Władysław Szpilman

Władysław "Władek" Szpilman (5 Aralık 1911 – 6 Temmuz 2000), Roman Polanski'nin yönetmenliğini yaptığı, 2002 yapımı Piyanist filminde hayatı konu alınan Polonya doğumlu Yahudi besteci ve piyanist.

Władysław Szpilman
Genel bilgiler
Doğum 5 Aralık 1911
Sosnowiec, Polonya Kongre Krallığı, Rus İmparatorluğu
Ölüm 6 Temmuz 2000 (88 yaşında)
Varşova, Polonya
Uyruk Polonya Yahudisi
Alanı Besteci, piyanist, yazar
Etkin yıllar 1930 – 2000
Ünlü yapıtları Piyanist (Kitap) (1946)

II. Dünya Savaşı'nda, Almanların Polonya'yı işgal etmesi üzerine, Yahudi oldukları için ailesi ile birlikte yaşam mücadelesi vermiş, uğrunda en sonunda ailesini kaybetmiş ve tek başına yaşama tutunmuştur. 1930'ların başında Varşova ve Berlin'de piyano eğitimi aldı. Adolf Hitler, Almanya'da 1933 yılında iktidarı ele geçirince hızla ünlü bir piyanist, klasik ve popüler müzik bestecisi olarak Varşova'ya döndü. 1 Nisan 1935'te Polonya Radyosu'na girdi ve müzik yaptı. Polonya, 1939'da Almanlar tarafından işgal edilince, Polonya Radyosu yayınını kesmek zorunda kaldı. Nazi liderliğindeki Genel Hükümet Varşova dahil olmak üzere birçok Polonya kentinde gettolar kuruldu. Szpilmanların evi yoksul kesim alanında olduğu için yeni bir ev bulmaya ihtiyaç duymadı. Władysław Szpilman yoksul kesimde restoranlarda piyanistlik yapmaya devam etti. Piyano çalma yeteneği sayesinde ailesine (babası, annesi, iki kız kardeşi, bir erkek kardeşi) destek için yeterli para kazanmayı başardı.

Varşova sakinlerinin çoğunun sınır dışı edilmesi yürürlükten kaldırılıncaya kadar Szpilman Varşova'nın yoksul kesiminde kaldı. Birkaç kez Almanlar tarafından esir edilmekten ve öldürülmekten kurtuldu fakat Szpilman'ın aile üyelerinin hiçbirisi onun dışında savaştan sağ olarak çıkmayı başaramadı. Szpilman'ın Polonya radyosundan arkadaşları ve Alman bir subay olan Wilm Hosenfeld tarafından Varşova'da saklanması için yer bulundu ve bu sayede onların yardımıyla kurtuldu.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  • Władysław Szpilman İngilizce Wikipedia maddesi

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.