rağmen defalarca yasakları delmeye kalkan Ali Ziya Sesel, son olarak Kızıl İmamcı örgüt mensubu arkadaşları vasıtasıyla borsada dilediği gibi hareket edebilmektedir. Sesel Kızıl İmamcı örgüt mensuplarının adını kullanarak, farklı isimler üzerinden borsa işlemleri yapmaktadır. Ziya Sesel'in borsa işlemlerini yürüten Kızıl îmamcılar'ın isimleri şöyledir : Osman Caner Taslaman, Ali Sami Ekşi, Arif Emre Ekşi, Alparslan Ekşi, Tayyar Silsüpür, Namık Mert Yücel, Bora Karaca, Mahir Mamat, Cenk Akalın, Hakan Kurunç, Cenk Büyüktosun, Necip Kerem Özçapkın, Sadık Kerim Gönenli, Osman Ersu Belikırık, Kürşat Kovulmaz, Birol Özger. TBMM Tutanak. 1998. Erişim tarihi: 25 Ekim 2020.
  2. "'Kızıl imamcılar' Meclis arşivinde". Tutanaklarda, “Kızıl İmamcılar”ın, devletin sosyal, ekonomik (...) şahsi nüfuz ve menfaat temin etmek amacıyla dini inançları kullandıkları belirtiliyor. 1998’de gözaltına alınan şüphelilerin liderinin Serhan Timuçin Çevik olduğu belirtilirken, Osman Caner Taslaman, (...). Milliyet. 8 Ağustos 2018. Erişim tarihi: 25 Ekim 2020.
  3. "Yıldız'da "Kızıl İmamcı" skandalı". AKP'nin üniversitelerde kadrolaşma atağı doğrultusunda, YTÜ'de tarikat bağlantıları açık olan ve bilim-dışı kitaplara imza atan Caner Taslaman'ın doçentlik ataması yapıldı. İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü’ne Adnan Oktar grubundan kopan ve “Kızıl İmamcılar” olarak bilinen grupla ilişkili olduğu bilinen Caner Taslaman’ın doçent olarak atanması, bu bölümde yoğunlaşan gerici kadrolaşmanın son çarpıcı örneği oldu. Sol Haber. Erişim tarihi: 25 Ekim 2020.
  4. "Adnan Oktar için adını bile değiştiren profesör kim?". Adnan Oktar örgütüne yönelik operasyonun ardından ilginç ilişkiler ağı da ortaya çıkmaya başladı.Televizyonlarda yayınlanan "hadis" tartışmalarının taraflarından olan ve İslam'ın hadislerden bağımsız şekilde hayata geçirilmesi gerektiği görüşünü savunan Taslaman'ın da Adnan Oktar grubunun eski takipçilerinden biri olduğu ortaya çıktı. Akkalemler. 2018. Erişim tarihi: 25 Ekim 2020.
  5. "Biyografi". 2 Kasım 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi.
  6. "Adnan Oktar/Nereden Nereye? - 1... 'Sadece vücut' çizen resim öğrencisi 'mehdi' oluyor". Adnan Oktar’ın mehdilik iddiası ve namaz sayısını ikiye düşürerek İslam’ın temel kurallarını değiştirmesi üzerine etrafında toplanan gençlerden Serhan Çevik ve sonradan yine Kuran konusundaki görüşleri ile tanınacak olan Caner Taslaman başta olmak üzere gençlerin büyük çoğunluğu 1990 yılında ondan ayrıldı. Gazete Duvar. 16 Eylül 2019. Erişim tarihi: 25 Ekim 2020.
  7. "Caner Taslaman, Adnan Oktar için adını bile değiştirdi!". Osman Caner Uygun, Taslaman soyadını alarak yeni hayatına Caner Taslaman olarak devam etti. Super Haber. 16 Temmuz 2018. Erişim tarihi: 25 Ekim 2020.
  8. "Kitaplar". 29 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.