Balat Or-Ahayim Hastanesi

Balat Or-Ahayim Hastanesi resmi adıyla Özel Balat Or-Ahayim Hastanesi ve yaygın olarak Balat Musevi Hastanesi, İstanbul'da eskiden Yahudilerin yoğun olarak yaşadığı Fatih ilçesinin Balat semtinde Türk Yahudileri tarafından kurulan bir hastane. Hastane başta bir sağlık ocağı olarak 1898 yılında Osmanlı padişahı II. Abdülhamit'in fermanıyla kurulmuştur. Hastanenin kuruluş nedeni Balat semtinde yaşayan ve ekonomik nedenlerle yeterli sağlık hizmeti alamayan tüm kişilere hizmet etmek için bir sağlık ocağı yaratmaktı. Balat Or-Ahayim Hastanesinin temeli 19.yüzyılın sonlarında dönemin Türk Yahudi cemaati liderleri tarafından atılmış, iki yılı süren inşaatın ardından 1898'de "Hayatın Işığı" anlamına gelen Or-Ahayim Balat Sağlık Ocağı adıyla hizmete açılmıştır. Sağlık ocağı olarak başlayan Balat Or-Ahayim Hastanesi, zaman içinde gelişerek İstanbul’un en köklü sağlık kurumlarının içinde yer aldı.

Özel Balat Or-Ahayim Hastanesi
Coğrafya
Şehir İstanbul
İlçe Fatih
Kuruluş
Tür Özel hastane
Tarihi
Kuruluş tarihi 1898
İletişim
Telefon numarası +90 0212 491 00 00 (Santral)
Faks numarası +90 0212 632 90 80
Adresi Demirhisar Caddesi No. 46-48, Ayvansaray, Fatih, İstanbul
Websitesi www.balathastanesi.com.tr
Balat Or-Ahayim Musevi Hastanesi

Balat Or-Ahayim Hastanesi, yüzyılı aşkın bu sürede, Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı ve Türk Kurtuluş Savaşı gibi zor dönemlerde yaralı askerlere sağlık hizmeti vermiş ve en ileri ihtisas hastanelerinden biri olarak Türk tıbbına çok önemli doktorlar da yetiştirmiştir. Hastane, 98 yataklıdır ve küçüklüğüne rağmen ve başta hastalara hizmet verirken yaşlılara, öğrencilere ve muhtaçlara ve geleneksel hayır kurumlarını da destekliyor. Hastane Balat'ta Haliç'in kenarındaki caddede yer alır.[1]

Balat Or-Ahayim Hastanesi, Balat Or-Ahayim Hastanesi Vakfı tarafından işletilir ve dört yılda bir seçilen bir yönetim kurulu tarafından idare edilir.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. "Balat Or-Ahayim Hastanesi Tarihçe". 4 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2011.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.