1959 Air Charter Türkiye kazası

1959 Air Charter Türkiye kazası, İngiliz Air Charter şirketine ait Avro Super Trader IV tipi uçağın 23 Nisan 1959 tarihinde Süphan Dağına düşmesiyle oluşan havacılık kazasıdır.

Air Charter
Özet
Tarih 23 Nisan 1959
Olay türü Kontrollü uçuşta yere çarpma
Bölge Süphan Dağı, Türkiye
38.92°N 42.82°E / 38.92; 42.82
Hava taşıtı
Kalkış Birleşik Krallık
Destinasyon RAAF Woomera Havaüssü, Avustralya
Yolcu sayısı 0
Mürettebat 12
Ölü sayısı 12
Kurtulanlar 0
Hava taşıtı modeli Avro Super Trader IV
İşletmeci Air Charter Limited
Kuyruk numarası G-AGRH

İngiliz hükûmeti adına kiralanan G-AGRH kuyruklu ve Zephyr isimli Avro Super Trader IV kargo uçağında 12 kişi ve füze başlıkları vardı ve Güney Avustralya'daki Woomera Üssü'ne gitmekteydi.

Kaza

Birleşik Krallık’tan yüklediği kargo yükünü Avustralya'daki Woomera Hava Üssüne taşımak üzere Ankara'dan Bahreyn'e gitmek üzere havalanan Air Charter Limited tarafından kiralanan G-AGRH kodlu uçakta on iki erkek personel ve Woomera Füze Üssüne ait gizli donanımlar bulunmaktaydı. Ankara ve Tahran arasında, Ermenistan-Sovyetler Birliği sınırına yakın bir noktada bulunan ve Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü'nün ortasından geçen bir hava koridorunu kullanmaktaydı.[1] Uçak saat 08:14'te Gemerek'teki FL115 ve 08:59'da ise Elâzığ'daki FL135 kontrol noktalarından geçti. Son mevki durum raporunu saat 09:26'da Muş üzerindeyken verdi. Uçak düştükten altı gün sonra, enkazı Van Gölü'nün kuzeyindeki Süphan Dağı zirvesinde bulundu. Lefkoşa'da konuşlu bulunan İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne (RAF) ait özel dağ arama kurtarma ekibine ait altı personel, dağın zirvesinde bulunan enkaza altı gün sonra ulaşmış, gizli evrakları toplamış ve kalan sağlam parçaları ve donanımları yanlarında getirdikleri imha kalıpları ile ortadan kaldırmışlardır.[2]

Düşüş sebebi

Yapılan değerlendirmede, aletlere göre seyir eden uçağın şiddetli rüzgâr nedeniyle normal rotasından sapıp kuzeyde bulunan Süphan Dağının zirvesine çarptığı anlaşılmıştır. Rüzgâr şiddetinin öngörülenden çok daha fazla olduğu; Muş'ta meteorolojik duruma ilişkin sağlıklı bir tespit yapılamadığı ve Van'daki mevcut koşulların iyi değerlendirilemediği; normalin altındaki hava sıcaklıklarının yükseklik ölçme aygıtındaki değerleri saptırdığı; uçak seyir hesaplamalarının eşgüdümsüz yapıldığı kanaatine varılmıştır.

Kaynakça

  1. "Chapter 5 – The Turkish Air Crashes". RAF Mountain Rescue. s. 1. 8 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2009.
  2. "Chapter 5 – The Turkish Air Crashes". RAF Mountain Rescue. s. 5. 4 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2009.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.