Barbados'taki Yahudilerin tarihi

Barbados'taki Yahudilerin tarihi, 1654'te Flemenk Brezilya'dan gelen Sefarad mültecilerin adaya gelmesiyle başlayıp bugüne kadar devam etmektedir. Yahudi mülteciler beraberinde şekerkamışı ve kahve üretim ve tarım bilgilerini beraberinde getirdi; bu uzmanlıkla Barbados şeker üreticiliğinde ön plana çıktı.[1]

Barbados Yahudileri
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Barbados ~100
Diller
İngilizce
Din
Musevilik

Surinam'daki Yahudilerin aksine, Barbados Yahudilerinin çok azı plantasyon sahibiydi. Barbados küçük bir ada ve 1660'larda işlenebilen tüm toprakların hali hazırda sahibi olduğu için, Yahudiler'in çoğu Bridgetown'a bir kısmı da kuzeyde Speightstown'a yerleşip ticaretle uğraştılar. Barbados telefon fihristine bakıldığında halen Brezilyalı Yahudilerin soyadlarını taşıyanlar bulunur.[2] Bu isimler, gerçek anlamda Yahudilerin soyadları olabileceği gibi, Sefaradlarla karışık evlilik yapmış olan yerlilerin veya sahiplerinin soyadını alan kölelerin soyadları olabilir.

En sonunda göç ve asimilasyon sebepleriyle Yahudi nüfusu büyük ölçüde azaldı; dinini icra eden son Brezilya Yahudisinin ülkeyi terketmesiyle Yahudi nüfusunun 1929'da yok olduğuna inanılır. Sonuç olarak sinagogları kullanılmaz oldu.[1] Yahudilerin adadaki varlığı, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Doğu Avrupa'dan gelen Aşkenazlarla tekrar canlandı.

Sayıları az olmasına rağmen Yahudiler kültürlerini devam ettirmeye çalışmaktadır, Bridgetown'da Nidhe İsrael Sinagogu isimli sinagogları bulunmaktadır.[1] Ocak 2008'de Nidhe İsrael Müzesi açıldı. Müzede, interaktif bir şekilde Barbados Sefarad ve Aşkenaz cemaatlerinin hikâyeleri anlatılmaktadır. 2008'de, 17.yy sinagogunun bahçesi tarihçiler, arkeologlar ve Batı İndiler Üniversitesi öğrencileri tarafından araştırılmaya başlandı. Her ne kadar, zamanın hahamının yıkılmış evinde odaklandılarsa da kazılarda, bozulmamış 17.yy'a ait, su kaynağını halen akmakta olan pınardan alan bir mikve bulunmuştur.

Kaynakça

  1. "Barbados White and Yellow pages". 3 Ocak 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2011.

Ayrıca bakınız

  • Nidhe İsrael Sinagogu

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.