Theristicus caudatus

Theristicus caudatus Threskiornithidae familyasında yer alan bir aynak türüdür. Oldukça büyük bir aynak olan bu kuş Güney Amerika'nın doğusu ve kuzeyinde açık alanlarda bulunur.

Theristicus caudatus
Korunma durumu
Asgari endişe (LC)
Bilimsel sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Pelecaniformes (Pelikansılar)
Familya: Threskiornithidae (Aynakgiller)
Cins: Theristicus
Tür: T. caudatus
İkili adlandırma
Theristicus caudatus
Boddaert, 1783
Dış bağlantılar
Wikimedia Commons'ta Theristicus caudatus ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.
Wikispecies'te Theristicus caudatus ile ilgili detaylı taksonomi bilgileri bulunur.

Taksonomi ve sınıflandırma

Daha önceleri benzer Theristicus melanopis türü bu türün bir alt türü olarak kabul edilmekteydi. Ancak bu tür hemen hemen tamamen Güney Amerika'nın daha serin kısımlarında bulunur, göğsünün alt kısmı koyu gri değil ten rengidir ve kanatlarında beyaz renkli kısımlar bulunmaz. İki alt türü vardır:

  • Th. c. caudatus (Boddaert, 1783)
  • Th. c. hyperorius (Todd, 1948)

Fiziksel özellikleri

Boyu yaklaşık 75 cm'dir. Boynu ten rengi, karnı ve uçuş tüyleri siyah renklidir. Kanatlarında büyük beyaz bir kısım bulunur. Uçarken görece kısa bacakları kuyruğun arkasına geçmez. Gagası ve gözlerin etrafındaki tüysüz deri siyahımsıdır. Ayakları ise kırmızı renklidir.

Dağılımı ve yaşam alanı

Tarlalar, bataklıklar, savanlar ve otlaklar gibi çeşitli açık alanlarda yaşarlar. İki ana popülasyonu vardır. Th. c. caudatus Güney Amerika'nın kuzeyinde ve ortasında Kolombiya, Venezuela, Guyana ve Brezilya'da bulunur. Th. c. hyperorius ise Güney Amerika'nın ortasından güneye Brezilya'nın güneyi, Bolivya'nın kuzeyi, Paraguay, Uruguay ve Arjantin'in kuzeyinde buşunur. Hemen hemen tamamen tropikal ya da subtropikal ılıman düzlüklerde yaşar. Sınırlı sayıda bölgede biraz daha yüksek rakımlara çıktığı görülmüştür. Göçmen değildir ancak bölgesel olarak yer değiştirebilir. Panama'da geçici konuk olarak gözlemlenmiştir.

Ekoloji

Böcekler, örümcekler, kurbağalar, sürüngenler, salyangozlar, omurgasızler ve küçük memelilerle beslenir. Yuvasını ağaçlara yapar. Dişi kuş iki ila dört arasında yumurta yumurtlar.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.