Tüp ayak

Tüp ayak, denizyıldızının alt ya da oral yüzünde kolları altında bulunan çok sayıda tüp şeklinde uzantıdır. Tüp ayaklar, aralarında denizyıldızı, denizkestanesi ve denizhıyarı gibi omurgasızların bulunduğu derisi dikenlilerin hareket etmek ve beslenmek için kullandığı ambulakral sistemin bir parçasıdır.[1]

Canlı bir denizyıldızının alt yüzünde tüp ayakların yakından görünüşü.

Yapısı ve işlevi

Tüp ayaklar hareket, beslenme ve soluk alma işlevlerinin bir parçasıdır. Denizyıldızında tüp ayaklar kolların altında ortada bulunan ambulakral kanalın çevresinde sıralanmışlardır. Hidrolik basınç ile çalışırlar. Besinleri oral yüzeyin merkezinde bulunan ağza iletmeye ya da yüzeylere tutunmaya yararlar. Ters dönmüş bir denizyıldızı bir kolunu ters çevirerek katı bir yüzeye yapışarak kendini çevirebilir.

Tüp ayak iki bölümden oluşur: ampulla ve podia. Ampulla hem dairesel hem de uzunlamasına kaslar içerirken podia da yalnızca uzunlamasına kaslar bulunur.[2]

Notlar

  1. Mooi, R. (1986). "Non-respiratory podia of clypasteroids (Echinodermata, Echinoides): I. Functional anatomy". Zoomorphology. Cilt 106. ss. 21-30. doi:10.1007/bf00311943.
  2. "Morphology". Echinodermata. University of California Museum of Paleontology. 24 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2014.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.