Suphi Saatçi

Suphi Saatçi (d. 1946, Kerkük), Türk akademisyen, yüksek mimar ve restörator.

Yaşamı

1946 yılında Kerkük’te doğan ve ilk ve orta öğrenimini Kerkük’te tamamlayan Suphi Saatçi İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (bugünkü Mimar Sinan Üniversitesi)’nin Yüksek Mimarlık Bölümü’nü 1974 yılında bitirir.[1]

Bir süre tarihi çevre koruma ve restorasyon alanında serbest çalışan bu arada çeşitli kurum ve kuruluşlarda tarihi çevre koruma uzmanı olarak danışmanlık yapan Suphi Saatçi , Kerkük Kenti ve Ev Mimarisi konulu doktora tezini İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Ana Bilim Dalında 1992 yılında tamamladı.

1995’te doçent oldu, 2002 yılında da profesörlüğe atandı. Evli ve bir çocuk babası olan Saatçi, halen Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi öğretim üyesidir.

Ulusal ve uluslararası sempozyum ve toplantılarda sunulmuş bildirileri ve yayımlanmış birçok makale, inceleme ve araştırma yazıları vardır aynı zamanda Kerkük ve bölgesi hakkında mimari çalışmalarına ek olarak bölge hakkında siyasi ve kültürel açılardan da araştırmalar yapmaya halen devam etmekte zaman zaman yerel ve ulusal basına bölge hakkında demeçler vermektedir[2][3].

Eserleri

  • Mimar Sinan, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Yayını, İstanbul, 1987
  • Mimar Sinan’ın Yapılarındaki Kitabeler, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Yayını, İstanbul, 1988

, Emlak Bankası Yayını, İstanbul, 1989

  • Irak Muasır Türk Şairleri Antolojisi, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara, 1991.(Prof. Dr. Ziyat Akkoyunlu ile birlikte)
  • Kerkük’ten Derlenen Olay Türküleri, Anadolu Sanat Yayınları, İstanbul, 1992.[4]
  • Tarihi Gelişim İçinde Irak’ta Türk Varlığı, Tarihi Araştırmalar ve Dokümantasyon Merkezleri Kurma ve Geliştirme Vakfı Yayını, İstanbul, 1996
  • Kerkük Güldestesi, Ötüken Neşriyat A. Ş., İstanbul, 1997
  • Başlangıcından Günümüze Kadar Türkiye Dışındaki Türk Edebiyatları Antolojisi (Nesir-Nazım), 6. Cilt: Irak (Kerkük) Türk Edebiyatı, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara, 1997
  • Kerküklü Mehmet Râsih Öztürkmen-Hayatı ve Şiirleri-, Kerkük Vakfı Yayını, İstanbul, 2001
  • Tarihten Günümüze Irak Türkmenleri, Ötüken Neşriyat A.Ş., İstanbul, Nisan 2003

, Klasik Yayınları, İstanbul, Ekim 2003.[5]

  • Altunköprü, Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, yayın nu: 6, İstanbul, Mart 2004.

.[6]

Dış bağlantılar

Kaynakça

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.