Şahin'in Küçük Asya'yı istilası (615)

615'te Bizans İmparatorluğu ile devam eden savaş sırasında, spahbod Şahin komutasında Sasani ordusu, Küçük Asya'yı istila etti ve Konstantinopolis'te Boğazın karşısında Kalkedon'a ulaştı. Sebeos'a göre, bu noktada Herakleios'un savaştan çekilmeyi kabul edip Roma İmparatorluğu'nun bir Pers devleti haline gelmesi yanında, hatta II. Hüsrev'in imparatoru seçmesine izin vermek yanında Sasani imparatoru II. Hüsrev'e bağlanmaya hazırdı.[1][2] Sasaniler bir önceki yıl Roma Suriyesi ve Filistin'i ele geçirmişlerdi. Bizans imparatoru Herakleios ile görüşmeler yapıldıktan sonra, Pers Şahinşah II. Hüsrev'e bir Bizans elçisi gönderildi ve Şahin yine Suriye'ye çekildi.

Şahin'in Küçük Asya'yı istilası (615)
Bizans-Sasani Savaşı (602-628)
Tarih615
Bölge
Sonuç Sasani zaferi
Taraflar
Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu Sasani İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Herakleios, Filippikos Şahin

Persler, Konstantinopolis'in duvarlarına ordularını ilk kez çekmişlerdi, fakat bu sefer işgal daha yaygınlaştı. Persler 614'den itibaren Küçük Asya'ya girmişlerdi. 614'te Melitene'i ele geçirdiler ve Şahin ordularını ikiye böldül, bir ordu Sardis ve Miletus'u yağmaladı ve Kalkedon'a yürüdü. Suriye'ye yapılan geri çekilmeye rağmen, Persler Caesarea (modern Kayseri) ve Theodosiopolis'in önemli Ermeni kalelerini (modern Erzurum ve Martyropolis) muhafaza ettiler.

Kaynakça

Özel
Genel

Konuyla ilgili yayınlar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.