Surinam (Hollanda Krallığı)

Surinam, Amerika kıtasında coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kesimde Hollanda Krallığı'na bağlı bir bölge olarak 1954 ile 1975 yılları arasında varlığını sürdüren ülke. Günümüzde aynı topraklarda bağımsız Surinam devleti varlığını sürdürmektedir.

Suriname
Surinam
1954
-1975
Bayrak
Arma
Başkent Paramaribo
Yaygın diller Felemenkçe
Hükûmet Monarşi
Tarihçe  
 Kuruluşu
1954
 Kuruluş
1954
 Bağımsızlık
1975
 Dağılışı
1975
Öncüller
Ardıllar
Surinam (Hollanda kolonisi)
Surinam

1667 yılında İkinci Anglo-Hollanda Savaşı sonrasında hakimiyeti altına aldığı bölgede Hollanda tarafından kurulan Surinam kolonisi, varlığını 1954 yılına kadar koloni olarak sürdürmüştür.

15 Aralık 1954 yılında direkt Hollanda Krallığı'na bağlı bir bölge haline gelen Surinam, krallık içerisinde özerk bir yapıya sahip olsa da, savunma ve dış işlerinde krallığa bağlı bir bölge olmuştur.

1973 yılında Hollanda'da göreve gelen Joop den Uyl, yaptığı açıklamada kendi hükûmet süresi içerisinde Karibik bölgesinde yer alan krallık bölgelerinin bağımsızlığını elde etmesi yönünde çalışmalar gerçekleştireceğini açıklamış, bu açıklamayı Hollanda Antilleri kabul etmeyerek yok saymış ancak Surinam, bu doğrultuda adımlar atılması için yardımcı olacaklarını ifade etmiştir.

1973 yılında kreol-cava koalisyonu olan Henck Arron önderliğindeki koalisyon hükûmeti, krallık ile bağımsızlık görüşmelerinin yapılması yönünde adımlar atmıştır.[1] Gerçekleştirilen bu görüşmeler sonucunda bölge 25 Kasım 1975 tarihinde Surinam ismi ile bağımsızlığını elde etmiştir.

Kaynakça

  1. Hans van Amersfoort (Ekim 2011). "How the Dutch government stimulated unwanted immigration from Suriname," IMI Working Papers, University of Oxford, Sayfa 11.

Dış bağlantılar

  • Meel, P. (1999). Tussen autonomie en onafhankelijkheid. Nederlands-Surinaamse betrekkingen 1954–1961. Leiden: KITLV.
  • Oostindie, G.; Klinkers, I. (2003). Decolonising the Caribbean; Dutch policies in a comparative perspective. Amsterdam: Amsterdam University Press.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.