Östersund

Östersund (okunuş: [ˈœstəˌʂɵnː]), İsveç'in orta-kuzey kuşağında bulunan bir kenttir. Şehir, Jämtland bölgesindeki ormanlık arazilerde kuruludur. Kent aynı zamanda Jämtland ilinin de yönetim merkezidir. İsveç'in en büyük beşinci gölü olan Storsjön'ün doğu kıyılarında kurulu olan Östersund, Frösön adasının karşısında yer alır. Kent, bölgedeki en önemli yerleşim yeri olduğu gibi, bir ticaret ve sanayi merkezidir. Bunların yanında 21. yüzyıldaki kapanışından önce kent, İsveç'in en büyük garnizonlarından birine de ev sahibiydi. Yine kentteki Mittuniversitetet üniversitesinin kampüsünde 7,000 öğrenci bulunmaktadır. Kent barındırdığı 44,000'lik nüfusuyla ülkenin yirmi dördüncü, İskandinavya'nın kırk altıncı büyük yerleşimidir.

Östersund

Arma
Takma adlar:
Vinterstaden
(Kış Kenti)[1]
İl Jämtland ili
Bölge Jämtland
Kurucu III. Gustav
Yüzölçümü
  Toplam 26,84 km² (1.036 mil²)
Nüfus
 (2005)
  Toplam 43,796
  Yoğunluk 1.632/km² (4.220/mil²)
Zaman dilimi UTC+01.00

Tarih

Başta Norveç'e dahil olan kent, İsveç'in bu kent ve çevresinde üstünlük sağlama girişimleriyle ele geçirildi. Östersund, İsveç'te 18. yüzyılda kurulan ve kent konumuna alınan tek kenttir. Kentin kuruluş amacı, Jämtland bölgesinde yalnız kalan İsveçli nüfusu için yeni bir ticari merkez açmaktı. Uzun süre ticaretin gelişmesi için çalışılsa da, kent nüfusu uzun süre düşük seviyelerde kaldı.[3] Ancak 19. yüzyılda gelen demiryolu hattı, şehri kısa sürede kalkındırdı ve nüfus ivmeyle artmaya başladı.

İklim ve coğrafya

Östersund, İskandinavya yarımadasının iç kesimlerdinde yer alıp, ulaşım hatlarıyla doğuda İsveç kenti Sundsvall ile, batıda Norveç kenti Trondheim ile doğrudan bağlıdır. Şehrin bulunduğu yer, gölün doğu kıyısındaki engebeli araziler olup, ayrıca İsveç'in ve Jämtland bölgesinin de ortasında yer alır.[4][5]

Kentin iklimi kuzey enlemlerinde yer almasına rağmen ılımandır. Yıl boyunca kimi zamanlarda kuzeyden ve kuzeybatıdan yerel kutup rüzgarları eser. Bunlar nordvästan (kuzeybatılı) veya kallvästan (soğuk-batılı) gibi isimler alırlar.[6] Ancak yine de kent, aynı enlemdeki birçok yerden daha ılık kışlara sahiptir. Kent, yılda ortalama 654 saat güneş görür.

Ticaret

Tüm Jämtland'da olduğu gibi, Östersund da küçük sanayinin ağırlıkta olduğu bir kenttir. Kentte üç yüzden fazla mağaza bulunmaktadır. Bu mağazaların en bilinenleri arasında H&M, Lindex ve WESC gibi giyim mağazaları, elliden fazla lokanta ve birçok kafe yer alır.[7] Bunların yanında otomotiv mağazaları da kentte bulunmaktadır.

Kentin bir ticaret kenti olarak tarihi, 11. yüzyıla kadar dayanır.[8] Özellikle Gregorie Market, tarihi olarak kent ile özdeşleşmiş bir market olup her yıl mart ayında açılmaktaydı. Ancak 1914 yılında bu market kapatıldı. Ama yine de 1950'den itibaren bunu tekrar gündeme getiren halk, 1986'da yeniden marketine kavuştu.

Bu mağazalar dışında kentte Solectron, Cybercom, Svenska Dagbladet, Volex, Husqvarna AB, Telia gibi büyük şirketlerin şubeleri de bulunmaktadır. Ayrıca Milko ve Inlandsbanan AB gibi süt ürünü firmalarının merkezleri bu kenttedir.[9].

Ulaşım

Kentin havaalanı olan Åre Östersund Havaalanı, merkezden 11 kilometre dışarıda yer alır. Bu havaalanı 2005 itibarıyla yıllık taşıdığı 390.000 yolcuyla, İsveç'in dokuzuncu büyük havaalanıdır.

E14 karayolu hattı, İsveç'in Sundsvall kıyılarından başlayıp, Norveç'in Trondheim kentine gitmektedir. Bu karayolu da Östersund'dan geçmektedir. Kentteki Storsjön gölünde bir liman da bulunmaktadır. Ayrıca ülkenin doğu yakasından geçen bir demiryolu hattı da kentten geçmektedir. Son olarak şehirde düzenlenen düzenli otobüs seferleri mevcuttur.

Kentin bahar başlarındaki görünümü.

Kardeş kentler

Kaynakça

  • Rumar, Lars (1998). Historia kring Kölen. Östersund: Jamtli/Jämtlands läns museum.
  • Björklund, Jörgen (editor) (1986). Östersunds historia III. Östersund: Jämtlands läns museum.
  • Rentzhog, Sten (editor) (1992). Jämten 1993. Östersund: Jamtli/Jämtlands läns museum.
  • Rentzhog, Sten (editor) (1999). Jämten 2000. Östersund: Jamtli/Jämtlands läns museum.

Notlar

  1. "Vinterstaden - vår profil" (İsveççe). Östersund municipality. Erişim tarihi: 27 Mart 2008.
  2. "Tätorternas landareal, folkmängd och invånare per km² 2000 och 2005" (İsveççe). Statistics Sweden. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından (xls) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2009.
  3. Jacobsson, Hans (1992). "Östersunds tillkomst" (in Swedish) in Sten Rentzhog: Jämten 1993, p. 140-145
  4. Familjen Medelsvensson - The average Swedish family Statistics Sweden
  5. "Östersund - Quality of life included" (PDF). Östersund Municipality. 25 Şubat 2009 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Şubat 2008.
  6. "Välkommen till Östersund" (PDF) (İsveççe). Östersund Municipality. 2007. 25 Şubat 2009 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2008.
  7. "Östersund - the city in the centre" (PDF). Naboer AB. 18 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2008.
  8. "Gregorie Market". The Östersund Tourist- & Conference Office. Erişim tarihi: 24 Ekim 2008.
  9. "Hur globala är Jämtlands kommuner" (İsveççe). Svenskt Näringsliv. 26 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2008.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.