Uçan balık

Uçan balık, Exocoetidae familyasını oluşturan balık türlerinin ortak adı.

Uçan balık
Cheilopogon exsiliens, bir uçan balık türü
Bilimsel sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
Sınıf: Actinopterygii
(Işınsal yüzgeçliler)
Takım: Beloniformes
Familya: Exocoetidae
(Uçan balıkgiller)
Cinsler

Cheilopogon
Cypselurus
Danichthys
Exocoetus
Fodiator
Cirundichthys
Oxyporhamphus
Parexocoetus
Prognichthys

64 cinsten oluşan familyaya ait balıklar yüzgeçlerini kanat olarak kullanıp kısa mesafeleri uçabilirler. Çoğunun görünüşleri sardalyalara benzer ama bunlarla akrabalıkları yoktur.

Parexocoetus brachypterus

Uçan balıklar özellikle tropik ve subtropik denizlerde bulunurlar. Bu familyanın [[Türkiye\]\]'deki Exocoetus volitans türü, güney Ege denizi ve Akdeniz'de bulunur. Boyları 45 cm'ye kadar ulaşabilir.

Bilinen en eski uçan veya kayan balık fosili, 235-242 milyon yıl önceye ait Potanichthys xingyiensis'tir, Ancak bu balık modern uçan balıklarla bir akrabalığı yoktur. Modern uçan balıklar 66 milyon yıl önce bağımsız bir tür olarak ortaya çıkmıştır.

Uçuş mesafesi

Mayıs 2008'de Japon NHK televizyonundan bir ekip Yakushima Adası açıklarında bir uçan balığı görüntülediler. Balık havada 45 saniye kaldı. Bundan önceki rekor 42 saniye idi. Uçan balıkların uçuşları genel olarak 50 metre civarındadır, fakat dalgaları ve akıntıları kullanarak 400 metreye kadar uzağa gidebilirler. Hızları saatte 70 kilometreye varabilir. En fazla uçuş yüksekliği deniz seviyesinden 6 metre yukarıdadır.

Bazen yanlışlıkla küçük teknelerin içine düşebilirler. Uçan balıklar sudan dışarı sıçrayabilmek için kuyruklarını saniyede 70 kereye kadar sallarlar. Daha sonra havalanmayı sağlaması için ön yüzgeçlerini yana açıp hafif aşağı doğru çevirirler. Suyun üzerinde kaymayı bitirdiklerinde yüzgeçlerini tekrar kapatır veya kuyruklarını suya vurarak yeniden başka bir yöne doğru kayarlar.

Balıkçılık ve Mutfak

Uçan balıklar Japonya, Vietnam, Çin ve Endonezya'da ticari olarak ağ veya kepçe ile avlanmaktadır. Salomon Adalrında balıklar uçarken kanoların üstünde elde tutulan ağlarla yakalanırlar. Balıklar el feneri ışığına gelmektedir, avlanma sadece ayışığı olmadığı günlerde yapılmaktadır.

Japon mutfağında kurutulmuş olarak tüketilir veya tobiko adı verilen sushi yapımında kullanılır. Uçan balıklar Tayvan'da Orkide Adaları'nda yaşayan Tao halkının da günlük diyetlerinde yer alır. Uçan balıklar 'Uçan balık ülkesi' olarak adlandırılan Barbados'un milli yiyeceği kabul edilir. Barbados pasaportunun üzerinde hologram olarak bulunur.

Uçan balıklar Venezuela'da bulunan Orinoko Irmağının etrafı ile Barbados etrafında plankton tarafından zengin Atlantik mercanlarının arasında göç ederler. Ancak günümüzde göç en fazla 120 km ötede bulunan Tobago adasına kadar sürmektedir. Uçan balık avcılığı Tobago ve Barbados arasında diplomatik sorunlara yol açmaktadır.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.