Yumurtalık Lagünü

Yumurtalık Lagünü, Türkiye'nin Adana ilinin Yumurtalık ilçesinde yer alan bir lagündür. 21 Temmuz 2005'te Ramsar alanı olarak belirlenen lagün, 16 Aralık 2008'de millî park ilan edildi. Öncesinde tabiatı koruma alanı olarak sınıflandırılan Yumurtalık Lagünü 2008 yılında millî park yapılmış, Danıştay bu değişikliği iptal etse de 2016 yılında tamamlanan mahkeme süreciyle lagünün statüsü millî park olarak kesinlik kazanmıştır.[2][3]

Yumurtalık Lagünü
Alan türü Millî park
Korunan alan listesi Liste
Devlet  Türkiye
Devlet Türkiye
Bölge Akdeniz Bölgesi
Şehir Adana
İlçe Yumurtalık
Karasal alanı 16.430
Kuruluş tarihi 06.12.2008
Dünya Mirası
Belirleme 21 Temmuz 2005
Referans no. 1619[1]

Lagün, toplam 16.430 hektar alana sahiptir. Ulaşım Adana-Karataş-Yumurtalık yolu (70 km) veya Adana-Ceyhan-Yumurtalık yolu (90 km) üzerinden sağlanmaktadır.

Seyhan-Ceyhan deltası üzerindeki göl lagünlerindeki bitki ve hayvan türleri ile özellikle halep çamı olarak bilinen (Pinus halepensis) gibi nadir yayılışı olan bitki türü için korunan doğal ortam oluşturmaktadır. Millî Park'ta ayrıca Caretta caretta ve özellikle Chelonia mydas olmak üzere 2 tür deniz kaplumbağasının varlığını sürdürdükleri alan özelliğine sahiptir.

Kaynakça

  1. "Yumurtalik Lagoons" (İngilizce). Ramsar Sites Information Service. 20 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2018.
  2. "Danıştay: Yumurtalık Lagünü Milli Park olamaz". milligazete. 17 Kasım 2009. 12 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2013.
  3. "Milli Parklar (MP), 1958-2017". milliparklar.gov.tr. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018.

Akdeniz bölgesinde yer alan park Adana ilindedir. 2008 yılında milli park ilan edilen alan 16.430 ha büyüklüktedir. Parkın ana kaynak değerleri göl lagün ve bunları çevreleyen tuzcul bataklıklardır. Park içerisinde bulunan Halep çamları da Türkiye de görülen iki yerden birisidir. Park alanı, Ceyhan Nehri’nin denize döküldüğü nokta ile Yumurtalık Körfezi arasında kalan lagünler, tatlı ve tuzlu su bataklıkları, geniş çorak düzlükler, çamur düzlükleri, sazlıklar, ıslak çayırlar, kumullar ve Halep çamı ormanından oluşan oldukça kompleks bir yapıya sahip sulak alan sistemidir. Eski Ceyhan Nehri eski yatağı alanı ikiye bölmektedir. Eski nehir yatağının kuzeyinde Çamlık lagünü ile geniş çorak düzlükler, bataklıklar ve tuzlu çayırlarla çevrili Ömer, Yapı ve Darboğaz gölleri yer almaktadır. Park alanı Akdeniz fitocoğrafik bölgesi içerisindedir. Parkta 68 familyaya ait 272 takson tespit edilmiştir. Parkta bulunan Kızılçam ile karışık olarak bulunan Halep çamı ormanları flora açısından alanın en önemli parçasıdır. Türkiye de iki yerde yetişen Halep Çamının burada orman oluşturmasının yanı sıra alan için korumada öncelikli 5 tür bulunmaktadır.  Parkta Türkiye’de yaşayan yaklaşık 120 Odonata türünün 41 tanesi bulunmaktadır. Park alanında çok yoğun mavi yengeç popülasyonu vardır. Ceyhan Deltası’nda 12 familyaya ait 35 memeli türü bulunmaktadır. Bunlar; bahçe sivrifaresi, yarasa, Anadolu sincabı, tavşan, cüce avurtlak, kör fare, firavun faresi, kurt, porsuk ve su samuru alana önem kazandırır. Parkta 75 tür omurgalı bulunmaktadır. Park alanı, göçmen kuşlar için önemli konaklama, dinlenme ve beslenme alanıdır. Park alanında yapılan çalışmada alanda toplam 252 kuş tür saptanmıştır. Parkta değişik türden binlerce ördek, sakarmeke, flamingo, kılıçgaga, akça cılıbıt ve küçük kumkuşu kışlamaktadır.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.