Uygulamalı fizik
Uygulamalı fizik, belirli bir teknolojik veya pratik kullanım için tasarlanmış fizik. Genellikle fizikle mühendislik arasındaki bağlantı olarak düşünülür.
"Uygulamalı" sözcüğü, araştırmacıların motivasyonu ve tutumu ile işten etkilenebilecek teknoloji veya bilim arasındaki ilişkinin doğası gibi faktörlerin ince bir bileşimi ile "teorik"ten ayırt edilir. Uygulamalı Fizik, fiziksel bilimlerin temel gerçekleri ve temel kavramlarına dayalıdır ama pratik cihazlar ve sistemlerde bilimsel ilkelerin kullanılması ve fizik biliminin diğer alanlarında uygulanması ile ilgilidir.[1]
Uygulamalı bir fizikçi, özellikle bir şey tasarlamıyor olabilir. Aksine, yeni teknolojiler geliştirmek ya da bir mühendislik problemini çözmek amacıyla fizik kullanır ve fiziksel araştırma yaptığından mühendislikten ayrılır. Bu açıdan uygulamalı matematiğe benzer.
Başka bir deyişle uygulamalı fizik, fizik bilimlerinin temel gerçekleri ve temel kavramlarına dayalıdır. Ancak bu, bilimsel ilkelerin pratik cihaz ve sistemlerde kullanılması ile ilgilidir.[2]
Uygulamalı fizikçiler, bilimsel araştırma için fizik kullanımı ile de ilgilenebilir. Örneğin, hızlandırıcı fiziğin alanı yüksek enerjili çarpışmaların tasarımını ve yapımını sağlayan mühendislerle çalışarak teorik fizikte araştırmaya katkıda bulunabilir.
Araştırma ve geliştirme alanlarına örnekler
- 1947 yılında fizikçiler John Bardeen, Walter Brattain ve William Shockley tarafından icat edilen transistör
- Dikey kavitede yüzeyi yayan lazerler
- Fotonik kristaller ve kuantum optiği
- Manyetik rezonans görüntüleme
- Mikroskopi
- Yarı iletkenler
- Hızlandırıcı fiziği
- Kuantum bilgi bilimi
- Kuantum teknolojisi
- Astrodinamik
- Elektromanyetik itme
- Gözlenebilir düşük teknoloji
- Nükleer enerji mühendisliği
- Fizik mühendisliği
- Elektronik
- Sonar
- Radar
- LIDAR
Kaynakça
- "General Information on Applied Physics". Stanford Department of Applied Physics. 7 Mart 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2017.
- "Department of Applied Physics". Waseda University. 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2016.