August Bebel

August Ferdinand Bebel (22. Şubat 1840, Köln – 13 Ağustos 1913, Passugg, İsviçre), Alman sosyalist politikacı ve gazeteci-yazar.

August Bebel

Almanya'da "sosyal demokrat" siyâsî hareketin önde gelen fikir babaları arasında kabul edilir.

Hayatı

1840 yılında, Köln'de, yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Hayata torna işçisi olarak katıldı. 1861'de bir işçi derneğine girdi. Çalışma koşulları ve dernek yöneticiliği kendisini zamanla sosyalizme, giderek marksist sosyalizme yaklaştırdı. Bebel, W. Liebknecht ile birlikte, işçi hareketinin marksist kesimini canlandırdı.

"Alman İşçileri Genel Birliği" başkanı Ferdinant Lasselle'ın 1864'te ölmesi üzerine başkanlığa seçilen J.B. von Schweitzer, İşçi Birliği'ni Prusya-Almanya çerçevesi içinde tutmak istiyordu. Bu tutum Bebel ile W. Liebknecht‘in muhalefete geçmesine sebep oldu. Çünkü Bebel, her şeyden önce beynelmilel bir görüşte ve Prusya düşmanıydı.

Bebel, uzun çekişme yıllarından sonra 1869‘da arkadaşı W. Liebknecht ile birlikte Eisenach'ta, Sosyal Demokrat İşçi Partisi (SDAP)'yi kurdu. Bu parti, 1864'te Londra'da kurulmuş olan Uluslararası Emekçi Birliği'ne dayanmaktaydı.

1867'den ölümüne kadar Reichstag'da (Alman Meclisi) milletvekili olarak görev yaptı. 1870 Fransız-Alman savaşı patlak verdiği zaman, Alman İşçileri Genel Birliği ile Eisenachlılar birbirlerinden ayrı bir tutum benimsediler. Kuzey Almanya Meclisinde (Reichstag) Lassalecı Schweizer, Fritsche ve Mende savaş ödenekleri lehinde oy kullanırken, Bebel ve Liebknecht çekimser kaldılar. Bu tutumları kendilerine çok pahalıya mal oldu; vatana ihanetle suçlandılar ve kalebentliğe mahkûm edildiler.

1890‘dan başlayarak revizyoncuların artan nüfuzuna karşı mücadeleye girişen Bebel ve onun başında bulunduğu Alman sosyalist hareketi, evrensel bir üne sahiptiler.

Eylem adamı olduğu kadar, kuramcı da olan August Bebel, 1913 yılında ölmüştür. Birçok yapıtları yanında, en önemlisi "Kadın ve Sosyalizm"dir. "Teoride ve Pratikte" adlı kitabı da 1969 yılında Türkçeye tercüme edildi.

Kaynakça

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.