Ardahan Kalesi

Yapılışı oldukça eskiye dayanan Ardahan Kalesi, ilk inşa tarihi bilinmeyen; ama Selçuklularca yapıldığı düşünülen ve Osmanlılarca sürekli kullanıldığı anlaşılan tarihî bir yapıdır.

Ardahan Kalesi

Tarihçe

Ardahan Kalesi’nde yapılan prehistorik araştırmalar da (m.ö. 3500-2000) ilk Tunç çağı’na ait yerleşmenin varlığını, ortaya koymuştur.Tarihi bilgilerin kısıtlı olduğu Kale antik temeller üzerine inşa edildiği 2012 yılında bölgeyi araştıran belgesel yönetmeni Tekin Gün Ardahan Kalesi yazısında geçmektedir.[1]Osmanlı döneminde 16. yy. içlerinde Ardahan’da Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle günümüze ulaşan kale dikdörtgen planlı antik temeller üzerine inşa edildiği mimarisinde sur duvarları baştan başa kare tavanlı, çokgen planlı çok sayıda kule ile desteklenmiştir. İnşasında kule köşelerinde düzgün kesme taşlar (Küfeki taşı) ve horasan harcı ile yapıldığı gözükmekte.Kura Nehri üzerinde inşa edilen Kale,eğimli bir düzlük üzerinde bulunmaktadır.Günümüzde Kale dışındaki yerleşim,ilk kurulduğu gibi devam etmektedir.Hakkındaki arkeolojik bilgilerin sınırlı olduğu Ardahan Kalesinin ilk Sur inşası Selçuklular tarafından Antik temeller üzerine yapıldığı ve Osmanlılar döneminde sürekli kullanıldığı bilinmektedir.[2] Kapısı üzerinden Arapça kitabeden, Kanuni Sultan Süleyman tarafından h.963/m.1544 yılında inşa ettirildiği öğrenilmektedir.[3]

Yapı ve konum

Ardahan şehir merkezinin kuzeyindeki Halil Efendi Mahallesi ile kent merkezini birbirinden ayıran Kura nehrinin hemen sol kıyısında bulunmaktadır.

Özellikleri

  • Alanı: 32.200 m²
  • Sur Uzunluğu: 54 m.
  • En yüksek yeri: 21 m.
  • En alçak yeri: 6 m.
  • Kule sayısı: 14 adet.

Kaynak/Referans

  • Prof. Dr. Hamza Gündoğdu, Kaleler ve Kuleler Kenti Ardahan, Ankara 2000, Ardahan Valiliği Yayınları, s. 37-42.
  1. "Ardahan Kalesi". Mootol / Araştırma yazı.Tekin Gün-Ardahan,2012. 8 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.
  2. "Ardahan Kalesi". 8 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.
  3. "Ana Sayfa - T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı". 10 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2020.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.