Bayan, Bayat

Bayan, Çorum ilinin Bayat ilçesine bağlı bir köydür.

Bayan
Ülke Türkiye
İl Çorum
İlçe Bayat
Coğrafi bölge Karadeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)
  Toplam 344
Zaman dilimi UTC+03.00 (UDAZD)
İl alan kodu 0364
Posta kodu 19800
Resmî site
-

Tarihçe

BAYAN kelimesi lügat olarak eski Türkçede ZENGİN anlamındadır.

Bayan Köyü Çorum ili Bayat ilçesinin güney batısına düşmektedir.Çorum ilimize 107 km,ilçemize olan uzaklığı ise 26 km.dir.köyün kuruluşu 1820’li yıllarına dayanmaktadır.Yapılan araştırmalara göre;köy Samsun Bafra ilçesinde 1750 li yıllardan itibaren 50-60 yıl konakladıktan sonra Kastamonu üzerinden göçebe olarak gelmiştir.Bir süre Çankırı Merkez iline bağlı Bayanpınar köyünde(Irmak bucağı tarafında) 15-20 yıl konakladıktan sonra hayvancılıkla uğraşmaları münasebetiyle ve belli bir arazi mülkiyeti olmamasından dolayı bugünkü coğrafi alanına yerleşmiştir.Zamanla Arazi mülkiyetlerini alarak yerleşik bir hayata başlanılmıştır.

köyün Giyim tarzı,Konuşma ,yemek , genel kültür ve gelenekleri incelendiğinde YÖRÜK TÜRKMEN olduğu anlaşılmaktadır.köy 1820li yıllarda 9kardeşten kurulmuş (5’i erkek,4’ü kızdır) olup kökende akrabadır.Soyadı kanununa müteakip farklı soy’adlardan bugünkü yapısını almıştır.köy mezhebi olarak Hanefi olup,lügat olarak öz Türkçe kullanmaktadır.Sıcak kanlı insanların oluşturduğu mütevazı bir köydür.köy 80 haneden oluşmaktadır.köyün başlıcalar güzel yemekleri:Yahnili Keşkek,Un helvası,Kabak tatlısı,Tarhana Çorbası,Bulgur Pilavı,çeşitli kompostolar,pekmez,yaprak sarması,taze fasulyedir…Toplam nüfusu yaklaşık 1200 civarındadır.Bayan Köyü Misafirperverliğin diğer adıdır.

köy Anadolumuzun diğer köyleri gibi aşırı göç vermesinden dolayı yaşlı bir nüfusa sahiptir.Başlıca geçim kaynakları Tarım ve Hayvancılıktır.Özellikle Buğday,Arpa,Nohut,Mercimek Yulaf vb. tarım ürünlerinin yanı sıra Elma ,Ayva Erik,Üzüm,Armut vb meyvelerde yetişmektedir.Kendine yetecek kadar da sebzede üretilmektedir.köyün son yıllarda üniversiteleşme oranı sevindirici bir şekilde artmaktadır.köyün büyük göç vermesi ve aile bağlarımızın kopmaması için Ankara ilimizin Sincan ilçesinde Bayan köyü Kültür ve Dayanışma derneğinin kurulmasıyla Kopuk nesilleri bir çatı altında toplanması sağlanmıştır.köy Büyük şehirlerde ise genel olarak İnşaat sektöründe başarılı hizmetlerin yanında Memur ,işçilik ve Esnaflık üzerine büyük atılımlar sağlamıştır.

Araştırmalar ve gözlemler neticesinde kendi öz kaynaklarını kullanarak hayatını idame ettiren nadir Anadolu köylerimizdendir.köyün sosyal yapısı münasebetiyle kuvvetli bir aile bağına sahiptir.Girişimcilik ruhu her yaş ve kademede görülmektedir.Yardımlaşma ve dayanışmanın gençlerimiz arasında sık rastlanılmaktadır.Mevcut köydeki evler eski bir görünüme sahip olmakla beraber ileride geri dönüşlerin olacağı tahmin edilmektedir.

Coğrafya

Çorum iline 75 km, Bayat ilçesine 17 km uzaklıktadır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 344
1997 348

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.