Anna Petrovna

Rusya Büyük Düşesi Anna Petrovna, (Rusça: Анна Петровна; 27 Ocak 1708, Moskova - 4 Mart 1728, Kiel), Rusya'nın büyük imparatoru I. Petro ve eşi İmparatoriçe I. Katerina'nın ikinci kızıydı. 1724 senesinde Holstein-Gottorp dükü Karl Friedrich ile evlendi.[1] Louis Caravaque, 1725 senesinde tuval üzerine yağlı boya resmini yapmıştır.[2] Küçük kız kardeşi İmparatoriçe I. Elizaveta, 1741 ve 1762 yılları arasında hüküm sürdü. Yeğeninin saltanatında potansiyel bir mirasçı iken, siyasi sebeplerden dolayı hiçbir zaman tahta çıkmadı. Ancak oğlu Petro, Elizaveta'nın yerine geçerek 1762'de İmparator olarak hüküm sürdü.

Büyük Düşes Anna Petrovna
Anna Petrovna
Eş(leri) Holstein-Gottorp Dükü Karl Frederick
Çocukları III. Petro
Tam ismi
Anna Petrovna Romanov
Hanedan Romanov Hanedanı
Babası I. Petro
Annesi I. Katerina
Doğum 27 Ocak 1708(1708-01-27)
Moskova, Rusya Çarlığı
Ölüm 4 Mart 1728 (20 yaşında)
Kiel, Holstein-Gottorp Düklüğü, Kutsal Roma İmparatorluğu (günümüz Almanya Federal Cumhuriyeti)
Defin Peter ve Paul Katedrali, St. Petersburg, Rusya Federasyonu
Dini Rus Ortodoks

Biyografi

Gençlik

Anna, I. Petro ve I. Katerina'nın ikinci kızıydı. Ancak Petro ve Katerinanın evlilikleri kabul görmediği için tıpkı bebeklik döneminde ölen ablası Katherina (1707-1708) ve küçük kız kardeşi Elizaveta Petrovna (1709-1761) gibi, Anna gayri meşru bir çocuk olarak tanındı. Kralın yasal kızı olarak, 1713'te I. Petro ve I. Katherina arasındaki resmi evlilikten sonra tanındı. Her iki kız kardeş de 6 Mart 1711'de prenses ilan edildi.[3] 1710'lu yıllarda Anna için Yekaterinhof yakınında Annenhoff devlet arazisi inşa edildi.[4] 1711'de, prenses olarak resmi ilanı vesilesiyle I. Petro, St.Petersburg'daki , sınırları Fontanka boyunca mevcut 28 binadan ve neredeyse Anichkov Köprüsü'ne ve doğuya eski Moskova yoluna uzanan geniş araziyi Anna'nın mülküne aktardı.[5]

Karl Friedrich ile Evlilikleri

I. Petro, Rus İmparatorluğu için Avrupa'da müttefik kazanmak için kızlarını yabancı prenslerle evlendirmeyi planladı. İki kızı bu amaç doğrultusunda, edebiyat, literatür, nakış, dans ve görgü kuralları ile eğitildi. Anna, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve İsveççe gibi dört yabancı dil konuşmaktaydı.

1720'de Anna'nın gelecekteki kocası Duke Karl Friedrich Holstein-Gottorp, I. Petro'in yardımıyla Danimarka'dan ayrılan Schleswig'i kendisi için yeniden elde etme umuduyla Rusya'ya geldi. Bu sebeple İmparator'un kızı ile evlenerek bölgede gücünü arttırmayı planladı. Mayıs 1724'te I. Petro, Holstein Bakanı Kont G.F. Basevich'in çabaları üzerine Anna'nın Karl Friedrich ile evlenmesini kabul etti. Aynı yılın Kasım ayının sonunda, Anna Petrovna Ortodoks Hristiyanlığını benimsediğini ve Evliliği boyunca doğan kızlarını Ortodoks'luk üzerine yetiştirebileceği, oğullarının ise babalarının inancı üzerine yetiştirilmesi gereken bir evlilik anlaşması imzaladı. Anna ve kocası Rus tahtı üzerinde hak talep etmeyi reddetti, ancak oğlunu varis olarak ilan etme hakkını saklı tuttu.[6] Evlilik sözleşmesinin imzalanmasından iki ay sonra imparator vefat etti. Kendisinden sonra tahta eşi I. Katerina çıktı. Şubat 1726'da, Rus İmparatorluğu'nun en yüksek müzakere kurumu olan Yüksek Özel Konseyi kuruldu. Bir ay sonra Karl Friedrich yedi üyeden biri oldu. Mayıs 1727'de Aleksandr Daniloviç Menşikov'un baskısı altında, ölmekte olan Katerina “Ahit” için bir vasiyetname düzenlendi, buna göre taht, 11 yaşındaki Petro Çareviç Aleksey Petroviç'in oğlu olan Büyük Petro'nun torununa geçti. İkincisi yaşlanana kadar, aralarında Yüce Özel Konseyin (Karl Friedrich dahil) yedi üyesi, Anna ve Elizaveta'nın kızları olan 9 kişilik bir regresyon kuruldu. Ahit'e göre, Anna Petrovna ve çocukları tahtın bir sonraki mirasçısı oldular ve Elizaveta Petrovna bir sonraki mirasçı seçildi. Ancak, Katerin'in ölümünden hemen sonra, Karl Friedrich ve Anna'nın durumu tamamen değişti. Dük, Yüce Özel Konsey'den çıkarıldı, Anna ve Elizaveta Regency Konseyi'ndeli faaliyetleri ilk toplantısından sonra sona erdi. Kısa bir süre egemen bir hükümdar olan Menşiikov, Karl-Friedrich ve karısının 25 Temmuz 1727'de Petersburg'dan ayrılmasını ve 13 Ağustos 1727'de geldikleri Holstein'a gitmelerini sağladı. 10 Şubat 1728'de Kiel'de Anna'nın oğlu Karl Peter Ulrich dünyaya geldi. Peter'ın doğumundan kısa bir süre sonra Düşes Anna Petrovna öldü. Ölümünün nedeni güvenilir bir şekilde bilinmemektedir. "St. Petersburg Vedomosti" Anna "hararetle öldüğünü bildirdi." 19. ve 20. yüzyılın başlarındaki birçok tarihçinin eserleri, ölüm nedeninin doğum sonrası ateş olduğunu ve ölümün 4 Mart 1728'de doğumdan kısa bir süre sonra gerçekleştiğini göstermektedir. Anna ve çevresinin mektupları üzerinde yapılan bir çalışma, bunun böyle olmadığını göstermektedir. III. Petro'nun öğretmeni Jacob Shtelin "İmparator III. Petro Üzerine Notlar" adlı eserinde da Düşes'in hastalık sonucu öldüğünü belirtmektedir.[7] Ölümünden sonra Anna Petrovna vasiyeti gereği Peter ve Paul Katedrali'nde defnedildi.

Ailesi


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8. I. Mihail
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. I. Aleksey
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9. Yevdokiya Streşneva
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. I. Petro
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10. Kirill Poluektovich Naryshkin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. Natalya Naryshkina
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
11. Anna Lvovna Leontieva
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Grand Duchess Anna Petrovna of Russia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6. Samuel Skowroński
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. I. Katerina
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
7. Elisabeth Moritz
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kaynakça

  1. "Anna Petrovna Romanov". 21 Mayıs 2010. 8 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2020.
  2. "I.Petro Döneminde Barok Portre Sanatı" (PDF). Sanat Tarihi Dergisi. 2007. Erişim tarihi: 29 Nisan 2020.
  3. Şecere kitabı, All-Russian. // Derleyen V. Durasov. - Bölüm I. - Aziz Peter Şehri, 1906. (Rusça)
  4. O. A. Chekanova, Yu.M. Piryutko. Peterhof Yolu // St. Petersburg Ansiklopedisi: Elektronik Ansiklopedi. - St.Petersburg (Rusça)
  5. Halk Kütüphanesi internet sitesinde İtalyan Sarayı (Eski Catherine Enstitüsü Binası) (Rusça)
  6. Anisimov, Evgeniĭ Viktorovich (1993). The Reforms of Peter the Great: Progress Through Coercion in Russia. M.E. Sharpe. s. 209. ISBN 9781563240478
  7. Морохин А. В. "Не ведаю, каково вам там жить": к истории пребывания цесаревны Анны Петровны в Германии (1727—1728) // Меншиковские чтения. [. Morokhin A. V. “Orada yaşamak nasıl bir şey bilmiyorum”: Tsarevna Anna Petrovna'nın Almanya'da kalma tarihine (1727-1728) // Menshikov okumaları. ] 2014. - Sayı 5 (12). - S. 153-155.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.