Bakir Topraklar Projesi

Bakir Topraklar Projesi, Nikita Kruşçev'in inisiyatifi ile 1954'te başlanan, Kazakistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde ve Altay bölgesinde bulunan el değmemiş bozkırların tarıma açılması projesidir.

"Bakir Topraklar" ile alakalı bir Sovyet posta pulu

Programın ilk yılında 190.000 km²'lik kısım ve 1955'te, 140.000 km²'den fazla kısım tarıma açıldı. İnsanların büyük bir kısmını, Sovyetler Birliği'nin her yerinden getirilmesi gerekirdi, bunun için Komsomol görevlendirildi.

300.000'den fazla insan, çoğunlukla Ukraynalılar, Bakir Topraklar'da çiftçiler olarak yeni yaşamlara başladılar. Askerlerin yüzbinlercesi, öğrenciler ve biçerdöver operatörleri, onlara katılacaktı, yine de bu insanlar tek bir yılın hasatı için kalacaktı. Bu topraklara kitle göçlerinin sonu ile, Ukraynalılar, birçok alanda Kazaklardan sayıca üstün oldu.

İlk hasat

İlk hasat 1956'da şaşırtıcı bir başarı gösterdi. O yıl Sovyetler Birliği'nde 125 milyon ton buğday üretildi. Yarısından fazlası, ülkenin sekizde birinden geldi. Sovyetler Birliği Batı'dan iki misli üretiyordu. Yine de, hasatlar asla yeniden 1956 düzeyine ulaşamayacaktı.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.