1999 Eurovision Şarkı Yarışması

1999 Eurovision Şarkı Yarışması, 44. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1998 yarışması'nı kazanmasından dolayı 29 Mayıs 1999 tarihinde İsrail'in kenti Kudüs'te yapılmıştır. İsrail ikinci defa yarışmaya ev sahipliği yapmıştır.

1999 Eurovision Şarkı Yarışması
Tarihler
Final tarihi 29 Mayıs 1999
Ev sahibi
Yer Uluslararası Kongre Merkezi, Kudüs, İsrail
Sunucu(lar)
Şef Christine Marchal-Ortiz
Yönetmen Hagai Mautner
Ev sahibi yayıncı İsrail Yayın Kurumu (IBA)
Açılış gösterisi Dana International "Free" performansı
Katılımcılar
Katılımcı sayısı 23
İlk kez katılan ülkeler Yok
Geri dönen ülkeler Avusturya
Bosna-Hersek
Danimarka
İzlanda
Litvanya
Çekilen ülkeler Finlandiya
İsviçre
Macaristan
Makedonya
Romanya
Slovakya
Yunanistan
Oylama
Oylama sistemi Her ülke beğendiği 10 şarkıyı 1-7, 8, 10 ve 12 puanla ödüllendirildi.
Kazanan şarkı İsveç
"Take Me to Your Heaven"
Eurovision Şarkı Yarışması
◄1998 2000►

Yarışma 29 Mayıs 1999 tarihinde Uluslararası Kongre Merkezi'nde yapılmış, mekan 20 yıl sonra ikinci kez ev sahipliği yapmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu Dafna Dekel, Yigal Ravid ve Sigal Şahamon yapmıştır. İsrail'in önceki kazananları 1978 yarışmasını "A-Ba-Ni-Bi" adlı şarkısıyla kazanan İzhar Kohen ve ertesi yılın kazananı Gali Atari yarışmada konuk olarak yer almıştır.

Yarışmayı 163 puanla İsveç'i temsil eden Charlotte Nilsson, "Take Me to Your Heaven" adlı şarkıyla kazandı. Bu sonuçla İsveç 1990'lardaki (1991 yılında Carola birinci oldu) ikinci, toplamda ise dördüncü zaferini kazandı.

Yer

Uluslararası Kongre Merkezi, Kudüs – 1999 yarışmasına ev sahipliği yapan mekan.

Hazırlık evresinde yarışmaya İsrail yerine Malta veya Birleşik Krallık'ın ev sahipliği yapabileceğine yönelik spekülasyonlar mevcuttu. Spekülasyona, İsrail'in yarışma için fon sağlayamayacağı konusundaki kaygılar ve bir önceki yılın kazananı Dana International'ın bir trans birey olmasından dolayı Ortodoks Yahudilerin karşı çıkması neden olarak gösterilmişti; ancak bütün bunlar resmî yayın organı IBA ile organizasyon ekibi için bir engel teşkil etmedi ve Kudüs'teki Uluslararası Kongre Merkezi yarışma mekanı olarak belirlendi.

2020 yılına göre Kapalı alan olmayan konser salonunda yapılan tek yarışmadır.

Format

Bu yarışmada yıllarca süren mevcut kurallar kaldırıldı: 1977'den beri her ülkenin kendi dillerinden birinde şarkı söylemek zorunda kaldığı kurallar kaldırıldı. Katılan ülkelerin çoğunluğu, yirmi üç kişiden dördü, tamamen veya kısmen İngilizce dilinde şarkıyla katıldı Ulusal dili İngilizce olan İngiltere, İrlanda ve Malta'yı saymamakla Litvanya, İspanya, Hırvatistan, Polonya, Fransa, Kıbrıs, Portekiz ve Türkiye olmak üzere yalnızca sekiz ülke kendi ulusal dillerinde söylemeyi seçti. Ayrıca, yarışma tarihinde ilk defa canlı müzik isteğe bağlı hale geldi. IBA bundan faydalandı ve orkestrayı yarışmadan şov için para kazanmanın bir yolu olarak bırakmaya karar verdi. Bu durum, Eurovision gelenekçilerinin kızmasına neden oldu; iki kez kazanan Johnny Logan bu hareketi eleştirdi ve şimdi olayın "karaoke" olduğunu açıkladı.

İsrail'de derleme CD'si yayınlandı. CD, Polonya, Kıbrıs, Hollanda ve İngiltere'den şarkılarını içermiştir. O zamandan beri, tüm derleme CD'lerinde tüm şarkılar yer aldı.

1999 yılında Avrupa Yayın Birliği yarışmaya mali olarak en çok katkı sağlayan Almanya, Birleşik Krallık, Fransa ve İspanya'nın 2000 yarışmasına katılmak için son beş yarışmanın puanlarına bakılmaksızın otomatik olarak katılacağını açıklamıştır.

Letonya'nın yarışmaya ilk kez katılacağı açıklansa da daha sonra yarışmaya katılmama kararı almıştır. Bunun üzerine yarışmaya katılım hakkı Macaristan'a verilmiş, Magyar Televízió yayıncısı da yarışmaya katılmamıştır. Bunun üzerine Portekiz'in 23. ülke olarak katılmasına izin verilmiştir.

Avusturya, Bosna-Hersek, Danimarka ve İzlanda 1998 yarışması'na katılmalarının izin verilmemesinin ardından geri dönmüştür. Ayrıca Litvanya beş yıl aradan sonra geri dönmüştür. Litvanya heyetinin başa çıkması gereken bütçe sorunları vardı ve EBU Litvanyalıların herkesten bir gün sonra İsrail'e gelmesine izin verdi. Diğer taraftan gelen ilk delegasyon Estonya idi.

Rus yayıncı Pervıy Kanal İsrail'deki 1999 yarışması'na güçlü bir geri dönüş yapmak için 1998 yarışmasını yayınlamama kararı almış, fakat o yıllarda önceki yılı yayınlamayan ülkenin takip eden yıl geri dönmesini engelleyen kural getirilmişti. Böylece diğer yıl Rusya yarışmaya geri dönememiştir.

Olaylar

Yarışma başlamadan önce ülkelerin seçimleri ile ilgili bir takım tartışmalar yaşanmıştır. İki şarkının İsrail'de yarışmak için uygun olmadığı tespit edildi: Bosna-Hersek'in temsilcisi Hari Mata Hari'nin yarışmada seslendireceği şarkının daha önce Finlandiya'da yayınlanması sebebiyle diskalifiye edilmiş, Almanya'nın temsilcisi Corinna May şarkısının ise 1997 yılında başka şarkıcı tarafından seslendirildiği ortaya çıkmış ve diskalifiye edilmiştir. Her iki katılımcı da daha sonra ülkelerini temsil etme hakkına sahip olacaktır.

Hırvatistan'ın temsilcisi Doris Dragović'in erkek vokalleri için playback kullanması Norveç delegasyonunun tepkisini çekmiş, bu olayın üzerine Avrupa Yayın Birliği'nin her gelecek sene öncesi ortalamasını aldığı önceki 5 yılın ortalamasında ülkenin puanını üçte bir oranında azaltma kararı aldı.

Geri dönen katılımcılar

Katılımcılar Ülke Önceki yıl(lar)ı
Doris Dragović Hırvatistan 1986 (Yugoslavya için)
Darja Švajger Slovenya 1995

Sonuçlar

SıraÜlkeDilŞarkıcıŞarkıDerecePuan
01 LitvanyaSamogitçeAistė"Strazdas"2013
02 BelçikaİngilizceVanessa Chinitor"Like the Wind"1238
03 İspanyaİspanyolcaLydia"No quiero escuchar"231
04 HırvatistanHırvatçaDoris Dragović"Marija Magdalena"4118
05 Birleşik KrallıkİngilizcePrecious"Say It Again"1238
06 SlovenyaİngilizceDarja Švajger"For a Thousand Years"1150
07 TürkiyeTürkçeTuba Önal & Grup Mistik"Dön Artık"1621
08 NorveçİngilizceStig Van Eijk"Living My Life Without You"1435
09 DanimarkaİngilizceTrine Jepsen & Michael Teschl"This Time I Mean It"871
10 FransaFransızcaNayah"Je veux donner ma voix"1914
11 HollandaİngilizceMarlayne"One Good Reason"871
12 PolonyaLehçeMietek Szcześniak"Przytul mnie mocno"1817
13 İzlandaİngilizceSelma"All Out of Luck"2146
14 Kıbrıs CumhuriyetiYunancaMarlain"Tha 'ne erotas" (Θα 'ναι έρωτας)222
15 İsveçİngilizceCharlotte Nilsson"Take Me to Your Heaven"1163
16 PortekizPortekizceRui Bandeira"Como tudo começou"2112
17 İrlandaİngilizceThe Mullans"When You Need Me"1718
18 AvusturyaİngilizceBobbie Singer"Reflection"1065
19 İsrailİngilizce, İbraniceEden"Yom Huledet (Happy Birthday)"593
20 MaltaİngilizceTimes Three"Believe 'n Peace"1532
21 AlmanyaAlmanca, Türkçe,
İngilizce, İbranice
Sürpriz"Reise nach Jerusalem - Kudüs'e seyahat"3140
22 Bosna-HersekBoşnakça, FransızcaDino & Béatrice"Putnici"786
23 EstonyaİngilizceEvelin Samuel & Camille"Diamond of Night"690

Dış bağlantılar

Kaynakça

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.