Supap

Supap, yay yardımıyla gergin tutulup yatağın düzlemine dik olarak gidip gelme hareketi yaparak bir akışkanın geçişini ayarlamaya yarayan kapağa denir.[1] Supap, boru sistemlerinde gaz veya sıvı, motorlarda ise gaz geçişini kontrol etmeye yarar.

Supap
Sistemi Zamanlama sistemi
Kullanıldığı yerler İçten yanmalı motorlar
Çeşitleri Emme subapı
Egzoz subapı
Bileşenleri Kam mili
Triger kayışı
Külbütör
Silindir içindeki supapların ve pistonun hareketi

Motorlu taşıtların içten yanmalı motorlarında supaplar yakıt-hava karışımının veya sadece havanın motor içine girişini ve yanmış egzoz gazının çıkışını kontrol etmeye yararlar.

Motorlardaki supap uygulama çeşitleri

Üstten eksantrikli
Kam mili silindirin üzerine yerleştirilmiştir ve kamdan direkt tahrik alan supaplar görevlerini yaparlar. Günümüzdeki motorların neredeyse tamamı üstten eksantriklidir.
Bloktan eksantrikli
Nispeten eski olan bu teknolojide kam mili silindir gövdesinin içine yerleştirilmiştir ve kamdan tahrik alan çubuklar piyano tuşuna benzeyen(külbütör manivelası) çelik parmakları iterek supapları kontrol ederler. Harley-Davidson motosikletlerinin motorlarında bu mekanizmanın motor dışından geçen çubuk yatakları görülebilir. Bu sistemde fazla parça olması ve sürtünmenin artması dolayısıyla artık rağbet görmemektedir.
Kamsız
Hiç kam mili olmayan bu sistemde tahrik mıknatıslı bobinler aracılığı ile olur.

Kaynakça

  1. "Güncel Türkçe Sözlük: supap". Türk Dil Kurumu. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2012.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.