Aşağıseyit, Çal

Aşağıseyit, Denizli ilinin Çal ilçesine bağlı bir mahalledir.

Aşağıseyit
Ülke  Türkiye
İl Denizli
İlçe Çal
Coğrafi bölge Ege Bölgesi
Nüfus
 (2000)
  Toplam 355
Zaman dilimi UTC+03.00 (UDAZD)
İl alan kodu (+90) 258
İl plaka kodu 20
Posta kodu 20700
Resmî site

Tarihçe

Aşağıseyit’in tarihiyle ilgili kesin bir bilgi yoktur. Ancak, Mahmut Gazi Köyü’nün alt kısmında bulunan eski mezarların bizim atalarımızın mezarları olduğu, Pamukkale Üniversitesi’nde görevli bilim adamları tarafından kanıtlanmıştır. İsabeyoğulları ile anlaşamayan ve Danişment Türkmenleri soyundan olan atalarımız 300 yıl önce geldiği bu topraklarda dışlanmışlardır. Dışlanan atalarımız, köyümüzün şu anki yerine yaklaşık 250 yıl önce gelmiştir. Erzurum’dan, Hatay Ovası’na inen atalarımız, tarım toplumuna uyum sağlamamış, Toros Dağları’nı aşarak önce Honaz’a, oradan da köyümüze gelmiştir. Atalarımız, bölgedeki yaylalarını koyun karşılığı akrabalarına vermiştir. (Honaz’da akrabamız vardır ama bilinmez) Biz hiç keçi beslememişiz. Yörükler genelde keçi etini sever ama biz hiç koyun etinden şaşmamışız. Atalarımızda keçi eti yemezmiş, keçi beslemezmiş. Çobanlarımız hiç keçi gütmemiştir. Aşağıseyit Köyü’nde kurban bayramlarında hala keçi kesilmez. (Kesen çok azdır). Bu gerçekten yola çıkarak, bizlerin Yörük olmadığı, avrat ve silahından sonra en kutsal değerin koyun olduğunu söyleyebiliriz. Koyun yarışlarının asırlardır sürmesi de bunun en önemli kanıtıdır. En yakın akrabalarımızın Eskişehir Seyitgazi İlçesi, Sivas’ın bir bölümü, Adana’da hala Danişment kültürüyle yaşayan bazı köyler, Honaz’ın bir bölümü, Dedeköy (Baklan) ve Çivril’in bazı köylerinde olduğu tahmin ediliyor.

Ek Bilgi

Türk kültürünün canlı olarak yaşatıldığı Çal yöresinin önemli kültür etkinliklerinden biri de Aşağıseyit Köyü'nde yüzyıllardan beri sürdürülen " Koyunu Suya Çekme"yarışlarıdır.Koyun " Türk kültür tarihinde önemli bir yere sahiptir.Orta Asya Türk kurganlarında yapılan kazılarda koyun figürlerine sıkça rastlanır.Komşu devletlerin hakanları birbirlerine koyun hediye ederler.Anadolu Yörük Türkmen kültüründe koyun ve koyunculuk önemlidir.Koyunun suya çekilmesi Yörüklük geleneğinin bir parçasıdır.Çal - Aşağıseyit Köyü'nde yüzyıllardan beri sürdürülen bu gelenek insanımızın hayvana verdiği değerin, hayvan sevgisinin ve toplumdaki birlik ve beraberlik ruhunun gösteresidir.Bu yarışlar, tarih boyunca başta, Yukarıseyit, Baklan, Hançalar olmak üzere bölge köyleri tarafından devam ettirilmiştir.Şölene Aşağıseyit Köyü, hudutları içerisinde bulunan Şehit Kurt Ali'nin mezarı ziyaret edilerek ve dualar okunarak başlanılır.Sabahların erken saatlerinde, sürülerin elkoyunlarının öncülüğünde Menderes ırmağına girmeleri ile yarışlar başlar ve ikindiye kadar devam eder.

Yöreye Ait Söz Ve Kelimeler

Aşağıseyit, Yukarıseyit kız bulamazsan Çal’a seyit

Anası sarar, kızı koyar iki sarmaylan garın mı doyar

Bir okka pekmez, derdimi develer çekmez

Babası oğluna bir dönüm bağ vermiş de, oğlu babasına bir salkım üzüm vermemiş

Adı ne budu ne, tarana aşının dadı ne

Evde hasırı yok halı beğenmez, küpte pekmezi yok balı beğenmez

Kız anasından öğrenir sofra yazmayı, oğlan babasından öğrenir sokak gezmeyi

Her şey yakışığı, tarana aşı kaşığıyla

Üzümü küpten, kızı kökten al

Sac kıvamını bulur hamur tükenir, yaş kıvamını bulur ömür tükenir

Çalın devesi çölde yürümez

Kurt katırın fiyatını mı sorar

Esebey ile Yazır, delikli heybe hazır

Allah’ın yakmayacağı ocağa, Çökelez çırası vursan yanmaz

Elin öldürüverdiği yılan, kalkarda bir daha sokar

Ana gezer kız gezer, ala köpek ev düzer

Kız anasından öğrenir sofra yazmayı oğlan babasından öğrenir sokak gezmeyi

Palçıklı kadın çok koca değiştirir

Düşün deli gönül düşün, adam beygir mi alır kışın

Kesmez bıçak ele yağsız, hünersiz garı dile yağsız

Coğrafi Konumu

Denizli, Anadolu Yarımadası’nın güneybatı, Ege Bölgesi’nin doğusunda yer almaktadır. Ege, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri arasında bir geçit durumundadır. Denizli İli’nin her uç bölge üzerinde de toprakları vardır. Denizli ili 28o38′ – 30o05 doğu meridyenleri (doğu uç noktası; Çivril ilçesi Gümüşsu – Gökgöl Koyu Dinar sınırında Efekli Tepe, bati uç noktası; Buldan ilçesi Alandız Koyu, Manisa – Sarıgöl sınırında Tezek tepe) 38o29′ – 38o52′ kuzey paralelleri (Kuzey uç noktası; Çivril Çapak Koyu, Afyon sınırında Avgan Damları mezarlığı, güney uç noktası; Çameli – Muğla sınırında Karabayır Koyu) arasında yer alır. Denizli ili doğuda Burdur, Isparta, Afyon; batıda Aydın, Manisa; güneyde Muğla; kuzeyde Uşak illeri ile komşudur. Yüzölçümü 11.868km2, denizden yükseltisi ise 428m’dir.’)

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.