Zafer Plaza

Zafer Plaza, Bursa'nın Şehreküstü semtinde 1999 tarihinde Torunlar GYO tarafından açılan ilk alışveriş merkezidir. Cam piramit biçmindeki çatısıyla ünlüdür.[2]

Zafer Plaza
Genel bilgiler
Durum Faal
Tür Alışveriş merkezi
Mimari tarz Modernizm, Brütalist mimari
Konum Şehreküstü, Osmangazi, Bursa,  Türkiye
Adres Şehreküstü Mahallesi, Cemal Nadir Caddesi, No:28
Başlama 1996
Açılış 9 Ekim 1999) (1999-10-09)
Maliyet 18,4 milyon TL
Sahip Torunlar GYO: %72, 26
Bursa Büyükşehir Belediyesi: %18,93
Diğer: %8,81[1]
Zemin alanı 4 0.000 m2 (sadece AVM)
250.000 m2 (toplam)
Tasarım ve inşaat
Mimar Faruk Eşim, Hayri Anamuroğlu
Resmî site

Tarihçe

Mimar Faruk Eşim ve Hayri Anamuroğlu tarafından tasarlanan yapının en önemli özelliği mağazaların çoğunun yer altında olmasıdır. Kuzey ve güney binalarında 3'er adet yerin üstünde, 6 adet de yerin altında kat vardır. Yerin altındaki ilk üç katta mağazalar yer alırken bu üç katın altında kalan diğer 3 katta ise otopark mevcuttur. Dışarıda yer alan 2 bina ve cam piramit yeraltı katlarında birbiri ile bağlantılıdır. Piramit olan kısımda ise mağazalar vardır. Piramitin şeffaf elemanlardan oluşturulması yapıyı hem tanımlayan, hem de doğal ışık almasını sağlayan bir mimari unsur olmuştur.

Kuzey Binası

Kuzey Binası, AVM'nin kuzeyinde yer alan, pek çok mağazanın ve katlı otopark bağlantısının bulunduğu ana binadır. Üst katında sinema salonları ve buraya özel bir teras; orta katta restoranlar ve fast-food mekânları ile diğer 2 teras; alt katlarsa ise kitapçı, oyun alanları, giyim, kozmetik, teknoloji mazağaları bulunmaktadır.[3]

Zafer Plaza'nın içinden bir görünüm

Cam Piramit

Cam Piramit, Paris'teki Louvre Piramidi'den esinlenilerek inşa edilen ve Zafer Plaza'nın yeraltındaki kısmının çatısı olma özelliği taşıyan yapıdır. Eşkenar dörtgen kesim cam tasarımıyla çelikten inşa edilmiştir. Kuzey binasıyla arasında kafeler bulunur. Güney binasına bakan cephede ise ufak bir meydan yer alır.

Piramidin dört cephesi ve iki girişi bulunur. Her bir cephesinde birbirine simetrik yerleştirilmiş dört pencere olmak üzere toplamda 16 penceresi vardır. Bu yönüyle hem alt katlara gün ışığını yansıtma işlevi görür, hem de genellikle açık tutulan pencereler sayesinde havalandırma sağlar.[4]

Güney Binası ve Meydan

Güney Binası, veya eski adıyla YKM Binası, yapının güney kısmında yer alır. 2013'te kadar tek başına YKM’ye ev sahipliği yapan bina, 2013 yılında YKM'nin Boyner'e satılmasının ardından Boyner'e ev sahipliği yapmaya başlamıştır.

Zafer Meydanı ise güney binası ile cam piramit arasında bulunan ufak bir meydandır. Trafiğe kapalı olan tarihî Cumhuriyet Caddesi'nin Cemal Nadir Caddesi ile kesiştiği noktada bulunur. Meydanda banklar, bir fıskiyeli havuz ve Şemsiyeli Kız heykeli bulunur.[5]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. "Proje Detayı". torunlargyo.com.tr. Torunlar GYM. 20 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2020.
  2. "Zafer Plaza 20 yılda 250 milyon ziyaretçi ağırladı". Karar. İHA. Erişim tarihi: 9 Ekim 2019.
  3. "Alışveriş". zaferplaza.com.tr. Zafer Plaza. 16 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2020.
  4. İncesakal, Şeyma (28 Haziran 2011). Yeraltı ve Toprakaltı Mekanlarının Tasarım İlkeleri (PDF). Selçuk Üniversitesi. s. 128.
  5. "Cumhuriyet Caddesinde nostalji keyfi". Bursa Hayat. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2018.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.