Yalıköy, Tirebolu

Yalıköy, Giresun ilinin Tirebolu ilçesine bağlı bir köydür.

Yalıköy
Ülke Türkiye
İl Giresun
İlçe Tirebolu
Coğrafi bölge Karadeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)
  Toplam 98
Zaman dilimi UTC+03.00 (UDAZD)
İl alan kodu 0454
Posta kodu 28500
Resmî site
-

Tarihçe

MÖ 1500’lü yıllarda Saydaklar, MÖ 7. yüzyılda da İyon yalılar bu bölgede birçok ticaret kolonisi kurarlar. MÖ 750 yıllarında bölge Kimmerlerin istilasına uğrar. Daha sonra Asurlular ve Hititliler Görele dolaylarını ele geçirirler. MÖ 132’de Pontus’lular, MS 69’da Romalılar, 395'te Bizanslılar, 1204'te ise ll. Pontus’lular bölgeye yerleşirler. Selçuklular zamanında başlayan Türk akınları Anadolu Selçukları zamanında da devam eder. Çepni ve Türkmen boyları Görele çevresine yerleşmeye başlarlar. Bu akınlar Osmanlı İmparatorluğu zamanında da devam eder. Halkı Türklerden ve Hristiyan Rumlardan oluşmaktadır. Halk; kıl keçisi, koyun, at, katır ve arı besleyerek; darı ve pirinç ekerek geçimini sağlamaktadır.Bölge hemen hemen her dönemde olduğu gibi Osmanlı İmparatorluğu zamanında da deniz korsanlarının saldırısına maruz kalır. Korsanlar sahildeki yerleşim birimlerine ani saldırılar düzenlemekte, halkı öldürüp, evleri yakıp yıkmakta ve zorla yiyecek, içecek temin etmektedir. Bu sebeple halk, denizden gelebilecek korsan saldırılarına karşı ve sıtma hastalığına karşı yerleşim birimlerini yüksek bölgelere taşır.

I. DÜNYA SAVAŞI SONRASI KÖY.

I. Dünya Savaşı yenilgisi sonrası Karadeniz Rusların payına düşer. Kısa bir süre sonra Ermeni ve Rum kuvvetleri Karadeniz’i işgale başlarlar. Ermeniler ve Rumlar Karadeniz Köylerini yakıp yıkarlar büyük işkencenceler yaparlar. Düşman Görele sınırına dayanır. Halk büyük bir korku içindedir. Kimileri kaçmayı kimileri ise kalıp savaşmayı düşünmektedir. Kaçanlar denizden ve karadan batıya doğru ilerler. Yolda birçoğu açlıktan, soğuktan ve hastalıktan ölür. Kalanlar ise düşman tarafından ya öldürülür ya da esir edilerek işkenceye maruz kalırlar. (Esir edilen halk Karaburun’da toplanarak kurşuna dizilir.) Halkın imdadına Topal Osman Ağa ve Çetesi yetişir. Topal Osman Ağa Harşit Çayı üzerinde düşmanı bozguna uğratır. Ermeniler ve Rumlar boylarının ölçüsünü bir kez daha alırlar. Köye Türk halkının yerleşmesi ise Fatih zamanında olmuştur. Anlatılana göre Fatih, Trabzon ve çevresini alınca bu bölgeye Türk boylarının yerleşmesini istemiştir. Bunun üzerine başta Çepniler olmak üzere birçok Türkmen boyu bu bölgeye akın etmiştir.

Coğrafya

Giresun iline 54 km, Tirebolu ilçesine 9 km uzaklıktadır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 98
1997 184

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.