Vibrio parahaemolyticus

Vibrio parahaemolyticus, durgun sularda yaşayan vibrio ailesine mensup gram negatif bir bakteridir. Diyare (ishal) ve kramplar ile seyereden gastrointestinal sistem enfeksiyonu etkenidir. Genellikle 2-4 gün içinde kendini sınırlayan (kendiliğinden sona eren) bu enfeksiyon vibrio cholerae'nın yaptığı diyarenin aksine lökosit içerebilir. Bakterinin inkübasyon süresi genelde 12-24 saattir ancak 5. ve 96. saatler arasında da semptomlar ortaya çıkabilmektedir. Halofil bir bakteridir.

Vibrio parahaemolyticus
SEM görüntüsü
Bilimsel sınıflandırma
Âlem: Bacteria
Şube: Proteobacteria (Proteobakteriler)
Sınıf: Gamma Proteobacteria
Takım: Vibrionales
Familya: Vibrionaceae
Cins: Vibrio
Tür: V. parahaemolyticus
İkili adlandırma
Vibrio parahemolyticus
Pacini 1854

Epidemiyoloji

Bakterinin insandan insana bulaşması söz konusu değildir. Bulaş genelde yaz aylarında durgun suların (özellikle körfezlerde ve nehir ağızlarında) yutulması ile ya da bu durgun sularda yaşayan kabuklu canlıların pişirilmeden yenmesi ile olur. Soğuk aylarda ise bulaş daha az görülmektedir. Küresel ısınmanın da etkisi ile son yıllarda görülme sıklığının arttığından şüphelenilmektedir. V. parahaemolyticus Japonya ve Güneydoğu Asya'daki gastroenteritlerin en sık nedenidir. ABD'deki deniz ürünleri ilişkili gastroenteritlerin en sık nedenidir.[1]

Virulans Faktörleri ve Tanı Yöntemleri

Vibrio haemolyticus termostabil hemolizin üretir (Kanagawa fenomeni) ve koyun kanlı agarda insan eritrositlerini beta hemolize uğratır. Tiosülfat-citrat-bile-sükroz (TCBS) besiyerinde yeşil koloniler oluşturması ile vibrio cholerae'dan ayrılır. Vibrio cholerae sarı koloniler oluşturur.[2]

Kaynakça

  1. "Vibrio Parahaemolyticus - Information and Epidemiology Services". www.ehagroup.com. 30 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2020.
  2. Murray, Patrick R.,. Medical microbiology. 8th edition. Rosenthal, Ken S.,, Pfaller, Michael A.,. Philadelphia, PA. ISBN 978-0-323-29956-5. OCLC 914223501.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.