Zotero

Zotero, araştırma ve alıntı kaynaklarını toplamak ve yönetmek için tarayıcı eklentisi olarak kullanılan, açık kaynak ve özgür bir kaynakça yönetimi yazılımıdır. George Mason Üniversitesince geliştirilmektedir.

Zotero
Ubuntu Linux işletim sisteminde Firefox üzerinde Zotero paneli
Geliştirici(ler) George Mason Üniversitesi
İşletim sistemi Linux, Mac OS X, Windows
Tür Kaynakça yönetimi
Lisans AGPL[1]
Resmî sitesi www.zotero.org
Kod deposu

Zotero; Firefox, Chrome, Safari tarayıcılarına bir eklenti olarak kurularak kullanılmaktadır. Ayrıca Firefox'a Zotero'nun ikinci bir kelime işlemci bütünleştirme eklentisi kurularak Microsoft Word ya da LibreOffice ile bütünleşmesi sağlanabilmektedir.

Bilgisayarınızdaki fiziki kaynaklar dışında, Zotero İnternet üzerinde gezinti yaparken akıllı içerik tarama sistemiyle gezdiğiniz içeriği basit bir şekilde veritabanınıza kaynakça olarak alabilmenizi sağlar. Bu içerik sanal bir kütüphanedeki bir kitap olabildiği gibi, çevrim içi bir belge ve hatta bir video bile olabilir.[2]

Özellikleri

LibreOffice Writer üzerinde Zotero araç çubuğu görülüyor

Başlıca özellikleri şöyle sıralanabilir.[2]

  • Kelime işlemci (Word, LibreOffice) bütünleşme desteği
  • Senkronizasyon ("eşitleme") özelliği ile kütüphanenize her yerden erişebilme, kaynakça yönetimi
  • İnternet sayfalarındaki kitap, makale ve diğer dokümanların bilgilerini tek tıklama ile kayıt
  • Kaynakça veritabanı oluşturabilme, düzenleme
  • Yerel veritabanı oluşturabilme
  • Kütüphane özelliği sayesinde, dokümanların kayıt altına alınması ve veri dosyalarının saklanması
  • Gelişmiş atıf ("gönderme yapma") sistemi
  • Kullanabileceğiniz yüzlerce kaynakça biçemi
  • Kütüphanelerinizi paylaşabilme

İpuçları

Eğer Zotero kaynakça biçemleri içinde üniversitenizin veya akademik kuruluşunuzun kabul ettiği kaynakça biçemi yok ise, "Zotero > Tercihler > Gönderme Yapmak > Stiller" yolu ile ek kaynakça biçemleri indirip kurabilirsiniz. Zotero web sitesinde Styles deposundaki yüzlerce ek biçem içerisinde istediğiniz biçemi bulamaz iseniz, buradaki yönerge ile kendi istediğiniz gibi bir kaynakça biçimi oluşturabilirsiniz.[2] Örneğin APA kaynak gösterme biçiminin 6. sürümü Türkçeye uyarlanmış ve APA-TR olarak adlandırılarak yeni bir biçim dosyası oluşturulmuştur[3]. Eğer sizlerde APA-TR biçim dosyasını çalışmalarınızda kullanmak isterseniz Zotera Styles deposundan dosyayı indirip kurabilirsiniz.

Kaynakça

  1. "Licensing". 14 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2013.
  2. "PardusWiki'de Zotero maddesi". 1 Eylül 2011 tarihinde |arşiv-url= kullanmak için |url= gerekiyor (yardım) arşivlendi.
  3. Binici, K. (2013). “Citation Style Language” Uygulaması: APA Kaynak Gösterme Biçiminin Türkçeye adaptasyonu. Bilgi Dünyası, 14(2), 409–419.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.