Yafınç
Yafınç'ı, Kaşgarlı Mahmud, Türk Dili'nin en eski ve değerli sözlüklerinden Divân-ı Lügati't-Türk'te şöyle tanımlamaktadır;
"يفنج Yafınç" "İla’ya yakın bir beldenin adıdır."[1]. "İkiöküz (İkki Öküz) bu şehir "İla" ile "Yafınç" dereleri arasında bulunur."[2] Vladimir Feodoroviç Minorsky Yafınç'ın (dere) Balkaş Gölüne dökülen Karatal Irmağı olabileceğini, ihtiyatlı bir dil ile, ifade eder[3].
Prof. Z.V. Togan'nın Oğuz Destanında geçen İnanç şehri ile, Kaşgarlı Mahmud'un bahsettiği Yafınç şehrinin, aynı olduğunu tahmin edilir[4]. Ayrıca, Prof. Dr. Bahattin Öğel Türk Mitolojisi isimli eserinde; Rus araştırmacısı Kokonov'un Almatı bölgesindeki Çu vadisi yakınında Kaz Dağı olduğunu ve bu dağın yanında Yafınç: İnanç şehri olduğunu yazdığını belirtmektedir.
Notlar
- TDK Divanü Lugati't-Türk Veri Tabanı
- Atalay, Besim (2006). Divanü Lügati't - Türk. Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi. ISBN 975-16-0405-2, Cilt I, sayfa 59.
- Türk dünyası araştırmaları, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı sayfa 95.
- Z. V. Togan, Oğuz Destanı, İstanbul 1972; Türk mitolojisi, Bahaeddin Ögel, Atatürk Kültür, Dil, ve Tarih Yüksek Kurumu, sayfa 153.
Kaynakça
- Türk dünyası araştırmaları, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı.
- Z. V. Togan, Oğuz Destanı, İstanbul 1972.
- Bahaeddin Ögel, Türk mitolojisi, Atatürk Kültür, Dil, ve Tarih Yüksek Kurumu.