Yay kolu
Yay Kolu (ayrıca Yay-Karina kolu olarak da bilinir) genel olarak Samanyolu gökadasının sarmal kollarından biri olarak düşünülmektedir. Her sarmal kol, gökada merkezinden dışarıya doğru yayılan ve yıldızların oluşturduğu eğik şeritlerdir. Bu devasa yapılar genellikle milyarlarca yıldızdan oluşur ve yay kolu da gökadamızın en büyük kollarından biridir.
Samanyolu, merkezi çubuktan dışarıya doğru uzanan sarmal kollarıyla bir çubuklu sarmal gökadadır. Yay kolu'nun en içteki bölümü bu merkezi çubuğun bir ucuna bağlanır ve onu gökadanın iki büyük sarmal kolundan biri yapar. Diğer büyük kol ise Kuğu kolu'dur.
Yay'ın yoğun iç kolu, Kalkan-Güneyhaçı ve Avcı kolu arasında bulunur. Dünya'dan gece gökyüzüne bakıldığında gökada merkezi yönünde, Yay takımyıldızına yakınlığıyla bu isimle anılır.
Yay kolu iki parçadan oluşmuştur. Gökada'nın merkezi çubuğundan dışarıya doğru bükülen Yay kolu (yay çubuğu), daha dışta olan ise Karina kolu olur.
Görünür nesneneler
Amatör teleskop veya dürünle gözlemlenebilen bir dizi Messier ve diğer nesneler:
Ayrıca bakınız
Kaynakça
- http://planetquest.jpl.nasa.gov/milky-way/milky_way.html 21 Haziran 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. NASA'nın sarmal kollar animasyon detaylarına bakınız