Tako to ama

Tako to ama (Japonca: 蛸と海女, kelime kelime çevirisiyle Ahtapot(lar) ve İnci Dalgıcı), Japon sanatçı Hokusai tarafından ukiyo-e tarzında yapılmış zoofili temalı ksilografi tasarım. İlk olarak 1814'te yayımlanan shunga erotik türündeki üç ciltlik Kinoe no Komatsu'da yer almıştır ve Hokusai'nin yaptığı en ünlü shungadır. Japon sanatının popüler temalarıyla oynayarak genç bir kadın dalgıcın iki ahtapotla sarmaş dolaş cinsel ilişkisini tasvir etmektedir.

Tako to ama
Sanatçı Hokusai
Yıl 1814
Tür ksilografi
Boyutlar 16,51 cm × 22,23 cm (650 in × 875 in)

Tarihi ve açıklaması

Balıkçının Karısının Rüyası, Edo dönemi'nde üç cilt olarak yayımlanan Kinoe no Komatsu'daki en ünlü resimdir. Kitap, ukiyo-e hareketiyle popülerlik kazanmış erotik sanat şekli shunga örneğidir.

Resim, Hokusai'nin en ünlü shunga tasarımıdır, inci veya kabuklu deniz yiyecekleri dalgıcı olduğu anlaşılan bir kadının iki ahtapotun kollarıyla sarılmasını gösterir. İki yumuşakçadan büyüğü kadına oral seks yaparken büyüğün yavrusu küçük olan kadının ağzını ve sol memesini okşar. Resmin üzerindeki Japonca yazılar da kadın ve yaratıkların karşılıklı cinsel memnuniyetini ifade eder.

Çalışma, koleksiyonda isimsiz olarak yer alır, Japoncada genellikle Tako to ama olarak bilinir, diğer dillerde değişik çevirileri vardır. Çalışmayı Richard Douglas Lane, Girl Diver and Octopi (Dalgıç Kız ve Ahtapotlar); Mathi Forrer, Pearl Diver and Two Octopi (İnci Dalgıcı ve İki Ahtapot) ve Danielle Talerico, Diver and Two Octopi (Dalgıç ve İki Ahtapot) olarak isimlendirir. Ölçüleri 16.51 cm × 22.23 cm'dir.

Yorumlamaları

Tamatori'nin Ryūjin ve onun deniz canlılarından kaçışını gösteren Utagawa Kuniyoshi'nin resimlerinden biri
Tamatori'nin bir ahtapotla savaşını gösteren Kuniyoshi resmi

Akademisyen Danielle Talerico, resmin çağdaş izleyicilere Edo Döneminde epey popüler olan Prenses Tamatori'nin hikâyesini hatırlatacağını belirtiyor. Bu hikâyede Tamatori, Fujiwara klanı'ndan Fujiwara no Fuhito ile evli, denizin ejderha tanrısı Ryūjin tarafından ailesinden çalınan inciyi arayan mütevazı bir inci dalgıcıdır.

Tamatori, Ryūjin'in denizin altındaki sarayı Ryūgū-jō'ye dalış yapar ve tanrı ve onun içinde ahtapot gibi deniz canlılarının da olduğu ordusu tarafından takip edilir. Tamatori göğsünü keser ve mücevheri içine yerleştirir, bu ona daha hızlı yüzüp kaçması için fırsat verir ama karaya ulaştıktan kısa bir süre sonra yarasından dolayı ölür.

Tamatori'nin hikâyesi ukiyo-e sanatında popüler bir konu oldu. Sanatçı Utagawa Kuniyoshi bu hikâyeye dayalı, genellikle çıplak göğüslü dalgıçtan kaçan ahtapot ve diğer deniz canlılarını içeren bir dizi çalışma üretti. Hokusai'nin resmindeki metinde, büyük ahtapot kızı Ryūjin'in deniz altındaki sarayına götürdüğünü söylemektedir ve bu, Tamatori efsanesiyle bağlantısını güçlendirmektedir.

Balıkçının Karısının Rüyası, bir ahtapot ile bir kadının erotik ilişkisini tasvir eden Edo dönemindeki tek çalışma değildir. Bir dizi erken dönem netsuke oyması çıplak kadınların kafadan bacaklılarca okşandığını resmetmektedir. Hokusai'nin çağdaşı Yanagawa Shigenobu da Hokusai'nin 1830'daki Suetsumuhana koleksiyonundakine çok benzer bir resim yapmıştır.

Talerico, Edmond de Goncourt ve Jack Hillie gibi bazı erken dönem Batılı eleştirmenlerin çalışmayı bir ırza geçme sahnesi olarak yorumladığını belirtiyor. Ancak bu akademisyenlerin çalışmayı Kinoe no Komatsu koleksiyonundan ayrı ve içerdiği metinsel ve görsel referansları anlamaksızın yorumladıklarını da ekliyor. Chris Uhlenbeck ve Margarita Winkel'e göre "Bu çalışma, bir resme izole bir şekilde ve metnini anlamaksızın bakıldığında yorumun nasıl bozuk olabileceğinin kanıtıdır."

Etkileri

Balıkçının Karısının Rüyası genellikle yirminci yüzyılın sonlarından beri modern Japon animasyon ve mangasında yaygın bir motif olan dokunaç erotikasının erken bir öncüsü olarak anılır. Modern dokunaç erotizmi, benzer şekilde kadınlar ile dokunaçlı hayvanların ilişkisini tasvir etmektedir fakat Hokusai'nin karşılıklı zevk alınan etkileşiminin aksine modern tasvirlerde genellikle seks için zorlama vardır.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.