Çurazade Ahmed Paşa

Çurazâde Ahmed Paşa (d. Kütahya; ö. 1791), Osmanlı devlet adamı.

Aslen Kütahya'nın "Çakallı" aşiretindendir. 1768 Rus seferindeki hizmetine mükafaten kapıcıbaşılık rütbesi verildi ve sonra da yaptığı zulüm ve haksızlıklara dayanılarak hakkında idam kararı çıkmış ise de bir yolunu bularak kurtuldu. 1787'deki Rus seferinde mirimîran rütbesiyle İstanbul'a gelerek hizmetindekilerle yaptığı geçit töreninde hizmetindekilerin çokluğu ve kendisinin levendâne[1] tavırları dikkat çekerek hoşa gitmiş, ayrıca zarif ve güzel konuşan bir zat olması da terfiine sebep olarak bir müddet sonra vezirliğe ulaşmıştır. 1790 başlangıcında Hacı İsmail Paşa'nın yerine Anadolu Eyalet valisi oldu ve İsmâil Kalesi seraskerliğine tayin edildi.

Ahmed Paşa kalıbının adamı olmadığı için seferde bir işe yaramadı ve Sadrazam Şerif Hasan Paşa'nın raporu üzerine Aydoslu Mehmed Paşa, yerine Anadolu Beylerbeyi ve İsmâil seraskeri oldu. Ahmed Paşa büsbütün metrûk bırakılmayarak Tulca muhafazası şartıyla Mayıs 1790'da Karesi Sancağı'na gönderilmiş ve 1791'de mezalimine binaen idam edilmiştir.[2]

Kaynakça

  1. Levende yakışır biçimde, yakışıklı ve gösterişli bir tarzda
  2. Uzunçarşılı, İ.H. Kütahya Şehri, İstanbul Devlet Matbaası, 1932, s, 170, 215
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.