Azaplı, Kadirli

Azaplı, Osmaniye ilinin Kadirli ilçesine bağlı bir köydür. Bu köy sanatçıları ve ünlü simaları ile Dünya çapında çok meşhurdur. Köyde dünyanın değişik ülkelerinde konserler vermiş, Cumhuriyet döneminin en ünlü aşıklardan biri olan Aşık Feymani yaşamaktadır.[1]

Azaplı
Ülke Türkiye
İl Osmaniye
İlçe Kadirli
Coğrafi bölge Akdeniz Bölgesi
Zaman dilimi UTC+03.00 (UDAZD)
Resmî site
-

Aynı zamanda Aşık Mahmut Taşkaya, Aşık Osman Taştan, Aşık Mehmet Demirci bu köylüdür.

Bu köyde yaşamlarını sürdüren iki de şair vardır. Şair Ali Temiz ve Fatma Taşkaya Azaplı köyündendir.

Köy Yaşar Kemal'in de sürekli uğradığı köylerden biridir. İnce Memed romanında geçen iz sürücü Topal Ali bu köyde yaşamıştır. Gerçek adı Ali Taş olan Toplan Ali gençliğinde bu köye göçer ve ölünceyedek bu köyde yaşanı sürdürür. Ali Taş'ın kayınbiraderi olan ünlü Aşık Hüdai bir süre bu köyde ikamet etmiştir.

Köyde okuma yazma oranı oldukça yüksektir. Köyden çok sayıda devlet memuru ve girişimci çıkmıştır.

Mersin Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Serdarhan Musa Taşkaya bu köydendir.

Birleşik Kamu İş Sendikasında üst düzey yönetici olan Ali Taştan Azaplı köyündendir.

Bir köpeğin hayatı üzerinden dünya tarihinin anlatıldığı İt Destanı Azaplı köyünde geçmektedir. Bu köpek bütün köylüler tarafından sahiplenilmiş, çok zeki ve sadık bir köpektir, ancak bir gün yanlışlıkla vurulur. Olaylar bundan sonra gelişir. Bu olaylar, dünyada yaşanan olaylarla ilişkilendirilerek Aşık Feymani tarafından Cumhuriyet tarihinin en uzun destanlarından biri olacak şekilde yazılarak anlatılır.

Köyde iki adat kahvehane ve üç adet bakkal (Köydeki söylenişiyle: Müstüğün bakkalı, Omarın bakkalı ve Daştanların bakkalı) bulunmaktadır.

Azaplı köyüne bağlı olan "Göçmenler" denilen ayrı bir mahallesi vardır. Bu mahalle halkı Bulgaristan'dan Türkiye'ye göz eden Türklerden oluşmaktadır.

Bu köyde bir mahallede Abdallar yaşamaktadır. Abdalların tamamı köy düğünlerinde davul çalarak geçimlerini sağlamaktadırlar. Buradaki müzisyenler Kadirli'nin en ünlü davulcularıdır. Durmuş Cura ve Özcan Cura yörede düğünlerde en çok aranan davulculardır.

Bu köyde söylenen kalıp sözler, lakaplar ve tabirler çevre köylerden çok farklıdır.

Tarihçe

Tarihçesini Yaşar Kemal 1950 yılında Memleket Röportajları köşesinde "Azaplı Köyü" isimli uzun uzun yazmıştır.

Köyde dört adet höyük bulunmaktadır. Bu höyüklerden ikisinin adı Karahüyük ve Aygır Hüyüğü olarak geçer. Bu durum Azaplı köyünün tarih boyunca önemli bir yerleşim yeri olduğunu göstermektedir.

1940'lı yıllarda açılan ilkokul uzun yıllar çevre köylerden de öğrenci almıştır, ancak birkaç yıldır taşımalı eğitim nedeniyle kapanmıştır.

Köyün eski adı Afşarlar olarak bilinir, ancak kayıtlarda hep Azaplı olarak yer almıştır. Kabayar köyünün büyük bir kısmı Azaplı köyüne bağlı iken 2000'li yıllarda ayrı bir köy haline gelmiştir.

Köyün mezarlığı Kabayar köyünde iken daha sonraki dönemde köy yakınlarında bir mezarlık yapılmıştır.

Coğrafya

Daha önce Adana iline bağlı olan köy, Osmaniye il olunca bu ile bağlandı. Köy Kadirli ilçesine 6 km mesafededir.

Çukurova'nın en düz yerlerinden birinde kurulu köyün 350 dönüm merası vardır. Köyde tarım ve hayvancılıkla uğraşılmaktadır.

Köyde bir dere ve çok sayıda sulama kanalı bulunmaktadır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2014
2007

Kaynakça

  1. DİL VE EDEBİYAT ARAŞTIRMALARI (PDF). İKSAD. 1 Mart 2020. Erişim tarihi: 1 ocak 2021. Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)

}

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.