Synthwave

Synthwave (diğer bilinen isimleriyle, retrowave ve futuresynth) 1980'lerin film müzikleri ve video oyunlarından etkilenen bir elektronik müzik türüdür. Bu müzik türü 2000'li yılların ortalarından itibaren, Internette yayınlanmak olan çeşitli niş topluluklar tarafından üretilmiş, geliştirilmiş ve 2010’ların başlarında daha popüler bir hale gelmiştir. İsmi, bir müzik üretme aleti olan Synthesizer'dan türetilmiştir. Üretilen müzikler, 1980'lerin bilim kurgu, aksiyon ve korku filmi müziklerinden esinlenilerek oluşturulmaktadır. Retrofütürizm yapımlarında yaygın olarak kullanılması sebebiyle cyberpunk ile özdeşleşmiştir.

Synthwave
Müzikal kökenleri
  • Electronic music
  • French house
Kültürel kökenleri Mid-2000s – early 2010s
Alt tarzlar
  • Dreamwave[1]
  • scifiwave
  • darksynth

Tarz

Synthwave, 1980'lerin birçok filminden, video oyunlarından ve çizgi filminden, ve John Carpenter , Vangelis ve Tangerine Dream gibi bestecilerden ilham alınarak üretilmiştir ve Elektro House, synth ve nu disco gibi müzik türleriyle benzerlik göstermektedir.

Bilinen diğer adıyla "Outrun" , 1986 arcade yarış oyunu Out Run'dan geliyor. Müzisyen Perturbator'a (James Kent) göre, müzik tarzı esas olarak enstrümantaldir. Üretilen müziklerin çoğu, 1980'lerin [./https://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_drums electronic drums], <a href="./https://en.wikipedia.org/wiki/Gated_reverb" rel="mw:WikiLink" data-linkid="null">gated reverb</a> ve <a href="./https://en.wikipedia.org/wiki/Analog_synthesizer" rel="mw:WikiLink" data-linkid="null">analog synthesizer</a> gibi bas hatları ve elektronik frekansları taklit edilerek oluşturulmuştur.

Synthwave 2000'li yılların başlarında ortaya çıkmıştır. David Grellier (College), Kavinsky ve Justice gibi Fransız yapımlar, synthwave müzik tarzının ortaya çıkmasında önemli derecede katkıda bulunan öncüler olarak kabul edilmektedir.

  1. Young, Bryan (25 Mart 2015). "Synthwave: If Tron and Megaman had a music baby". Glitchslap.com. 14 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2015.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.