Binturong

Binturong (Arctictis binturong), Misk kedisigiller (Viverridae ailesine ait miskkedisi ve genet gibi hayvanlarla akraba olan etçil canlıların genel adıdır.

Binturong
Korunma durumu
[1]
Bilimsel sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Familya: Viverridae
Cins: Arctictis
Temminck, 1824
Tür: A. binturong
İkili adlandırma
Arctictis binturong
(Raffles, 1821)

Binturong ayrıca Asya ayıkedisi, Palawan ayıkedisi veya sadece ayıkedisi adlarıyla da bilinir.

Bir kedi ya da ayı değildir, yerel dilde adı artık kullanılmadığından anlamı da bilinmemektedir [2].

Yaşam ortamı

Binturongun doğal yaşam ortamı Bangladeş, Bhutan, Myanmar, Çin, Hindistan, Endonezya, Laos, Malezya, Nepal, Filipinler, Tayland ve Vietnam'daki yağmur ormanı ağaçlarıdır.[3]

Özellikleri

Binturonglar iri ve hepçildirler.[4] Görünüşleri itibarıyla ayılarla kıyaslanırlar ama boyutları aslında iri bir kedi kadardır. Boy uzunluğu genellikle 60–96 cm, arasında ve bazı kaide dışı durumlarda canlının ağırlığı 22 kiloya çıkabilmesine rağmen, ağırlığı normalde; 9–14 kg arasında değişir.

Vücudu kaba yapılı ve kalın bir kürkle kaplıdır. Binturongun beşinci bir el gibi görev görebilen ve hayvanın neredeyse yarısı uzunluğundaki kuyruğu çalımsı ve tamamen sarılıcı şekildedir. Kulakları küçük ve yuvarlaktır, gözleri ise küçük ve koyu renklidir.

Binturong, gececil bir hayvandır ve dallarda uyur. Öncelikli olarak meyveyle beslenir, ayrıca yumurtalar, yapraklar, sürgünler, fareler ve kuşlar gibi küçük hayvanları da yiyebilir.

Binturonglar saldırgan olabilmektedirler. Mutlu olduklarında kıkırdamaya benzer, sinirlenirler ise inlemeye benzer sesler çıkarırlar.

Binturongların esaret altında 20 yıl yaşayabildikleri bilinmektedir. Yağmur ormanlarının tahribatı ise binturongların sayılarını oldukça azaltmıştır.

Üreme

Binturongların 91 gün süren gebelik süreleri ve 81 gün süren estrous dönemleri vardır.

Kaynakça

  1. {{{assessors}}} (2008). Arctictis binturong. IUCN 2008. IUCN Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi. Erişim tarihi: 2008-10-15.
  2. "Mammals: Binturong". Zoological Society of San Diego. 4 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2007.
  3. Blanford, W. T. (1888–91). 57. Arctictis binturong. Pages 117–119 in: The fauna of British India, including Ceylon and Burma. Mammalia. Taylor and Francis, London.

    Dış bağlantılar

    Wikimedia Commons'ta Binturong ile ilgili çoklu ortam kategorisi bulunur. Vikitür'de Arctictis binturong ile ilgili bilgiler bulunur.

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.