Boğalı, Görele

Boğalı, Giresun ilinin Görele ilçesine bağlı bir köydür.

Boğalı
Ülke Türkiye
İl Giresun
İlçe Görele
Coğrafi bölge Karadeniz Bölgesi
Nüfus
 (2009)
  Toplam 122
Zaman dilimi UTC+03.00 (UDAZD)
İl alan kodu 0454
Posta kodu 28800
Resmî site
-

Tarihçe

Boğalı köyü; Görele ilçe merkezine 8 km mesafede olup resmi köy oluş tarihi 27.07.1962’dir. 1997 yılında köyde 92 hane ve 119 nüfus bulunmaktadır. 2011 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre köyün nüfusunun 113 kişi olduğu görülmüştür. Göre­le'ye bağlı bulunan Boğalı Köyü, daha önceleri Tirebolu’ya bağlıyken iki Boğalı adının bulunması nedeni ile, köy o tarihlerde Boğalizir olarak kayıtlara geçmiştir. Köyün mensuplarının %95’i İstanbul, Almanya, Hollanda gibi çeşitli şehir ve ülkelere gurbetci olarak gitmişlerdir. Boğalı köyü isminin nereden geldiğini Kamil Ok"Bölgemizde bir dönem Oğuz boylarından Çepnilerin yaşadığı biliniyor. Çepni köylerinde hayvan isimlerine sıkça rastlanıyor. Boğa ve Boğalı isimlerinin bu gelenekten geldiği sanılıyor" şeklinde açıklamaktadır.

Kamil Ok’un bu açıklaması bölgemizle ilgili tarihi ve Çepnilerin tarihini incelediğimizde doğruluk kazanmaktadır. Boğa hayvanının burada yetiştiriciliğinin yaygın olması veya ilk yerleşenlerin kendilerine sembol olarak Boğa şeklinin seçilmesinden Boğalı denmiş olabileceği de ayrı bir düşüncedir.

Boğalı köyüne komşu köyler; Kuşçulu, Yukarı Boğalı, Gültepe (Köye bağlı, Kandahor mahallesi iken köy olmuştur.), Akıncılar, Ede, Özlü ve Haydarlı köyleridir. Fındık, mısır ve hayvancılık köyün başlıca geçim kaynaklarını oluş­tur­maktadır. Köyde eski bir cami (yaklaşık 100 yıllıktır. Yapılış tarihi bilinmiyor), Köseli mahallesinde yeni onarılan bir mescit, Çömlekci deresi üzerinde Boğalı değirmeni (kullanılmıyor) ile üç adet değirmen, Peyzanlu, Camideresi ve Köseli mezarlıkları adında üç mezarlık ve Çömlekci deresi üzerinde, Gültepe köyü ile sınır oluşturan derede kayaların yuvarlanıp dere yatağına sıkışmasıyla doğal olarak oluşan bir geçit vardır. Adı "Kudret Köprüsü" olarak bilinmektedir. Köyün önemli suları ise şunlardır; Çileklik, Dudusuyu, Olukçeşmesi, Kuzağzı Çeşmesi, Şanpınarı ve Dereyanı Çeşmesi (günümüzde yıkılmış durumdadır).

Merkez, Boğalı ve Köseli mahalleleri; köyün mahallelerini oluşturmaktadır.Köyden; Yunus Bay­ram, Mehmet Gülaçtı ve Yusuf Karadeniz İstiklal savaşına katılarak İstiklal madal­yası sahibi olmuşlardır. (Bu kişilerden günümüzde, hayatta olan yoktur.) Haş­dağı, Boğalı köyünün de diğer komşu köyleriyle beraber ortak merası olup üzerindeki tarihi kale kalıntılarıyla görülmeye değer konumdadır.

Coğrafya

Giresun iline 68 km, Görele ilçesine 8 km uzaklıktadır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2011 113
2009 122
2008 131
2000 119
1997 118

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.