Ada doğanı

Ada doğanı (Falco eleonorae), doğangiller (Falconidae) familyasından orta büyükükte bir doğan türü. Bilimsel adını Sardunya Adası'nın kahramanı olan Arborea'nın Eleonor'undan almıştır.[1]

Ada doğanı
Korunma durumu
Bilimsel sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Falconiformes
(Gündüz yırtıcı kuşları)
Familya: Falconidae (Doğangiller)
Alt familya: Falconinae
(Doğanlar)
Cins: Falco
Tür: F. eleonorae
İkili adlandırma
Falco eleonorae
Gene, 1839
Falco eleonorae

Özellikleri

Ada doğanı ya da Elenor doğanı, narin yapılı avcılardır; 70–78 cm boyunda ve 180–250 cm kanat genişliğindedirler. Görünüşü, uzun sivri kanatları ve kuyruğu, ince bedeniyle gri doğana ya da delice doğana benzer. İki renkli çeşitlilik gösterirler.

Ötüşleri tipik şahin gibi, kek-kek-kek şeklindedir.

Dağılımları

Bu tür, Akdenizdeki adalarda, kısmen Yunanistan'da, Kanarya Adaları'nda, İspanya'da, İtalya'da, Hırvatistan'da, Fas ve Cezayir'de bulunur. Avrupa Birliği LIFE-Doğa programı kapsamında açılan Tilos parkı, ada doğanı nüfusunun %10'unu bulundurur. Bu parkta 650 çift kuş koruma programları altına yaşatılmaktadır. Dağılımının kuzey iklimlerindekiler nadir olarak yerleşiktirler.

Kaynakça

  1. Jobling, James A. (2010). The Helm dictionary of scientific bird names [electronic resource] : from aalge to zusii. Library Genesis. London : Christopher Helm. ISBN 978-1-4081-3326-2.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.