Batoru Rowaiaru

Batoru Rowaiaru[not 1], Japon yazar Koushun Takami'nin ilk romanıdır. 1996'da tamamlanmasına rağmen 1999'a kadar yayımlanmadı. Hikâye, Doğu Asya Cumhuriyeti olarak bilinen otoriter Japon hükûmeti tarafından yürütülen bir programda birbirleriyle savaşmaya zorlanan ortaokul öğrencilerini ele almaktadır.

Batoru Rowaiaru
Yazar Koushun Takami
Ülke Japonya
Dil Japonca
Türler Distopya
Korku
Yayım Nisan 1999

Daha önce 1997 Japonya Korku Kurgu Ödülleri'ne katıldı fakat içeriğinden dolayı son turda reddedildi. 1999'da basılmasıyla birlikte roman, sürpriz şekilde en çok satanlar içinde yer aldı.

Yayımlandıktan bir yıl sonra 2000'de Batoru Rowaiaru, Takami'nin senaryosunu yazdığı bir manga serisine ayrıca bir filme uyarlandı. Film hem başarılı oldu hem tartışma yarattı: yılın en yüksek hasılat elde eden filmlerinden biri olurken Japonya Ulusal Diet'inin kınamasını da beraberinde getirdi. Filmin devamı çekilirken ayrıca iki kısa mangaya daha uyarlandı.

Konu

Batoru Rowaiaru, 1997 yılında kurgusal faşist Japonya'da geçmektedir. Büyük Doğu Asya Cumhuriyeti olarak bilinen devlet, birleşik askeri ve polis güçleri tarafından bir isyanın bastırılmasından sonra alternatif bir II. Dünya Savaşı'ndan sonra ortaya çıkmıştır. Hükûmet her şeyi isimsiz bir diktatörle kontrol etmekte ve rock müzik gibi "ahlâksız" gördüğü her şeyi -hükûmeti güzel göstermedikçe- yasaklamaktadır.

Hükûmet "Savaş Deneyimi 68 No'lu Program" adı altında bir askerî program oluşturur ve programa rastgele seçilen elli ortaokul üçüncü sınıf öğrencisi kaçırılarak dahil edilir. Öğrenciler ücra bir yere götürülür ve her sınıftan sadece tek öğrenci kalana kadar birbirlerini öldürmeye zorlanır. Görünüşte bu program hükûmete ve askeri araştırmalarına hayatta kalma becerileri ile savaşa hazırlıklı olmaları konusunda yardımcı olmaktır, gerçekte ise herhangi bir isyan girişimini engellemek için tüm Japon halkına, vatandaşların ailelerini hedef göstererek hükûmetin gücünü ve yapabileceklerini gösterme ve bir arkadaşı tarafından öldürülme korkusunu içine düşürme yoluyla terörü ve güvensizliği aşılamak anlamına gelmektedir.

Shiroiwa Ortaokulu'ndan bir grup öğrenci, bir okul gezisine çıkar. Öğrenciler arasında babası rejim tarafından öldürülen özenti rock yıldızı Shuya Nanahara, Shuya'nın en yakın arkadaşının çekingen aşkı Noriko Nakagawa, sessiz ve düşünceli transfer öğrencisi Shogo Kawada ile psikopat dahi  Kazuo Kiriyama yer almaktadır. Öğrenciler yoldayken gazla zehirlenerek programa dahil edilir ve "okul gezisi"nin bir kandırmaca olduğunu anlaşılır.

Küçük, boş bir adada yer alan bir sınıfta uyanırlar, birlikler tarafından kuşatılır ve boyunlarına metal tasmalar takılır. Psikopat sadist bir öğretmen olan Kinpatsu Sakamochi, öğrencileri kısaca bilgilendirir: Sınıf, programa dahil edilmek için seçilmiştir. Öğrencilerden geriye bir kazanan kalana kadar birbirlerini öldürmeleri için üç günleri vardır yoksa metal tasmalar patlayarak hepsini öldürecektir ve Sakamochi, bunu bir öğrenci üzerinde gösterir. Öğrencilere hayatta kalma paketleri ve rastgele bir silah/araç verilir ve adaya birer birer gönderilir. Öğrencilerin çoğu silah ve bıçak alırken bazıları bumerang, dart tahtası dartı veya çatal gibi nispeten işe yaramaz ögeler edinir. Hiroki Sugimura yakındaki öğrencileri izleyen bir radar cihazı bulur ve Toshinori Oda kurşun geçirmez bir yelek alır.

Öğrencilerin kurallara uyduğundan ve birbirlerini öldürdüklerinden emin olmak için boyunlarının etrafındaki metal tasmalar, öğrencilerin konumu izler ve tasmaları çıkarmaya çalışmaları ya da "Yasak Bölgeler"de yer almaları halinde tasmalar patlayacaktır. Haritanın rastgele seçilen bölgeleri zaman içinde savaş alanlarının yeniden şekillenmesiyle küçülmekte ve öğrenciler hareket etmeye zorlanmaktadır. Tasmalar, öğrencilerin sesini oyun kurucularına gizlice iletmektedir böylece öğrencilerin konuştuklarını kaydedilmekte, kaçış planları engellenmekte ve aktiviteleri kayıt altına alınmaktadır. Herhangi birinin ölmediği bir gün olursa tasmalar patlayacaktır.

Öğrenciler hayatta kalmak için umutsuzca savaşır; akıl hastası zorlu Mitsuko Souma ve Kiriyama pek çok insanı öldürür. Shuya, en iyi arkadaşı öldükten sonra arkadaşının sevgilisi Noriko'yu kanatlarının altına alır. Daha önceki bir Batoru Rowaiaru'da yer alan ve programa son vermeyi umut eden Shogo, Shuya ile bir araya gelerek savaşı engeller. Shuya'nın arkadaşı atlet Shinji Mimura, programı yürüten sistemi hacklemeye teşebbüs eder ve Sakamochi'nin ve programa nezaret eden diğer personelin bulunduğu binayı bombalamaya çalışır fakat Kiriyama tarafından öldürülür.

Sonunda üçüncü günün yarısında sadece Shogo, Shuya, Noriko ve Kiriyama kalırken Kiriyama, üçlüyü alaşağı etmeye çalışır. Çılgınca bir araba kovalamasının ardından Kiriyama sonunda vurularak öldürülür. Nanahara ve Nakagawa ise programda birine güvenecek kadar naif oldukları konusunda kendileriyle alan eden Shogo tarafından silah zoruyla tutulur. Tasmalarde silah sesi duyulur ve Shuya ile Noriko ölmüştür.

Kazanan, Sakamochi tarafından ilan edilir ve Shogo, etrafını kuşatan askerler aracılığıyla adadan çıkartılır. Sakamochi bir şekilde Nanahara ile Nakagawa'nın canlı ve Noriko ile Shuya'nın sözde infazlarının bir aldatmaca olduğunu ve tasmaları devre dışı bırakmanın bir yolunu bulduklarını fark eder ve Shogo'yu öldürmeye çalışır fakat Shogo, onu öldürür. Nanahara ile Nakagawa, gemiyi kaçırarak gemideki tüm askerleri öldürür. Shogo; Shuya ile Noriko'ya arkadaşları olduğu için teşekkür edemeden kaçırma esnasında yaralarından ötürü ölür.

Shogo'nun tavsiyesine uyarak Shuya ile Noriko anakaraya kaçarak demokratik Amerika'ya kaçma planı yaparlar fakat hükûmet tarafından izlenirler.

Notlar

  1. Romanın Türkçe adı mevcut olmadığı için maddede kitabın Japonca adının Hepburn romanizasyonu kullanılmıştır.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.