Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu

Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 16 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilen 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile Bağ-Kur, Sosyal Sigortalar Kurumu ve Emekli Sandığı kurumlarının devredilmesi ile kurulmuş devlet kurumu. Kurum; genel kurul, yönetim kurulu ve başkanlık olmak üzere üç organdan oluşur.

Türkiye Cumhuriyeti
Sosyal Güvenlik Kurumu
SGK

SGK Binası
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi 20 Mayıs 2006) (2006-05-20)
Önceki kurum
Türü Sosyal güvenlik kuruluşu
Adres Ziyabey Caddesi No:6
Balgat, Ankara
Personel sayısı 33.224 (Ekim 2018) [1]
Yönetici(ler)
  • İsmail Yılmaz (Vekalet), Başkan
  • Cevdet Ceylan, Başkan Yardımcısı
Web sitesi sgk.gov.tr

Temel amacı; sosyal sigortacılık ilkelerine dayalı, etkin, adil, kolay erişilebilir, aktüeryal ve mali açıdan sürdürülebilir, çağdaş standartlarda sosyal güvenlik sistemini yürütmektir.

Kurum, Türkiye Cumhuriyeti Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ilgili kuruluşudur.

Görevleri

Kurumun görevleri şunlardır:[2]

  • Ulusal kalkınma strateji ve politikaları ile yıllık uygulama programlarını dikkate alarak sosyal güvenlik politikalarını uygulamak, bu politikaların geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak.
  • Hizmet sunduğu gerçek ve tüzel kişileri hak ve yükümlülükleri konusunda bilgilendirmek, haklarının kullanılmasını ve yükümlülüklerinin yerine getirilmesini kolaylaştırmak.
  • Sosyal güvenliğe ilişkin konularda; uluslararası gelişmeleri izlemek, Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlar ile işbirliği yapmak, yabancı ülkelerle yapılacak sosyal güvenlik sözleşmelerine ilişkin gerekli çalışmaları yürütmek, usulüne göre yürürlüğe konulmuş uluslararası andlaşmaları uygulamak.
  • Sosyal güvenlik alanında eğitim, araştırma ve danışmanlık faaliyetleri yapmak ve yaptırmak, kamu idareleri arasında koordinasyon ve işbirliğini sağlamak.
  • Mevzuat ile Kuruma verilen görevleri yapmak.

Hizmet birimleri

Başkanlığın hizmet birimleri şunlardır:[2]

Yönetim

İlgili maddeler

Kaynakça

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.