Baykal-Lena Tabiatı Koruma Alanı

Baykal-Lena Tabiatı Koruma Alanı (Rusça: Байкало-Ленский заповедник; ayrıca Baykal Gölü ; veya Baykal-Lensky veya Baykal-Lena) güney Sibirya'daki Baykal Gölü'nün kuzeybatı kıyısında yer alan bir Rus 'zapovednik'idir (sıkı doğa rezervi). Hem göl kıyısını hem de Lena Nehri'nin kaynağını korur. Koruma alanı, Baykal Gölü'nün batı kıyısında yaklaşık 120 km uzunlukta, ortalama 65 km genişlikte uzanmaktadır. Koruma alanı İrkutsk Oblastı'nın Kachugsky Rayonu'nda bulunmaktadır.[1][2] Aralık 1996 itibarıyla, Baykal-Lena Tabiatı Koruma Alanı (Barguzin ve Baykal Tabiatı Koruma Alanı ile birlikte) Pribaikalsky Millî Parkı ile birlikte Dünya Kültürel ve Doğal Miras alanıdır ve Dünya Mirasları Listesi'ne dahil edilmiştir. Baykal-Lena Tabiatı Koruma Alanı hemen güneyde olan Pribaikalsky Millî Parkı ile birlikte yönetilir ve ikisi birlikte Baykal Gölü çevresindeki 580 km kıyı şeridini kapsar.

Baykal-Lena Tabiatı Koruma Alanı
Rusça: Байкало-Ленский заповедник
(Ayrıca: Baykal Gölü; Baykal-Lensky; Baykal-Lena)
Baykal-Lena Zapovedniki
Alan türü Tabiatı koruma alanı
Devlet  Rusya
Federasyon İrkutsk Oblastı
Bölge İrkutsk
Koordinatları 55°13′0″K 107°45′0″D
Kapladığı alan 660.000 hektar (1.630.896 akre; 2.548 sq mi)
Kuruluş tarihi 1986 (1986)
Kontrol kuruluşu Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanlığı
İnternet sitesi http://www.baikal-1.ru/

Topografya

Baykal-Lena Tabiatı Koruma Alanı'nın üç sektörü vardır: sahil ("kahverengi ayıların kıyısı"), Yukarı Lena Nehri ve Kirengsky sektörü.[2] Batıdaki dağ sırtı ile göl kıyısındaki konumunun oluşturduğu rüzgarlar nedeniyle, Baykal-Lena gölün en kuru alanıdır. Lena Nehri, koruma alanı içinde 250 km ilerler. Baykal Dağları'nın doğu yamacındaki nehirler kısa ve sığdır ve zaman zaman akışları göle ulaşmak için yetersiz kalır ve su toprakta batar.

Biakal-Lena Zapovednik'te Lena Nehri

İklim ve Ekolojik Bölge

Baykal-Lena Tabiatı Koruma Alanı Doğu Sibirya taygası ekolojik bölgesinde yer almaktadır. Yenisey Nehri ile Lena Nehri arasında yer alır. Kuzey sınırı Kuzey Kutup Dairesi'ne, güney sınırı 52 °N enlemine ulaşır. Baskın bitki örtüsü karaçam ile seyrek iğne yapraklı tayga (Larix gmelinii) kar örtüsünün yoğun olmadığı varlık gösterir. Bu ekolojik bölge mineraller açısından zengindir.[3]

Baykal-Lena iklimi kuru mevsimi olmayan Subarktik iklimdir ( Köppen iklim sınıflandırması Subartik iklim (Dfc) ). Bu iklim ılıman yazlarla ( 10 °C (50,0 °F) üstünde sadece birkaç ay) ve soğuk, karlı kış ayları (en soğuk ay -3 °C (26,6 °F) altında) karakterizedir.[4][5] Baykal-Lena'da en sıcak ay olan Ağustos ayında ortalama sıcaklık + 14 °C; en soğuk ay olan Ocak ayında ortalama -18 C'dir. Yağışlar sahil şeritlerinde 250 mm ile dağlık kesimlerde 1000 mm civarındadır. Sisler yazın ilk yarısında sıklıkla görülür.

Flora ve fauna

Koruma alanının %86'sı tayga özelliklerine sahip ormanlıktır. Bölgede 6 tür kozalaklı ağaç (Sibirya karaçamı, çam, Sibirya çamı, Sibirya köknarı, ladin dahil) ve 5 tür sert ağaç (beyaz huş ağacı, söğüt, kavak ve titrek kavak dahil) vardır. Ovadaki nehir taşkın yataklarında bataklık ve subasar ormanları vardır.[1] Koruma alanında 58 memeli türü vardır. Yaygın yırtıcılar samur, ermin, çakal, su samuru ve porsuktur.

Baykal-Lena Bataklığı

Ekoturizm

Bir tabiatı koruma alanı olduğu için, Baykal-Lena Tabiatı Koruma Alanı çoğunlukla halka kapalıdır, ancak bilim insanları ve 'çevre eğitimi' amaçlı olanlar ziyaretler için park yönetimi ile düzenlemeler yapabilirler. Bununla birlikte, koruma alanında halka açık üç 'ekoturizm' rotası bulunmaktadır, ancak İrkutsk'daki koruma ofislerinden önceden yazılı izin alınması gerekmektedir. Koruma alanının sınırları gölün suları üzerinde uzanmaz, bu nedenle sahil boyunca su turları yapmak mümkündür. Koruma alanı ayrıca, yazılı başvuru ve onay üzerine Lena Nehri üzerinde grup raftingi gezilerine izin vermektedir.[1][2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. "Baykal-Lena Zapovednik (Official Site)" (Rusça). Ministry of Natural Resources and Environment (Russia). 9 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2016.
  2. "Baykal-Lena Zapovednik" (Rusça). Ministry of Natural Resources and Environment (Russia). 30 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2016.
  3. "East Siberian taiga". Encyclopedia of Earth. 1 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2016.
  4. "World Map of Koppen-Geiger Climate Classification Updated" (PDF) (İngilizce). Gebrüder Borntraeger 2006. 1 Haziran 2010 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2019.
  5. "Dataset - Koppen climate classifications" (İngilizce). World Bank. 23 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2019.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.